Dunay Péter, a Speak! Nyelviskola alapítója jubileumi, 250-ik blogbejegyzésünkben arról ír, hogy miért választottuk a 100% beszéd, 0% könyv módszert és hogy mitől lesz jobb az életünk, ha hiszünk a pofon egyszerű dolgokban.

Tudnék nagyon röviden válaszolni. MERT MŰKÖDIK, és az elvárt eredményt hozza.

Azonban én is tisztában vagyok azzal, hogy ennyi nem lesz elég. Több mint 20 éve alkalmazom ezt az eljárást, és nekem személy szerint is nagyon sokat segített abban, hogy az időmet ne a felkészülés vigye el, hanem ehelyett nagy óraszámban tudjak a diákokkal foglalkozni. Így akár heti 40-50 órát is viszonylag simán le lehet tolni. Ez azért elég hatékony.

A diákok visszajelzéseit pedig két szóban úgy tudnám összesűríteni, hogy szerintük ez a módszer POFON EGYSZERŰ. 

Talán nem is lehet jobb kifejezést találni rá. A 100% beszéd, 0% könyv valahogy megszünteti az igényt a kínos gondolkodásra, és képessé teszi a diákokat arra, hogy reagáljanak, és ne lefagyjanak éles helyzetekben.

angol-nyelviskola-mukodik

Miért fontos ez? Mert mi nem nyelvészeket képzünk. Nincs baj a nyelvészettel, de az egy külön szakma és teljesen más tészta, hozzánk pedig az emberek nem ezért jönnek. A Speak!-be azért jönnek a diákok, mert meg akarnak tanulni angolul beszélni.

Van egy rajz, amivel még egyszerűbben és látványosabban lehetne jellemezni a helyzetet. Természetesen ez is POFON EGYSZERŰ lesz:

↑                                                                   ↓

ELMÉLET                                         KOMMUNIKÁCIÓ

Tehát minél több az elmélet, annál kevesebb a kommunikáció. Ez a felfedezés vezetett oda, hogy ezt meg is lehet fordítani:

↓                                                                ↑

ELMÉLET                                         KOMMUNIKÁCIÓ

És az alapelgondolás készen is áll arra, hogy elinduljunk az alkalmazás felé. A képlet a következő:

 

↓                                                                ↑                                                                                    = ALKALMAZÁS

ELMÉLET                                         KOMMUNIKÁCIÓ

Ezért választottuk a 100% beszéd, 0% könyv módszert.

Hiszel a pofon egyszerűen működő dolgokban?

Király, akkor itt a helyed!

peter_2

Dunay Péter
alapító, szakmai vezető
Speak! Nyelviskola

Share This