Hogyan éljük túl a legnagyobb pusztítást is? – Speak! angol nyelviskola

Földrengés. Pestisjárvány. Tornádó. Tűzvész. Háború. Cunami. Terrortámadás. Vulkánkitörés. Atombomba. Sárlavina. Népirtás. Pusztító természeti és „embercsapások”, amelyek végigsöpörtek embereken, falvakon, vallási közösségeken, etnikumokon, városokon, épületeken, országokon és kontinenseken. De az általuk okozott felfoghatatlan szenvedéseken, pótolhatatlan veszteségeken és borzalmas pusztításon túl is van bennük egy közös vonás. Kíváncsi vagy rá, hogy mi az? És, hogy miért lesz könnyebb a szíved a Speak! angol nyelviskola legújabb bejegyzésének elolvasása után?

Azért, mert mindig volt folytatás. Az emberiség történelme során többször sodródott a megsemmisülés/önmegsemmisítés szélére. Az elemek, a véletlen, a háborús logika, vagy az esztelen gonoszság miatt megszámlálhatatlanul sokszor kellett szembenéznünk reménytelen helyzetekkel. Helyzetekkel, amik után lehetetlennek tűnt a folytatás.

angol-nyelviskola-pusztit2

De még a legsötétebb órák után is, amikor a ránk boruló éjszaka végtelenül hosszúnak tűnt, felvirradt a nap. Az újrakezdés napja. Az indonéz szigetvilágot sújtó cunamik elvonulása után megkezdődött a romok eltakarítása és az emberek visszatérek otthonaikba. Az ikertornyok helyén ma nem egy lyuk tátong, hanem a túlélés és az emberi akaraterő vasbeton, acél és üvegszimbóluma tör rendíthetetlenül az ég felé.

Az 1666-os nagy londoni tűzvész rettenete ma meg sem látszik a britek büszke fővárosán. Az emberiség túlélte a jégkorszakot, a „fekete halált”, a spanyolnáthát, a nagy San Fransisco-i földrengést, a Katrina hurrikánt, Hirosimát és Csernobilt. Szembenéztünk a gázkamrák borzalmaival és a túlélők fejet hajtottak a világháborúkban meghalt milliók emléke és értelmetlen áldozata fölött.

Mi, emberek, minden pusztítás és sorstragédia ellenére még mindig itt vagyunk és élünk. Küzdünk az életben maradásért. Foggal és körömmel ragaszkodunk emberi mivoltunkhoz és minden megpróbáltatás, felfoghatatlan szenvedés, személyes és közös tragédia ellenére folytatjuk az életünket. Mert muszáj.

De nem csak az emberiség története a folytatás és újrakezdés históriája. Az egyes embereké is az. Kudarcok, nehézségek, balsorsok, hiábavaló próbálkozások, családi tragédiák, bukások, testi-lelki gyötrelmek ellenére sem ülünk le az Andrássy út szélére és várjuk ölbe tett kézzel a megváltást, vagy a halált. Küzdő szellemek vagyunk. Felállunk a padlóról. Van, aki gyorsabban, másoknak egy picit több időbe telik, de mindannyian feltápászkodunk és megyünk tovább.

Célokat tűzünk ki, és ha nem érjük el őket, akkor új célokat, új kihívásokat állítunk magunk elé. Mert minden egyes emberben ott él az elpusztíthatatlan élni és tenni akarás, ami nem engedi meg, hogy „lazítsunk”. Minden erőnkkel azon igyekszünk, hogy ami a világban szép és jó, belesűrítsük egy kozmikus mércével mérve nevetségesen rövid életbe.

angol-nyelviskola-pusztit

 

Ezért a folyamatos harc, tanulás és munka. Ezért szól az életünk az újabb és újabb kihívásokról és próbatételekről. És ezért tudom, hogy Benned is ott él a vágy a folytatásra. Mert tudom, hogy borzasztóan nehéznek, olykor lehetetlennek tűnik elérni pl. az angollal kapcsolatos célodat. Látom rajtatok, hogy már nem hisztek benne, hogy képesek lesztek megtanulni angolul írni, vagy pláne beszélni. Pedig higgyétek el: nem nehezebb újrakezdeni, vagy folytatni a nyelvtanulást, mint visszaülni a biciklire az első leesést követően, vagy új álláshirdetésre jelentkezni egy katasztrofálisan sikerült interjú után.

Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Egy angol nyelviskola sok mindent megteheted érted és helyetted. Teremthet jó feltételeket a tanuláshoz. Kidolgozhat egy módszert, ami működik. Nyújthat jó szolgáltatást. Képezhet motiváló, törődő és professzionális tanárokat. Elláthat számtalan hasznos tanáccsal és foghatja a kezed az úton.

De nem küzdhet helyetted. Arra egyetlen angol nyelviskola sem képes, hogy pótolja a hiányzó akaratot, a minden akadályt leküzdő belső késztetést a folytatásra. Az elszántságnak benned kell megszületnie, hogy elindulhasson hódító útjára és elrepítsen a magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvtudás világába.

A következő pár nap, hét szóljon erről. Az elszántságról, az újrakezdésről és a folytatásról, ami egy angol nyelviskola falai között kezdődik és egy lehetőségekkel, kalandokkal teli, boldog, elégedetten leélt élet után ér véget.

angol-nyelviskola-ujrakezdes

Share This