5 gyilkos nyelvtanulási technika, amivel átlagos nyelvtanulóból profi nyelvhasználó lehetsz – Speak! angol nyelviskola

Sok olyan kérdés fut be hozzánk a Facebookon, emailben, vagy az órák közötti szünetekben, ami arról szól, hogy otthon, a tanfolyamtermen kívül, milyen technikákkal érdemes rágyúrni az angoltanulásra. A Speak! angol nyelviskola mai bejegyzésében összeszedtem Neked 5 gyilkos technikát, amit, ha egy tanfolyam mellett alkalmazol, átlagos nyelvtanulóból profi nyelvhasználó lehetsz.

  1. Ne szavakat, egész kifejezéseket tanulj

Biztos találkoztál már a Speak! angol nyelviskola Facebook oldalán olyan szólistákkal, idiómagyűjteményekkel, amelyek nem puszta szavakat, hanem komplett kifejezéseket tartalmaztak. Nem véletlenül. A szótanulás nem egyenlő a szótárazással! Keress rá egy téged érdeklő témára, vagy kulcskifejezésre, és gyűjtsd csokorba a talált kifejezéseket. Azért fontos, hogy mindig EGÉSZ kifejezéseket tanulj szavak helyett, mert így sokkal jobban fognak rögzülni az adott szavak és könnyebben be fogod tudni illeszteni őket egy mondatba, vagy használni őket társalgás közben. Ráadásul sokkal szórakoztatóbb is 🙂

  1. Ted Mosby besegít

Szereted a sorozatokat? Sokat jársz moziba? Van olyan könyv, amit már legalább 2-3 alkalommal olvastál, annyira tetszett? Van kedvenc előadód, együttesed, akinek porszívózás közben dúdolgatod a dalait? Használd ki a szenvedélyedet, és kezdj el eredeti nyelven olvasni, filmet, sorozatot nézni és fordítgasd le a dalszövegeket. Ha még csak most vágtál bele a tanulásba, akkor kezdd egy rövidített és könnyített olvasmánnyal, rakj feliratot a How I Met Your Mother aktuális epizódjára és válassz ki egy rövid részletet egy dalszövegből, amit szeretnél lefordítani. Hódolj egyszerre két szenvedélynek és tedd hasznossá a szórakozásra szánt időt is.

  1. Keress a neten egy külföldit, akivel levelezhetsz

Ez már egy picit haladóbb szint, de sok olyan közösség van a neten, ahol nyelvtanulók egymással, vagy anyanyelviekkel leveleznek. Hetente 1-2 levél megírása nem kerül sok időbe, viszont hatékonyan fejlesztheti az informális levélírási képességedet. Egy angol nyelviskola óráin nem jut mindig elég idő erre, pedig nagyon fontos, hogy ebben is megerősödj, ha profi nyelvhasználó akarsz lenni.

angol-nyelviskola-quizlet

  1. Játék a szavakkal

Nagyon sok ingyenes, online szótanuló alkalmazás érhető el, amit a telefonodra is letölthetsz. A népszerű Quizlet mellett az én személyes kedvencem a Word Search, ami a magyar szókereső angol megfelelője. Ezek az alkalmazások szuper kiegészítők egy angol nyelvtanfolyamhoz, ha hasznosan akarod eltölteni az idődet, miközben sorban állsz a postán, a hivatalban, vagy ki akarsz tölteni munkaidőben egy rövid üresjáratot.

  1. A feketeöves kommunikátorok titka: speak, travel, work

Ha feketeöves kommunikátor szeretnél lenni és van rá lehetőséged, akkor azt tudom tanácsolni, hogy utazz, utazz és utazz. Nézz körbe a világban és keresd a helyiekkel való beszélgetés lehetőségét. Ez igazi mélyvíz, viszont nagyon ösztönzően hat az „úszátudásra”. Ráadásul sok érdekes akcentust megismerhetsz, fejlődni fog a hallás utáni szövegértésed, és rengeteg új kifejezést tanulhatsz el, ami biztos, hogy hatalmasat fog dobni a tudásodon és a magabiztosságodon. Sokat lendíthet az angolodon az is, ha külföldi munkatársakkal dolgozol együtt. Ne menekülj előlük, hanem kezdeményezz kommunikációt velük. Hidd el: az első néhány zavarba ejtő perc után rengeteget fogsz profitálni belőle.

angol-nyelviskola-travel

Ezek a technikák persze nem helyettesítik a rendszeres tanulást, viszont jó eszközök arra, hogy a tanfolyamtermen kívül, otthon, pihenés, vagy munka közben is gyakorolj, és használd a nyelvet.

Mert ez a kulcsszó: használat. Minél többet használod az angolt egy angol nyelviskola óráin kívül is, annál előbb leszel átlagos nyelvtanulóból profi nyelvhasználó. Melyikkel kezded? 🙂

 

Share This