Mi készül egy angol nyelviskola boszorkánykonyhájában?

A sütés-főzés titka –legalábbis a hozzáértők szerint- a recept utasításainak pontos követése. Fontos, hogy minőségi alapanyagokat használjunk. Nem árt, ha valaki kellő magabiztossággal mozog a konyhában és az sem lebecsülendő szempont, hogy a szakácsba szoruljon némi kreativitás is. De a recept előírásainak betartása a legfontosabb. Az egyes lépések megfelelő sorrendje, a keverési és adagolási technikák a legegyszerűbb ételt is varázslatos költeménnyé tehetik, amit a család, vagy a barátok nem győznek enni és dicsérni. De vajon mi a közös a recept utasításainak pontos követése és a nyelvtanulás között? Vagy másképp megfogalmazva a kérdést: vajon mi készül egy angol nyelviskola boszorkánykonyhájában? Olvass tovább és kiderül!

angol-nyelviskola-konyha

A nyelvtanulásban, akárcsak a főzésben, a minőségi alapanyagok kiválasztása az első meghatározó mozzanat. Nem mindegy, hogy egy angol nyelviskola milyen módszerekkel tanít. Ha bolognai spagettit főzünk, akkor korántsem lényegtelen, hogy milyen húst és paradicsomszószt használunk, igaz? Ha pedig lejárt sütőporból próbálunk meg csoki tortát sütni, ne csodálkozzunk a keserű utóízen, vagy azon, ha nem emelkedik meg a piskóta.

A nyelvoktatás színvonala is a megfelelően megválasztott komponensek minőségén múlik. A tudatosan felépített, szakmailag alátámasztott, élesben is tesztelt, kipróbált módszertanon. A jól meghangszerelt haladási ütemterven, a gyakorlatok alkalmazhatóságán és a visszajelzések révén folyamatosan fejlesztett szolgáltatáson.

A konyhában való otthonosság a nyelvtanulás területén annak a széleskörű és sokszínű tapasztalatnak feleltethető meg, amellyel egy jó nyelvtanárnak rendelkeznie kell, ha sikeres akar lenni. Mitől lesz sikeres egy angoltanár? Ha a diákjai jól teljesítenek és az angol nyelvtanfolyam végén közelebb kerültek a magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvhasználathoz. Hogyan lehet ezt elérni? Folyamatos szakmai továbbképzésekkel, tréningekkel, önfejlesztő gyakorlatokkal és élethosszig tartó tanulással. Mert nem csak a diákoknak, hanem a tanároknak is mindig van mit tanulniuk.

A kreativitás nem csak a konyhában fontos, hanem a nyelvoktatásban is. Ha egy angol nyelviskola tanára unalmas, szárazan magyaráz, tanítás helyett inkább szerepel, vagy rugalmatlan, akkor lehet, hogy megfelel a 21. század Magyarországán megszokott szintnek, de még fényévekre van a jótól. Egy jó tanár tudja mikor kell előtérben lenni és mikor figyelni. Egy jó tanár tudja mikor kell beszélnie és mikor kell hallgatnia. Tudja, hogy nincs két egyforma diák, így nem magyarázhat mindent mindenkinek mindig ugyanúgy. Egy jó angoltanár kreatívan használja a rendelkezésére álló eszközöket és képes magával ragadni a tanítványait. Képes motiválni, erőfeszítésekre sarkallni, vigasztalni és megnevettetni a diákjait. Egyszóval nem csak „letanítja az anyagot”, hanem odafigyeléssel és törődéssel veszi körbe őket.

angol-nyelviskola-konyha

És végül itt van a recept utasításainak pontos betartása. Egy jó angol nyelviskola, amely kreatív tanárokkal és magas minőségi sztenderdeknek megfelelő módszerekkel tanít, nem keveri össze a lépéseket. Tudatosan kijelölt, előre kitaposott ösvényen kíséri a diákjait a „nem merek megszólalni angolul”-fázistól a „magabiztosan helyt tudok állni egy angol nyelvű állásinterjú”-fázisig. Segít abban, hogy ne csak a „nagy cél” lebegjen a tanítványok szeme előtt, hanem megtanít örülni az apró győzelmeknek, a mindennapi sikereknek. Önbizalmat ad a folytatáshoz, ha valaki elveszíti az önmagába vetett hitét. Arra sarkall, hogy mindig csak a következő lépés megtételére koncentrálj és ne akarj rögtön „készre sütött nyelvtudást”.

Egy jó angol nyelviskola segít, hogy ne téveszd el az egymás után következő, egymásra épülő lépéseket és garanciát vállal arra, hogy az út végén ott vár a jutalom, amit kiérdemeltél, mert megdolgoztál érte.

Ez a jutalom pedig még egy ínycsiklandó csoki tortánál is több és hosszabb ideig tartó boldogságot adhat neked. Magabiztos, aktív és kommunikációképes angol nyelvtudást, amellyel visszavonhatatlanul megváltoztathatod az életed.

Nincs más hátra, minthogy azt mondjam: „sütésre fel!”

Share This