Hogyan szerezhetsz jobb állást egy angol nyelvtanfolyam segítségével? 5 tipp angol nyelvű állásinterjúkhoz

Manapság lassan többet járunk állásinterjúra, mint nyaralni. A világ megváltozott, egy munkahely élettartamát már nem évtizedekben, hanem jó esetben is csak években mérhetjük, és folyamatosan figyelnünk kell a lehetőségeket. Elfogadtuk, hogy nagyszüleinkkel, szüleinkkel ellentétben mi már nem dolgozhatunk életünk végéig ugyanannál a cégnél. A kiszámíthatóságot és a stabilitást egy őrült versenyfutás váltotta fel, amelyben napról napra, hétről hétre meg kell küzdenünk a „helyünkért”. De nem csak az idő gyorsult fel és a versengés vált kiélezettebbé, hanem 2014-ben egészen más képességeket, tudást követelnek meg tőlünk a munkaadók. A megbízható angol nyelvtudás így ma már legalább olyan fontos feltétele egy jól fizető állásnak, mint a jó referenciák, a magabiztos számítógépes ismeretek, vagy a felsőfokú végzettség. Ma arra a kérdésre keressük a választ, hogy egy angol nyelvtanfolyam hogyan segíthet neked jobb állást szerezni. Állásvadászok és tudatos karrierépítők figyelem: 5 tipp angol nyelvű állásinterjúkhoz!

angol-nyelvtanfolyam-job

Egy angol nyelvű interjú koreográfiája és lélektana nagyon hasonló a magyar nyelvű állásinterjúkéhoz. Vannak olyan általános szabályok, amelyekre ugyanúgy érdemes figyelni, mintha az anyanyelvünkön hangoznának el a kérdések. Az, hogy pontosan érkezzünk, megfelelően öltözzünk fel és legyünk felkészültek a megpályázott pozícióval, valamint a cég tevékenységével kapcsolatban ugyanúgy alapvető elvárás. A különbség csupán az, hogy mindezt angolul kell tudnunk kifejezni. Hogy mi a siker titka? A magabiztos, kommunikációképes és aktív nyelvtudás, a tudatos felkészülés és sok gyakorlás, valamint a tipikus hibák elkerülése. Most 5 olyan jó tanács következik, amellyel könnyedén kiigazodhatsz egy angol nyelvű állásinterjú „nyelvi akadálypályán” is.

  1. Légy udvarias

Az angol nyelvben a megszólításon múlik, hogy tegeződni, vagy magázódni fogsz a partnereddel. Ne szólítsd kapásból a keresztnevén az interjúztatót, mert ez angolul is illetlenség. Amíg a kérdező nem ajánlja fel, hogy tegeződjetek, addig férfiak esetében a Sir, hölgyek esetében a Madam megszólítást használd. Ha nem tudod, hogy a veled szemben ülő női interjúztató házas-e, akkor ne „Miss”-nek, hanem „Ms.”-nek szólítsd.

  1. Használj tipikus szófordulatokat

Az angol nyelvű állásinterjúknak –akárcsak a magyar nyelvűeknek- is van egy tipikus nyelvezete, amely jellegzetes szófordulatokból, kifejezésekből, udvariassági „tiszteletkörökből” áll össze. Tanulmányozd, nézz utána, gyakorold be ezeket a nyelvi formulákat és sokkal gördülékenyebb lesz az interjúd.

  1. Ismerd a szaknyelvet

A legtöbb interjú a megpályázott pozícióhoz szükséges képességek és tudás meglétének vagy hiányának kiderítéséről szól. Ha példának okáért egy multinacionális hátterű, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalathoz jelentkezel, akkor jó, ha angolul is ismered a terület legfontosabb szavait, kifejezéseit (pl. adó, átutalás, biztosítás, kötvény, tőke, részvény, befektetés stb.) Hiába tudod magyarul elmondani, hogy miért lenne célszerű egy üzletembernek részvényekbe és kötvényekbe fektetni a pénzét: ha angolul nem vagy képes meggyőzően érvelni az igazad mellett, akkor soha nem fogsz találkozni az ügyféllel. Frissítsd fel a tanulmányaid során megszerzett ismereteidet, vagy ha kell, szánj időt a kiegészítésükre.

