A Hosszú-sztoriról röviden, avagy mi a közös Benned, egy angol nyelvtanfolyam diákjában és egy sportlegendában?

1 hete minden sajtócsapból a Hosszú Katinka-ügy folyik. De vajon akkor is mindenki az úszósport szakmai, pénzügyi helyzetéről beszélne, ha Hosszú kamaszként úgy döntött volna, hogy soha többé nem ugrik be a medencébe? Ha 15 évnyi edzésmunka és több ezer leúszott kilométer után azt mondta volna: elég volt, ez már unalmas? És mi köt össze Téged, egy angol nyelvtanfolyam diákját, napjaink egyik legnagyobb sportlegendájával?

Az, hogy médiaszenzáció lehetett az úszószövetség és egy sportoló közötti feszültségből, Hosszú hihetetlen teljesítményének szól. Az ötszörös világbajnoknak, tizenkilencszeres Európa-bajnoknak és az első olyan versenyzőnek a világon, aki egy időben tartja a rövid pályás világcsúcsot mindhárom vegyesúszó számban.

Hosszú Katinka egy klasszis, akire a gyerekek ikonként tekintenek, a felnőttek felnéznek, a közvélemény pedig odafigyel, ha mond valamit. Hosszú útja is hosszú volt idáig. Mint minden kiemelkedő élsportoló, Hosszú Katinka is élete nagy részét edzésen töltötte. Napról napra, hétről hétre ott volt és ott van a medencében és faltól falig ússza a hosszokat. Megtippelni sem lehet, hogy hányszor „kerülte már meg a Földet” edzés közben és a versenyeken.

angol-nyelvtanfolyam-katinka

(A kép forrása: origo.hu)

Ez a hihetetlen mennyiségű MUNKA volt a halhatatlanság ára. A bajnoki címek, a hazai és nemzetközi elismerések, világcsúcsok ára. Hosszú keményen megdolgozott azokért a sikerekért, amik miatt most az ország lélegzetvisszafojtva figyeli a küzdelmét.

A bevezetőben azt a kérdést tettem fel, hogy mi a közös Benned, egy angol nyelvtanfolyam diákjában és Hosszú Katinkában? A válasz nem olyan talányos, mint a kérdés. A munka. A gyakorlás. Az edzés.

Ha profi nyelvhasználóvá akarsz válni, akkor nem elég beiratkozni egy angol nyelvtanfolyam óráira, vagy eljárogatni egy magántanárhoz. Napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra „be kell ugranod a medencébe” és le kell tolnod a napi edzésmunkát. Folyamatosan, faltól falig kell „úsznod a hosszokat”. Megállás nélkül. Újra és újra gyakorolva akár ugyanazokat a szavakat, kifejezéseket, mondatokat, amiket tegnap is gyakoroltál.

Mert csak akkor leszel profi kommunikátor, ha az edzésen (vagyis az angol nyelvtanfolyam óráin) beégetted a tudást, amit éles helyzetben használnod kell.

Ugyan ki hibáztathatta volna a kamasz Hosszú Katinkát, ha 15 évnyi edzésmunka után bedobta volna a törülközőt? Ha azt mondta volna, hogy „köszi, ennyi volt, belefáradtam”? Senki. De nem tette, tovább küzdött, tovább edzett, és ma nincs olyan ember az országban, aki ne ismerné a nevét.

Országos ismertséget ugyan nem, de magabiztosságot és a jövőd irányításának képességét megszerezheted egy angol nyelvtanfolyam óráin. Ha hajlandó vagy megdolgozni érte. Készen állsz az edzésre?

angol-nyelvtanfolyam-swimming

Share This