A tisztesség ereje egy tisztességtelen világban – Avagy mitől lesz jó egy angol nyelviskola?

Sokszor érezzük úgy, hogy tisztességtelen világban élünk. Látjuk, hogy mire viszik az életben azok, akiket mi tisztességtelennek tartunk. Látjuk, hogyan teszik tönkre a természetet és az embereket azok a cégek, akik nem törődve az előírásokkal, tisztességtelenül tesznek szert hatalmas profitra. Tudjuk, hogy milyen tisztességtelen játszmákat játszanak egymással és velünk azok, akik az életünket befolyásoló döntéseket meghozzák. Füstös szobák, zárt ajtók, korrupció, züllés mindenütt. Ismerősökön keresztül megszerzett állások, protekció, uram-bátyám világ. Kéz-kezet mos. 21. századi „Rokonok”, amit nem a ma élő Móricz vet papírra, hanem az élet, napról napra, a szemünk előtt. Bolondok lennénk, ha nem tennék fel magunknak a kérdést: megéri egyáltalán tisztességesnek lenni? A mi válaszunk az, hogy igen. Hogy miért? És mitől lesz jobb egy angol nyelviskola attól, ha igennel felelünk erre a kérdésre? Olvass tovább és kiderül…

angol-nyelviskola-tisztesség

Tegyük fel újra a kérdést. Miért éri meg tisztességesnek lenni egy tisztességtelen világban? A válasz egyszerű. Mert, ha nem így teszünk, ha elkezdünk úgy viselkedni, mint „mások”, akkor lépésről lépésre olyanná is válunk, mint „ők”. Kezdetben még megmagyarázhatjuk magunknak, hogy mi a „jó ügy” és egy „nemes cél” érdekében tesszük. Felmenthetjük magunkat, kereshetjük a kibúvókat, hivatkozhatunk arra, hogy „mindenki így csinálja”, vagy, hogy „másként nem élhetjük túl” és még csak nem is hazudunk. Sőt, igazunk van. De ettől még nem leszünk különbek, mint azok, akik nem magyarázkodnak maguk és mások előtt. Nem azért „éri” meg tisztességesnek lenni, mert az akár rövidtávon kifizetődő lesz, hanem azért, mert így helyes. Szophoklész szerint a tisztességes ember az, aki inkább elszenvedi az igazságtalanságot, mint hogy ő maga kövesse el azt. És ez a lényeg. Nem azért kell ellenállnunk a tisztességtelenség csábításának, mert azzal előnyre, vagy gyors sikerre tehetünk szert. Azért kell becsuknunk a fülünket a szirénhangok előtt, hogy megőrizzük magunkban a velünk született jót. Hogy ne tévelyedjünk el, a körülmények dacára is ki kell tartanunk az elveink mellett. Meg kell védenünk magunkat a négy sarkából kiforduló, irányt vesztett világtól. A folyamatos nyomás és kísértés ellenére is nemet kell tudnunk mondani a könnyű útra, hogy a helyes utat járhassuk tovább. Aki ezt megteszi, képes lesz tisztességes maradni egy tisztességtelen világban.

És ha valaki tisztességes, akkor nem csak magáért, a saját lelki üdvéért, hanem másokért is az. A családjáért, a munkatársaiért, a környezetéért, a közösségért, amelyben él és munkálkodik. És így már nem csak elhárítja a tisztességtelen ajánlatokat, védve a saját lelki békéjét, hanem másoknak is példát, irányt mutat. A tisztesség világítótornyává válik abban a sötétségben, amelyet a tisztességtelenség eluralkodása hozott a Földre.

angol-nyelviskola-tisztesség

A tisztességes ember követendő minta, egy a hétköznapi, névtelen hősök közül. Nem csal meg másokat, így maga sem csalatik meg. Nem hazudik, így őt is kevesebben próbálják megtéveszteni. Nem elvesz, hanem ad és így többet is kap vissza másoktól. Nem téveszt meg, nem ámít, így sokszor jobban bíznak benne az emberek, mint saját magukban. Nem tolja el magától a felelősséget, szembenéz a hibáival, így kevesebbet is követ el, mint mások. Egyszóval: tisztességes és így is éli az életét. Ez pedig meg is látszik rajta és az életén. Ezért mondja Heller Ágnes, hogy ha tisztességes embert látunk az utcán azonnal felismerjük. És ezért gondoljuk azt, hogy a tisztességes angol nyelviskola hangja is kihallatszik a tömegből.

Mert a Speak! angol nyelviskola nem hazudik, csal, ámít és nem elvenni akar. Nem árulunk zsákbamacskát, nem teszünk felelőtlen ígéreteket. Nem megyünk bele az ostoba árversenybe, nem borulunk le „a papír” bálványa előtt. Nem erőszakolunk a diákjainkra méregdrága nyelvkönyveket, nem hárítjuk át a felelősséget másra. A Speak! egy olyan angol nyelviskola, ahol az elejétől a végéig biztos lehetsz benne, hogy tisztességes bánásmódban lesz részed. A teljesítményt és a kemény munkát értékeljük nem a pénztárcádat, vagy az arcodat. Meg akarunk tanítani angolul és ezért képesek vagyunk átmenni a falon, de nem fogadunk el üres kifogásokat. Mert nem lenne tisztességes. Se veled, se önmagunkkal szemben.

Nekünk pedig ebben van az erőnk. 

 

Share This