  1. Ne játszd el, hogy brit vagy

Az egyik legkínosabb és egyúttal legtipikusabb szarvashiba, ha valakinek ugyan megfelelő a nyelvtudása, de nagyon rossz a kiejtése. Ha nem használod napi szinten a nyelvet, vagy nincs elég gyakorlatod a nyelvhasználatban az sajnos nagyon hamar „kihallatszik”. Érdemes tehát az interjú előtt akár a tükör előtt gyakorolni, angol nyelvű TV, vagy rádióadásokat hallgatni, vagy eredeti nyelven, magyar szinkron nélkül megnézni egy-két filmet.

Egy másik tipikus banánhéj, hogy sokan úgy igyekeznek kompenzálni a bizonytalan kiejtésüket, hogy anyanyelvi akcentust kényszerítenek magukra. Ha ez nem ösztönös, vagy természetes, akkor könnyen nevetségessé válhatsz, vagy legalábbis visszatetszést válthatsz ki.

  1. Figyelj az elvárásokra

Minden meghirdetett állás más és más. Értelemszerűen nem ugyanolyan szakmai elvárások érvényesülnek egy adminisztratív munkakörben, mint a felsővezetők esetében. A nyelvtudás területén is hasonló a helyzet. Figyelj az elvárásokra, tudd, hogy milyen állásra jelentkezel és pontosan milyen szintű nyelvtudást igényel a megpályázott pozíció. Ha társalgási szintet jelölnek meg a hirdetésben, akkor valószínűleg elég a középfokú nyelvtudás, de ha már tárgyalóképességet várnak el tőled, akkor felsőfokú ismeretek nélkül ne nyomd meg a „jelentkezem” gombot.

angol-nyelvtanfolyam-job

Persze ez az 5 tipp önmagában még kevés a sikerhez. Nem árulunk el nagy meglepetést azzal, ha azt mondjuk, hogy minden angol nyelvű állásinterjúnak az alfája és ómegája a magabiztos nyelvtudás. Mert hiába szeretnél udvarias lenni, tipikus vagy épp szaknyelvi kifejezéseket, szófordulatokat használni, ha nincs olyan nyelvi alap, amelyre építhetnél. Ahhoz, hogy meg tudd szerezni a képességeidnek, tudásodnak, tehetségednek legmegfelelőbb állást olyan angoltudásra van szükséged, amely nem hagy cserben éles helyzetekben sem. És itt jövünk mi.

Mert a Speak! Nyelviskola a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam módszereivel és teljesítménycentrikus oktatási szemlélettel éppen azt a tudást és magabiztosságot adja át neked, amire szükséged van. A 100% beszéd, 0% könyv mottóval fémjelzett angol nyelvtanfolyam a valódi élet, valódi helyzeteire készít fel. A kitartó gyakorlás és a folyamatos beszéd abban segít, hogy „ne fagyj le” egyetlen szituációban se, legyen szó éttermi rendelésről, vagy éppen angol nyelvű állásinterjúról. Nem azért gyakoroltatjuk veled a különböző nyelvtani szerkezeteket, kifejezéseket és mondatokat, mert szadisták vagyunk, vagy az a célunk, hogy halálra und magad az órákon. Azért tesszük, hogy az angol nyelvtanfolyam során ezek a mondatok szinte beleégjenek a tudatodba, és ha álmodból felkeltenek, akkor is azonnal tudd használni a megtanultakat.

Ez az angol nyelvtanfolyam más, mint a hagyományos módszereket követő, hagyományos angol nyelviskolák tanfolyamai. Nekünk nem az a célunk, hogy papírok megszerzésére motiváljunk téged, hanem az, hogy olyan nyelvi túlélő felszerelést adjunk a kezedbe, amely egy egész életen át elkísér téged.

Share This