Tényleg nincs? Tényleg nincs. Más van. Beszéd. Beszédközpontú angol nyelvtanfolyam.

Tényleg nincs tankönyv? Nem lehet online kitölteni a szintfelmérőt? Csak csoportos angol nyelvtanfolyam van, egyéni oktatás nincs? Tesztkönyvek sincsenek? Tényleg nem lesz külön elmagyarázva a célhatározói mellékmondat használatának elmélete (sic!)? És különben is: miért mosolyog itt mindenki?

Amióta 2013-ban elindultak az első csoportjaink, nem telik el úgy hét, hogy valami hasonló kérdést ne tennétek fel nekünk telefonon keresztül, a szintfelmérőn, vagy a bemutatóórán. Több mint 300 blogbejegyzés és több ezer Facebook-poszt után hajlamosak voltunk azt képzelni, hogy mindenkinek egyértelmű, hogy mit csinálunk. De tévedtünk.

Rá kellett jönnünk, hogy az, ami nekünk –akik a nap 24 órájában, heti 6 napban ezzel kelnek és fekszenek – természetes és magától értetődő, az nem biztos, hogy egy normális, hétköznapi embereknek is az. Sőt. Első ránézésre tényleg ufóknak is tűnhetünk. Bizarr, furcsa teremtményeknek, akik a „beszédbolygóról” jöttek és semmiben sem hasonlítanak más nyelviskolákra.

De mivel nem vagyunk ufók, nem akarunk kibújni a válaszadás alól sem, mert szeretnénk, ha tudnátok, hogy mibe vágjátok a fejszéteket, ha minket választotok. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

angol-nyelvtanfolyam-nincs

Az a helyzet, hogy tényleg nincs tankönyv. Nem azért, mert utáljuk a könyveket, hanem mert nyelvész helyett kommunikáló embert akarunk faragni belőled. A hagyományos nyelviskolákkal szemben mi abban hiszünk, hogy a kommunikáció alapja nem a tökéletes igeragozás, hanem a beszéd; angolul beszélni pedig csak beszéd közben lehet megtanulni.

Ezért sem lehet online kitölteni a szintfelmérőt, és ezért nem hiszünk az egyéni oktatásban sem. Mert a beszédhez mindig legalább két ember kell. Egy tesztkönyv, vagy egy panelválaszokban „beszélő”, előre programozott alkalmazás nem fog veled beszélgetni. Egy magántanárral tanulni pedig a legtöbbször unalmas és stresszes, ráadásul borsos árat fizetsz minden elfojtott ásításért.

Az egyéni angol oktatásban a társ hiánya miatt nem hiszünk. Mert egy jó társ, egy jó edzőpartner átsegít a holtpontokon és végig támogat abban, hogy ne térj le az útról és elérd a célodat. Ráadásul minél több emberrel kommunikálsz, annál több kiejtést ismersz meg és annál több szó, szófordulat, kifejezés ragad át másokról rólad.

A célhatározói mellékmondat használatának elmélete fontos – ha nyelvész szeretnél lenni. Ha kommunikálni szeretnél megtanulni, akkor viszont nem elméleti magyarázatokra, hanem szóbeli gyakorlásra van szükséged. Ha nem szeretnél azon gondolkodni, hogy melyik szerkezetet kell most használnom?, vajon melyik igeidő illik ebbe a mondatba?, mi is volt az a frappáns kifejezés, amit a múltkor olvastam?, akkor jó helyen jársz.

Mi nem analízis paralízist szeretnénk belőled kiváltani, vagyis nem akarjuk, hogy leblokkolj a túl sok elmélettől, hanem sok ezer mondatot akarunk veled elmondatni a 60 órás angol nyelvtanfolyam alatt. Azért, hogy éles helyzetben is magabiztosan tudd alkalmazni, HASZNÁLNI a tanultakat. Szóval nem csak 100% beszéd, 0% könyv, hanem 100% gyakorlás, 0% elmélet is.

Tudjuk, hogy ez 180 fokos fordulatot jelent a hagyományos nyelviskolák és a hagyományos angol nyelvtanfolyam intézményéhez képest. Azt is tudjuk, hogy ez egy picit ijesztő lehet. De csak egy valami ijesztő abban, ha egy angol nyelvtanfolyam beszédközpontú: a hatékonysága. Az anyanyelvi környezet „mélyvize” után ez a legkeményebb és leghasznosabb nyelvi edzésprogram, amit csak kaphatsz.

És működik.

„Úgy érzem, hogy egyre jobban haladok a kitűzött cél felé. Sokat nőtt a nyelvi magabiztosságom az angol kapcsán, erről szinte minden nap kapok visszaigazolást a munkahelyemen. Szintén jó dolog, hogy a kedvenc sorozataimat már gond nélkül tudom nézni angol felirattal, és lassan, de biztosan a felirat is elhagyható lesz. Nemrég részt vettem egy 4 napos szakmai tanfolyamon, amely 100%-ban angol nyelven zajlott. MINDENT értettem és aktívan részt tudtam venni az órákon, kérdéseket tettem fel, interaktív feladatokat oldottam meg stb. Az angoltanulás szempontjából hatalmas sikerélménynek könyveltem el a dolgot.” (Kollár Csaba)

angol-nyelvtanfolyam-smile

Majd elfelejtettem: azért mosolygunk rád, mert örülünk neked és a döntésednek, hogy bátran fejest ugrasz a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam óceánjába, és mert szerintünk csak mosolyogva lehet igazán hatékonyan tanulni.

 

 

Share This