Miért nem elég hatvan óra? Pető Zsanett, a Speak! angol nyelviskola tanárának írása

Pető Zsanett a Speak! angol nyelviskola egyik legnépszerűbb tanára. Mai írásában arra keresi a választ, hogy van-e értelme abbahagyni egy 60 órás angol tanfolyam után a tanulást, vagy sem. Másként megfogalmazva a kérdést: miért nem elég hatvan óra? Olvass tovább és kiderül.

Soha nem értem, hogy egy diák miért hagyja abba a tanulást, miután elvégzett egy tanfolyamot, akár nálunk, akár bárhol máshol. Egy hatvan órából álló képzés egészen biztosan nem tudja kezelni az összes problémát, amivel egy tanuló küzd, és ennyi idő alatt nem is lehet célt érni, legyen a diákunk bármilyen szinten. Az első tanfolyam mindig csak egy „bemelegítés”, ami azokat a problémákat rakja rendbe, amiket a diák magával hozott. Az összes további tanfolyam pedig már arról szól, hogy az immár biztos alapokra felépítsünk egy olyan tudást, amit a diák élesben is tud használni, nem csak akkor, ha egy tesztet tölt ki.

angol-nyelviskola-60

Tény, hogy a tanulás egyik legfontosabb feltétele, hogy elhivatott legyél. Mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy fejlődj, és ha megvan benned a vágy, hogy előrébb tudj lépni, és ne akadj meg egy szinten, akkor egészen biztosan magától értetődő lesz a továbbiratkozás. Mint mindig, egy ilyen döntési helyzetben is nagyon fontos a tanárral való kommunikáció. Tanulás közben az ember néha hajlamos elfelejteni a céljait: a tanár éppen azért van ott, hogy ezekre folyton emlékeztessen, és hogy biztasson és segítsen előre haladni.

Közel húsz évvel ezelőtt vettem részt az első angol órámon, és a mai napig úgy érzem, hogy van még mit tanulnom. Sok és sokféle angoltanárom volt, és visszatekintve azt a következtetést tudom levonni, hogy engem leginkább az vitt előre, hogy akartam tanulni. Meg sem fordult a fejemben, hogy valaha is feladjam, mert viszonylag korán felismertem, hogy mennyire fontos a nyelvtudás, és hogy mennyire szuper, ha az ember gyakorlatilag bárkivel meg tudja értetni magát.

Ahhoz, hogy egy erős középfokú nyelvtudást megszerezz, vagyis hogy lazán, de választékosan tudj beszélgetni angolul, legalább öt-hatszáz órányi tanulás kell, ha teljesen a nulláról kezded. Abbahagyni pedig, főleg egyetlen tanfolyam után, semmi értelme. Kicsit olyan ez, mint az edzés. Ha kimarad egy kis idő, akkor már nehezebben veszed rá magad, hogy foglalkozz vele, és könnyebben találsz rendkívül kreatív kifogásokat, hogy épp miért nincs időd rá.

angol-nyelviskola-60

Nyelvet tanulni nagyon klassz dolog. Hosszú listát írhatnék arról, hogy pontosan miért is, de nem fogok, mert tudom, hogy mindenki pontosan tudja, miben is segítene neki, ha beszélne angolul. Nem szabad elfelejteni, hogy mik a céljaink, és ha elindultál, akkor semmiképp sem szabad abbahagyni a tanulást.

Pető Zsanett, Speak! angol nyelviskola

Share This