Miért kell házit írni? Pető Zsanett, a Speak! angol nyelviskola tanárának írása

Pető Zsanett vagyok, a Speak! angol nyelviskola tanára. Sosem gondoltam volna, hogy ez a kérdés bárkiben felmerülhet, de mégis megtörtént, hogy egy diákom a napokban azt kérdezte tőlem: miért kell írásbeli házit készítenie, ha ő úgyis beszélni akar megtanulni? A válasz nagyon egyszerű: a szavakat, amiket tanulunk, nem csak szóban, de írásban is kell gyakorolni, hiszen nem árt, ha el tudjuk őket olvasni, illetve helyesen le is tudjuk őket írni, valamint tetszőleges számú példát tudunk velük gyártani. Amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, addig nem tanultad meg a szót.  Ezért kell írásban is gyakorolni.

angol-nyelviskola-házi

A házi feladat mennyisége is fontos kérdés. Hogy hogyan határozom meg, hogy mennyi házit adok, az nagyon egyszerű. Minden csoportban pont annyi lesz a lecke, amit a képességeikhez mérten el tudnak végezni, és amennyi ahhoz kell, hogy az órán vett anyagot hatékonyan el tudják mélyíteni az önálló gyakorlással.

Tanárként az a feladatom, hogy hozzájáruljak a diákjaim fejlődéséhez, hogy arra sarkalljam őket, hogy többet és jobban teljesítsenek. Ez sokszor jár azzal, hogy látszólag terhes feladatokat kell végrehajtanotok és hogy az értékes szabadidő egy részét az angollal kell töltenetek. Biztos vagyok benne, hogy a befektetett munka megtérül. Viszont azt is tudom, hogy a feladatok sosem lesznek végrehajtva, ha tanárként nem hajtatom végre őket.  Ha beiratkozol egy kurzusra, ha elkezdesz tanulni valamit, akkor a tanárod és te közös felelősséget vállaltok azért, hogy elérd a célodat. Az én eszközeim az ehhez vezető úton a leckék, amiket megtanítok neked az órákon, a házi feladat, amit óráról órára kiadok, és az extra házik vagy pótórák, amikkel a lemaradásodat tudod behozni. Soha nem elég csak órán gyakorolni, amit tanulunk, elengedhetetlen, hogy otthon, egyedül is foglalkozz, dolgozz vele.

angol-nyelviskola-házi

Az is nagyon érdekes kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki nem csinálja meg a házit. Az első és legfontosabb dolog nyilvánvalóan az, hogy akkor neki az az anyagrész nem megy majd annyira gördülékenyen. Emellett egy ilyen eset a csoportra is hatással van, és semmiképp sem jó hatással. Habár felnőttekkel dolgozunk, mégis sokszor úgy tűnik, hogy egy-egy csoportom belső dinamikája sokkal inkább hasonlít egy középiskolás osztályhoz, mint egy komoly és céltudatos felnőttekből álló csapathoz. Ez az oka annak, hogy ha valaki azt látja, hogy egy társa késik, nem csinál házit, sokat hiányzik, vagy bármi más, az angol nyelviskola elvárásaival ellentmondó dolgot tesz, felmerül benne, hogy ha ő megteheti, akkor én is. Épp ezért nagyon fontos, hogy a tanárok mindig komolyan vegyék, ha nincs kész a házi, és mindig hajtsák be a diákokon az elmaradásokat. Nem csak a te fejlődésedre, de a többiek hozzáállására is nagy hatással van, amit órán teszel, vagy nem teszel.

Azzal, hogy beiratkozol hozzánk, a Speak! angol nyelviskola tanfolyamaira, megbízol minket, hogy felügyeljünk téged és hogy segítsünk eljutni a célodhoz. Emiatt vannak szigorú szabályaink, emiatt kell ott lenni minden órán, és emiatt kell minden házit megcsinálni és minden gyakorlatban teljes erőbedobással részt venni. Ha te annyira igyekszel, amennyire mi, a Speak! angol nyelviskola tanárai és munkatársai igyekszünk, akkor garantált a siker.

pető-zsanett

 Pető Zsanett, Speak! angol nyelviskola

Share This