Categories: Blog

Egy angol nyelvtanfolyam menti meg a Földet? Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Egy angol nyelvtanfolyam menti meg a Földet? Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” a környezetvédelmi mozgalmak jelmondatából vált széles körben ismert szófordulattá. A globális felmelegedés, a világ egészét érintő éghajlatváltozás és határokat nem ismerő környezetszennyezés komoly lépéseket követel, de minden változás az első lépéssel kezdődik. A zöldek ráéreztek arra az egyszerű igazságra, hogy a dolgok megváltoztatásához nincs feltétlenül szükség a kormányokra vagy forradalomra. „Elég”, ha az emberek gondolkodásmódja, mentalitása, cselekvése, szokásai és a mindennapos rutin változik meg. De nem csupán a természeti értékek megóvásáról szól ez a mondat, hanem arról is, hogy lássunk túl a hétköznapokon, próbáljunk kilépni a mókuskerékből és szánjunk időt arra, hogy felnézzünk a csillagokra. Hogy mérjük fel a tetteink súlyát és következményét. Hogy legyünk tisztában azzal mit akarunk, és legyen tervünk arra, hogy hogyan akarjuk elérni a céljainkat. Hogy ne csak keressük, de meg is találjuk a helyünket a világban. Mert kérdés végső soron az: egy angol nyelvtanfolyam menti meg a Földet?

Gerald Durrel, brit író és zoológus, a Családom és egyéb állatfajták című bestseller szerzője szerint a környező világ iránti érdeklődésünk velünk születik, hiszen az első lélegzetvételünktől egy bonyolult és káprázatos világ magányos felfedezői vagyunk. Durrel szerint vannak emberek, akikben ez a szenvedély az idők múlásával és az élet megpróbáltatásai miatt elhalványul, de a szerencséseket az életük végéig hevít. Miért fontos, hogy túllássunk az ismert világ határain? Miért jó, ha elevenen lobog bennünk a megismerés tüze? Mert, ha a saját problémáinkat, vágyainkat, késztetéseinket egy nagyobb rendszerbe, egy szélesebb összefüggésbe helyezzük, akkor nem csak a világ ügyes-bajos dolgaiban igazodunk el jobban, hanem a saját helyzetünket is jobban megértjük. Jobb döntéseket hozunk, amelyeket motiváltabban hajtunk végre és éppen ezért eredményesebbek, sikeresebbek lehetünk.

Kis dolgokkal, kevés erőfeszítéssel, tudatos cselekvéssel és a tetteink következményeinek felmérésével sokat tehetünk a saját és közös jövőnk megváltoztatásáért. Nem kell mindenkinek a Föld megmentésére vállalkozni -és nyilván egy angol nyelvtanfolyam sem képes erre-, de ha reggel még munka előtt bedobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe a szemetet már tettünk egy lépést a változásért. Cégvezetőként vagy alkalmazottként nem kell a világgazdaság bonyolult rendszerét teljes egészében átlátnunk, de törekedhetünk a saját cégünk működésének, vagy a munkatársainkat foglalkoztató problémák megismerésére. Nem kell önkéntesként afrikai éhezőknek segélycsomagokat szállítanunk veszélyes tájakon keresztül, de ha megtehetjük, felhívhatjuk az adományvonalakat és minden nap szeretettel fordulhatunk a saját családtagjaink, barátaink, szomszédjaink felé. Nem állíthatjuk le egyedül a nagyvállalatok környezetpusztítását, de tehetünk azért, hogy a gyerekeinket a természet tiszteletére tanítjuk és követelhetjük a vezetőinktől, hogy az iskolai oktatásnak része legyen a környezettudatos nevelés. Nyelvtanárként harcolhatunk azért, hogy a nyelvvizsga szóbeli témakörök közé kerüljön be a globális éghajlatváltozás és ajánlhatunk a tanítványainknak a témával foglalkozó cikkeket.

A lényeg, hogy gondolkodjunk távlatosan, de cselekedjünk már ma, vagy legkésőbb holnap. Hogy mindegy milyen messzinek tűnik is a cél, amit kitűztünk magunk elé, minden napra jussanak megoldható feladatok, megmászható lépcsőfokok. Mérjük fel, hogy a céljaink eléréséhez milyen eszközökre van szükségünk, merre induljunk el és hogyan jussunk el odáig. Hogy mit kell tennünk azért, ha jobb állásra, új élményekre, külföldi karrierre, esetleg a világ megismerésére vágyunk? Ahány ember, annyi válasz. De egy biztos: nyelvtudás nélkül mindegyik cél nehezebb.

Ezért a Speak!-ben az angol nyelvtanfolyam nem a hagyományos módszerekről, a sokszor próbált, járhatatlan utakról, vagy rólunk, hanem rólad szól. A te vágyaidról, a te álmaidról, a te céljaidról és arról, mi –úgy is mint nyelviskola, úgy is mint angol nyelvtanfolyam- hogyan tudunk segíteni neked. Ez az angol nyelvtanfolyam más, mint a többi, mert a magabiztos beszéd varázslatos képességét adja a kezedbe. Mert ez az angol nyelvtanfolyam nem drága könyvekre, segédanyagokra, tesztekre épül, hanem a kommunikációra, a törődésre és a csapatszellemre. Arra, hogy a te személyes céljaidhoz és igényeidhez alakítsuk az oktatást: akkor is, ha tudósnak, ügyvédnek, zenésznek vagy mérnöknek készülsz és akkor is, ha elszánt környezetvédő vagy, aki a bolygó megmentésének akarja szentelni az életét. Látod? Egy angol nyelvtanfolyam is segíthet megmenteni a Földet.

Share

Recent Posts

5 fantasztikus olvasmány angol nyelvű filmváltozata, ami tanuláshoz is tökéletes

Minden egyes pillanat, amit angoltanulással töltesz, értékes! Még akkor is, ha most csak annyi fér…

2024. április 17.

Az „at” fajtái az angol nyelvben [PéldáulPéterrel]

Péter (a Speak! Nyelviskola egyik alapítója és jelenleg szakmai vezetője) folytatja az elöljáró szavak kivesézését.…

2024. április 5.

Mi az amerikai álom?

Az amerikai álom az a hit, hogy bárki, függetlenül attól, hogy hol született, vagy milyen…

2024. április 5.

Érdekességek a brit történelemről Ötórai tea: Az Angol Kultúra Ikonikus Pillanata

A brit történelem nagyon gazdag. Sorozatunk ezen részében a Ötórai teáról, az angol kultúra ikonikus…

2024. április 1.

Angol idiómák és eredetük: Néhány népszerű angol idióma, jelentésük és a mögöttük álló történetek: 5. rész

Az idiómák olyan kifejezések vagy mondatok, amelyek jelentése túlmutat az őket alkotó egyes szavakon. Ebből…

2024. március 14.

Látogatás és interjú a CONTUM Kft. tulajdonosaival, ahol a Speak! tartja az angolórákat a munkatársaknak

A Contum Kft. munkatársai a Speak! angol nyelviskolában tanulnak angolul. Őket látogattuk meg és készítettünk…

2024. március 12.