Ismerd meg a Speak! Angol Nyelviskola „új termeit” – London

Május 2-ától egy megújult, több mint 1 100 négyzetméteres központban várja a Speak! Angol Nyelviskola az angolul tanulni vágyókat. A költözés előtt kiküldtünk egy felmérést a diákjainknak, amiben arra kértük őket, hogy legyenek az új tantermeink keresztszülei, és írják le, hogy ők milyen nevet adnának a termeknek. A kérdőívek kiértékelését, és egy második körös szavazást követően a városnevek lettek a befutók, így a Speak!-ben pár lépés választja el egymástól Oxfordot New Yorktól, Sydney-t Bostontól, Edinburghot Londontól.

Hubai Gergely, a Speak! Angol Nyelviskola tanára, és English Fun Facts rovatunk szerkesztője ennek apropóján összeszedte azokat az érdekességeket, kultúrtörténeti furcsaságokat, amik a „termeinkhez” kötődnek.

Ismerd meg új termeinket: a főváros – London

Honnan ered a neve? London már a római korban is létezett, akkor még Londinumnak hívták. A főváros nevének eredete bizonytalan, a legtöbb elmélet abban egyetért, hogy valószínűleg egy személynévhez köthető.

Egy elmélet szerint Lud királyról kaphatta nevét, egy másik történet szerint a névadó egy kelta hadúr, Londinos volt akinek a neve azt jelenttette hogy „A Vad”. Az utóbbi változatot manapság már dajkamesének tartják: Margaret Gelling etimológus azt írta róla, hogy a Londinos változatot visszautasíthatjuk, de a helyébe nem tudunk semmit se helyezni.

Mi történt itt? Nagy-Britannia fővárosaként London páratlan gazdagságú történelmi és kulturális értékekben. A főváros története egybeforrt a brit királyi családok történetével, ami természetesen nem volt mentes a véres pillanatoktól. Itt fejezte le VIII. Henrik a feleségeit, itt történt az első királyi kivégzés (I. Károly lefejezése 1649-ben) – ezekhez képest a mostani helyzet kifejezetten konszolidált.

A jelenleg uralkodó dinasztia a Windsor-ház, akiket eredetileg nem is így hívtak. A királyi család eredetileg német területről érkezett és a Szász-Coburg-Gotha-ház néven uralkodtak, ezt a nevet 1917-ben V. György cserélte le a jelenlegi változatra, mivel az I. világháború során éppen a Német Birodalom számított a legfőbb ellenségnek, ezért furán vette ki magát, hogy a brit királyi család is német nevet viselt.

big-ben-angol-nyelviskola

Miről híres? London számos nevezetessége közül nehéz egyet kiválasztani, úgyhogy nézzünk rá arra, amelyet szinte mindenki rosszul ismer. A városkép kötelező része a Big Ben jellegzetes harangszója, mely egy gyönyörű neogótikus toronyból szólal meg minden órában.

A legtöbb turista a tornyot hívja Big Bennek, a valóságban azonban a toronyban hallható harang viseli ezt a nevet. Magának a toronynak sokáig nem volt igazi neve, mindenki csak Óratoronynak hívta, 2012-ben nevezték át Erzsébet toronynak a jelenlegi királynő tiszteletére.

A harang érdekessége, hogy az első verziója szinte azonnal megrepedt, így újat kellett önteni – miután ez is megrepedt, a harangot kicsit átalakították, viszont a hibát már sose javították ki, innen ered a Big Ben jellegzetes hangja.

További érdekességekért, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Angol Nyelviskola

 

Share This