Nyelvvizsga

Hogyan lehet középfokú nyelvvizsgád a középiskola végére?

Hogyan lehet középfokú nyelvvizsgád a középiskola végére?

Mikor én kezdtem középiskolába járni, a nyelvtanáraim azt mondták, hogy a sima órákon is ha megfelelően figyelek és készülök, meg lesz a nyelvvizsgám a negyedik végén. Aztán utólag kiderült, hogy valószínűleg csak a saját hatékonyságukat akarták fényezni, hiszen még a nyelvi fakultációsok is nehezen abszolválták a vágyott vizsgát.

Volt már szó korábban is a hatékony nyelvtanulás módszereiről és feltételeiről, most nézzük meg, hogy milyen buktatói lehetnek a középiskolai nyelvtanulásnak!

A középiskolai nyelvtanulás gyenge láncszemei

A középiskolai tankönyvekről itt és most nem mondunk véleményt, Arról, hogy egy tankönyv mennyire (jól) használható, hosszan lehetne vitatkozni. Ha jó és lelkiismeretes a tanár, akkor úgyis fog tudni mindig annyi, olyan érdekes és vonzó kiegészítést adni az esetleg gyengébb tankönyv mellé, amelyek segítségével megtarthatod a megfelelő haladási tempót.

Az egyik leggyakoribb probléma a középiskolában, hogy az előírt tankönyvek gyakran változnak.

Ez főleg azért gond, mert a tanár számára is ismeretlen vagy szokatlan az anyag, amelyből dolgozik, nem látja át a szerkezetét, logikáját vagy éppen a tananyag felbontását. Ez elbizonytalaníthatja őt is, vagy előfordulhat, hogy egy valami többször kerül elő, míg más valami elsikkad.

Apropó tanár. Sajnos gyakori, hogy a középiskolai nyelvtanár nem elég motivált a gyerekek előrehaladását illetően, de teljesen érthető módon előfordulhat az is, hogy nem tud mindenkire egyformán figyelni.

Érdemes némi plusz agilitást belevinni a sulis nyelvtanulásba, ha vizsgázni akarsz a végén, hogy szem előtt légy és a tanárod is tisztában legyen a fejlődési vonaladdal.

Mindenesetre kérdezni sose légy bátortalan, kérj segítséget a tanárodtól. Ha pedig felsülsz ezzel a próbálkozással, keress sulin kívül valakit, akire tudsz támaszkodni a nyelvtanulásban!

Hiába mondhatod el, hogy x éve tanulsz egy nyelvet, ha a tanórák száma vagy gyakorisága rendkívül alacsony.

Iskolánként változó, hogy egy-egy tanult nyelvből hány órát tartanak hetente, de gondolom számodra sem újság az, hogy heti 1-2 órával nem fogsz eljutni a nyelvvizsgáig. Vagy esetleg úgy, ha mellette sokat és rendszeresen gyakorolsz.

A közoktatásban ráadásul ott vannak a nyári szünetek, amelyekben, ha nem ismétled a tanultakat vagy nem használod a nyelvet, nagyon sokat felejthetsz is.

Néhány tipp a gyenge láncszemek ellensúlyozására

Ha nem érzed magad otthon a tankönyveidben, érdemes beszerezni egy olyat, amelyik átfogó, és a felépítése, logikája jobban illeszkedik a tiédhez. Ahogy haladtok a suliban a tananyagban, meg tudod keresni az otthoni könyvben is a megfelelő részeket, és jobban átlátod hogyan haladtok.

Érdemes már az elejétől olyan olvasnivalókat keresned, amelyek érdekelnek.

Lapozgass képregényt, keresgélj a neten, a lényeg, hogy szokj hozzá ahhoz, hogy olvasva igyekszel megérteni a tanult idegen nyelvet.

Visszautalunk a Lomb Katóról írottakra, akinek meggyőződése volt, hogy egy nyelvet úgy a legkönnyebb elsajátítani, ha kitartóan olvasunk a használatával. Akkor is, ha nem értjük. Mert így egyszer csak kibomlik előttünk a nyelv logikája és szépen lassan megvilágosodik a szavak értelme is.

Keress lehetőséget arra, hogy beszélj!

A tanórák – bár amikor ott ülsz igen hosszúnak tűnhetnek – valójában 20 ember egyszerre oktatására nagyon is rövidek. Legalábbis a gyakorlási lehetőségek tekintetében.

Miért fontos, hogy sokat beszélj? mert angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Ezért a te dolgod az, hogy órán kívül keress gyakorlási lehetőségeket: beszélj, hallgass, olvass.

Ebből a legélvezetesebb, ha a nyaralás során igyekszel külföldiekkel megismerkedni, hiszen ebben az esetben az érzelmi motiváció is segít a nyelvi nehézségek leküzdésében.

Tölts sok időt rövid időszak alatt a nyelvvel.

Felmérések szerint 5-600 óra tanulás (időmértékben és nem tanóraszámban) szükséges ahhoz, hogy nulláról eljussunk a nyelvvizsgáig. Minél hamarabb tudod le, annál hamarabb lehetsz nyerő.

Persze az intenzitás sem elhanyagolható, vagyis húzz bele!

Talán az egyik legfontosabb a te saját motivációd.

Ne csak a vágyott papírt lásd magad előtt, élvezd az utat is ami hozzá vezet! Ha arra törekszel csak, hogy a tanár által elvárt minimumot teljesítsd, abból nem csak papír nem lesz, de használható nyelvtanulás sem.

Szeresd a tanult idegen nyelvet, élvezd és használd bátran, akkor semmilyen külső akadály nem állhat az utadba!

Jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és ismerd meg 100% beszéd, 0% könyv módszert, amivel nyilvános szereplés és unalmas tankönyvek nélkül, folyamatosan beszélve tanítunk meg angolul:

Share

Recent Posts

5 fantasztikus olvasmány angol nyelvű filmváltozata, ami tanuláshoz is tökéletes

Minden egyes pillanat, amit angoltanulással töltesz, értékes! Még akkor is, ha most csak annyi fér…

2024. április 17.

Az „at” fajtái az angol nyelvben [PéldáulPéterrel]

Péter (a Speak! Nyelviskola egyik alapítója és jelenleg szakmai vezetője) folytatja az elöljáró szavak kivesézését.…

2024. április 5.

Mi az amerikai álom?

Az amerikai álom az a hit, hogy bárki, függetlenül attól, hogy hol született, vagy milyen…

2024. április 5.

Érdekességek a brit történelemről Ötórai tea: Az Angol Kultúra Ikonikus Pillanata

A brit történelem nagyon gazdag. Sorozatunk ezen részében a Ötórai teáról, az angol kultúra ikonikus…

2024. április 1.

Angol idiómák és eredetük: Néhány népszerű angol idióma, jelentésük és a mögöttük álló történetek: 5. rész

Az idiómák olyan kifejezések vagy mondatok, amelyek jelentése túlmutat az őket alkotó egyes szavakon. Ebből…

2024. március 14.

Látogatás és interjú a CONTUM Kft. tulajdonosaival, ahol a Speak! tartja az angolórákat a munkatársaknak

A Contum Kft. munkatársai a Speak! angol nyelviskolában tanulnak angolul. Őket látogattuk meg és készítettünk…

2024. március 12.