Miért süket Rád a legtöbb angol nyelviskola?

Tudod mi rosszabb az emberek némaságánál, ha angoltanulásról van szó? Az igénysüketség. Az igénysüketség az a jelenség, amikor a szakma –jelesül az évtizedek óta ugyanazokkal az elavult, „hagyományos módszerekkel” dolgozó nyelviskolák, magán-, és iskolai tanárok- egy része nem hajlandó meghallani a diákok igényeit. De vajon miért süket Rád a legtöbb, „hagyományos” angol nyelviskola?

A lehetséges válaszok skálája a kényelmességtől a félelemig terjedhet. A nyelvoktatás világa az elmúlt 20-25 évben nem változott együtt a világgal. Nem jöttek, vagy ha jöttek is, nem váltak meghatározóvá azok az új ötletek, módszerek és irányzatok, amelyek forradalmasíthatták volna az angol oktatást. Sőt, mintha a magyarok némasága a nyelvoktatás (igény)süketségének kialakulásával együtt mélyült volna el.

angol-nyelviskola-suket-1

Az a személyes tapasztalatunk, hogy a hozzánk beiratkozó diákok túlnyomó többsége azért nem jutott el A-ból B-be az angollal, mert nem tanították meg beszélni, kommunikálni őket. Azért fagynak le éles helyzetekben, azért izzad a tenyerük és ég az arcuk a lámpaláztól, mert a 10-12, tanulással töltött év alatt alig-alig kellett hasonló szituációkban helyt állniuk.

Kényelem? Lustaság? Elavultság? Hanyagság? Inkompetencia? Nem tudom, de hogy felelőtlenség, az egészen biztos. Miközben az angoltanításban sok száz kifogástalan szakmai felkészültségű, lelkes, jó indulatú, tettre kész ember dolgozik ma is, a rendszer egésze nem tudta felvenni a 21. század fordulatszámát és lemaradt. Nem akar, vagy nem képes változtatni a módszerein és nem akarja, vagy képes meghallgatni a diákok igényeit. „Tanítsatok már meg angolul beszélni, mert nem merek, vagy tudok megszólalni.”

De a szakma felelőssége csak az érem egyik oldala. Nem alakulhatott volna ki ez a süketség, ha nem hagytad volna. Persze, nem Te tehetsz arról, hogy a múltban egyesek semmibe vették az igényeidet. De csak Te tehetsz azért, hogy most és a jövőben ez ne így legyen.

Kikövetelheted, hogy az angol oktatás valamennyi szereplője magas minőségi sztenderdeknek megfelelő eszközökkel és módszerekkel tanítson. Támogathatod a nyelviskolák közötti tisztességes piaci versenyt. Elutasíthatod az „akciós angol nyelvtanfolyam” mítoszát. Számon kérheted egy szolgáltatón, ha nem azt kaptad, amiért fizettél.

Mindenekelőtt pedig olyan angol nyelviskola, vagy oktatási forma mellett kötelezheted el magad, ami kommunikálni, beszélni tanít meg. Nem nyelvvizsgázni, teszteket kitölteni, vagy elméleti magyarázatokat bemagolni, hanem kommunikálni, beszélni.

angol-nyelviskola-suket

De komolyan! Mégis mi másért tanulnál meg bármilyen idegen nyelven, ha nem azért, hogy utána azt aktívan használhasd? Hogy kommunikálni tudj más emberekkel és a világgal, amely körülvesz? Nem az íróasztalnak, vagy egy papírért tanultál/tanulsz angolul, hanem magad miatt. Az életed miatt, ami sokkal több, színesebb, izgalmasabb lehet, ha meg tudsz szólalni angolul.

A Speak! angol nyelviskola és a 100% beszéd, 0% könyv módszer, amit követünk nem a világot, nem az országot és nem a szakma lelki üdvét akarja megváltani. Egyszerűen csak meg akarja tanítani az embereket angolul beszélni.

Share This