Miért a „skótok” a legrosszabb nyelvtanulók? – Speak! angol nyelviskola

A skótok fukarsága legendás. A skót viccek tárháza kimeríthetetlen kincsesbánya és bár a legtöbb poén még csak nem is karcolja a valóság felületét –aki járt már Skóciában az tudja milyen a skót vendégszeretet-, maguk a viccek végtelenül szórakoztatóak. El is mesélek egyet!

– Milyen ajándékot szeretnél az esküvőnkre? – kérdi a skót vőlegény a menyasszonyától.

– Nem tudom, még nem gondolkodtam rajta.

– Jó, akkor kapsz egy év gondolkodási időt!

angol-nyelviskola-skotok-wedding

Egy szó mint száz, a skótok a városi/globális legenda szerint rettenetesen „skótok”. És éppen ezért rettenetes nyelvtanulók is. Hogy miért? Adj 5 percet és elmagyarázom!

A nyelvtanulásban az egyik legnagyobb bűn a spórolás! Spórolni az idővel, az energiával, a szorgalommal és legfőképpen spórolni a gyakorlással, végtelenül nagy butaság. Az emberek többsége azt hiszi, hogy az órai jelenlét bőven elég a magabiztos nyelvtudáshoz, pedig ez óriási tévedés.

Ez olyan, mintha egy válogatott focista csak tétmeccset játszana, de nem lenne hajlandó edzésre járni. Tudod mi történne egy ilyen játékossal? 5 perc után összeesne a pályán, képtelen lenne a legegyszerűbb passzra és szemlesütve, szégyenkezve vonulna be az öltözőbe miután az edzője leordította a pályáról.

Miért bukna meg az a játékos, aki nem volt hajlandó edzeni, vagyis gyakorolni a nagy meccs előtt? Mert nem készítette fel magát fizikailag és mentálisan a megmérettetésre. Felkészületlenül, rutintalanul és rossz kondícióban próbálta kihozni magából a legjobbat.

Szerinted hány ezer órányi edzésmunkát tett bele Usain Bolt abba, hogy ő legyen a Föld leggyorsabb embere? Hányféle járművel és mennyi kört kellett megtennie Sebastian Vettelnek az első Forma 1-es világbajnoki címéig? Mennyit dekázott, futott, fejelt és passzolt Lionel Messi, amíg először kapta meg az Aranylabdát? Nincsenek pontos számaim, de gyanítom, hogy végtelenül sokat.

Ezért, ha „skótként” akarsz megtanulni angolul, előre szólok: nem fog sikerülni. Ha nem gyakorolsz eleget, nem edzed minden nap az angolodat, akkor nem jönnek az eredmények. Ha nem írsz házi feladatot, kihagyod minden harmadik órádat és nem gyúrsz rá szabadidődben is a nyelvre, akkor nem fogsz tudni megszólalni angolul.

A megfelelő mennyiségű edzés nélkülözhetetlen feltétele a sikeres angoltanulásnak, függetlenül attól, hogy az egy angol nyelviskola, gimnázium, vagy magántanár óráján történik. Nem elég a részvétel, vagy az, hogy az órán gyakorolsz. Meg kell lennie a szükséges munkamennyiségnek is ahhoz, hogy igazán jól tudj teljesíteni a „meccsen”, vagyis azokban az éles helyzetekben, amikor használnod kell a megszerzett tudást.

angol-nyelviskola-skotok

Az az angol nyelviskola, ami kemény edzésmunka nélkül ígér gyors megoldást lehet, hogy megsimogatja a benned élő „skótot”, de elveszi tőle a magabiztos és rutinos kommunikáció esélyét.

Fontos, hogy meg akarj tanulni angolul, de még ennél is fontosabb, hogy hajlandó legyél megdolgozni érte. Egy biztos: ha rászánod magad, a Speak! angol nyelviskola edzésprogramjával sikerülni fog.

Share This