Így tanulj gyorsan angolul szavakat!

A nyelvtanulásban a legnehezebb rész a nyelvtan… ja nem, a beszéd… ja nem a szavak…

Hát mikor éppen melyikkel foglalkozunk, vagy éppen melyikre nincsenek megfelelő módszereink.

A nyelvtanulás élvezet, idézhetnénk ezt attól a Lomb Katótól, aki 16 nyelvből álló repertoárjával nem csak jó példával áll előttünk, de arról is bőven meggyőzhet, hogy igenis vannak módszerek a hatékony nyelvtanulásra.

Nagyon érdekes volna kikutatni, hogy miért terjedt el a legszélesebb körben és tartja magát a lehető legalacsonyabb hatékonyságú magolós módszer, és miért olyan nehéz kibillenteni egyeduralkodó trónjáról.

Sajnos még csak kevesen tudják, hogy folyamatosan jönnek létre és lassan de biztosan terjednek a világon olyan szótanulási technikák, amelyek jobban igazodnak az emberi agy, illetve memória működéséhez, így nem csak megkönnyítik a dolgunkat, hanem élvezetessé is teszik a tanulást.

Ennél van hatékonyabb megoldás. Görgess lejjebb érte.

Légy te is nyelvgyűjtő!

A bevezetőben említett Lomb Kató, amellett, hogy az első magyar női szinkrontolmács cím büszke viselője, valójában nyelvgyűjtő (ő úgy nevezte magát „lingvista”) volt.

Összesen 16 nyelven tanult meg hosszú és sikeres pályafutása során, saját bevallása szerint nem azért mert szüksége volt rá vagy használni akarta őket, hanem azért, mert magát a nyelvtanulás folyamatát élvezte. Elég hihetetlen, ugye?

Kató néni nem használt nyelvkönyveket, mélyen hitt a szövegkörnyezet varázserejében, vagyis abban, hogy mind a szavakat mind a nyelvtant élő szövegben, annak felismert elemeire támaszkodva könnyen ki lehet következtetni és úgy megtanulni.

Elvei visszafelé is működtek: soha nem tanulta a nyelvet elemenként (szótanulás, nyelvtanozás stb.), mindig azonnal alkalmazta a megtanultakat és erre biztatta követőit is. Beszélj, még ha nem is megy helyesen, olvass, ha nem is értesz minden szót, fő, hogy használd a nyelvet!

Alapvető fontosságúnak érezte az érdeklődést, vagyis az volt az elmélete, hogy ha érdekel egy szöveg, az előbb-utóbb beszélni kezd, illetve ha érdekünk fűződik valaminek a közléséhez, az több-kevesebb nehézséggel menni fog.

Memória, memória

A magolás technikája, amelyet a legtöbbet alkalmazunk, azért olyan kevéssé hatékony, mert a szövegkörnyezetből kiemelt, magukban fityegő szavakat és kifejezéseket akarunk megtapasztani az agyunkban úgy, hogy semmilyen kapaszkodót nem rendelünk melléjük.

Vannak elméletek, melyek szerint a memóriában minden megragad, amit valaha látunk/olvasunk, csak arra nincsenek technikáink, hogy hogyan hívjuk elő onnan őket.

Erre szolgálnak a memóriagyakorlatok, amelyek ún. kampókat akasztanak a szavakba, amelyeknél fogva előhívhatóvá válnak az agyunkban kavargó szürke masszából.

A kampózás legegyszerűbb lehetősége az asszociáció. Tanuld úgy a szavakat, hogy más hasonló jelentésű szavakkal egy csoportba helyezed őket. Pl. ha a sweet szót akarod megjegyezni, akkor alkoss egy csoportot úgy, hogy más ízekkel szerepeljen (salty, sour, hot stb.), de úgy is, hogy más „édes” jelentéssel bíró szavakat is együtt tanulsz meg vele (pl. luscious, ducky stb.).

A kampózás másik hatékony módszere, ha az adott szót képhez kötöd. A kép alapesetben lehet a szó képe, a szó jelentése által felidézett kép, de bízz a belső hangokban és hagyd, hogy azok hozzanak eléd érzékletes színeket, formákat, illatokat.

Nagyon hatékony, ha fura szókapcsolatokhoz fura képeket társítasz, mert a szokásostól eltérő dolgokra könnyebben fogsz emlékezni.

A megtanult szót helyezd azonnal szövegkörnyezetbe, memorizáld mondatban is.

Érdemes egyébként is egy témakör szavait egyszerre megtanulni, hiszen az együtt elsajátított szavak amúgy is kapcsolódnak egymáshoz. Ha egy témakör szavait megtanultad, próbáld konzekvensen használni is ezeket.

Például, ha megtanultad a vásárlás témakör kulcsszavait, menj el boltba, és igyekezz a belső monológot angolul folytatni! Köszönj magadban angolul, játszd el magadban, hogy segítséget kérsz az eladótól, a polc mellett haladva nevezd meg a dolgokat, mondd ki magadban az árak összegét stb.!

A memória fejlesztésének egyik alapvető eszköze az érdeklődés felkeltése. (Emlékszel? Lomb Kató módszereinél is szóba került ez.)

Keltsd fel a saját érdeklődésed tanulás vagy éppen tesztelés előtt, meglátod sokkal hatékonyabb leszel!

Az érdeklődés felkeltésének egyik eszköze a tippelés, hiszen kíváncsiak leszünk, hogy sikeresek leszünk-e. Tippeld meg mit jelent egy ismeretlen szó, ha kikérdezed magad, akkor is mondj tippet, ha nem vagy biztos benne. Tippeld meg hány százalékos eredménye lesz a tesztednek vagy hogy milyen szófajú lesz a következő megtanulandó szó.

Összegzés

Számtalan módszer létezik a nyelvtanulás, az értelem és a memória segítésére, és ezen módszerek száma folyamatosan sokasodik. Mindegyik lényege azonban az, hogy felszabadítsa az elmét a rá tett láncok (hitetlenség, unalom, előítéletek) súlya alól és hagyja szárnyalni.

A lényeg az oldottság és a nyitottság, ehhez kell megtalálnod saját, testre szabott eszközeidet.

Jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és ismerd meg 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel komplett mondatokon keresztül bővítjük brutális gyorsasággal a szókincsedet, és tanítunk meg angolul beszélni:

banner_button

Share This