Nem mersz megszólalni? A süllyedésbiztos angol nyelvtanfolyam

A legtöbb diák, aki nálunk tanul, azért választott minket, mert nem mer megszólalni angolul. Hosszú évek, évtizedek minden erőfeszítése, próbálkozása ellenére egyszerűen képtelen beszélni, kommunikálni, közölni. A többség vállát kudarcok, megaláztatások és az újabb bukástól való félelem nyomja, és úgy kapaszkodnak bele a 100% beszéd, 0% könyv módszerbe, mint fuldoklók a süllyedő hajóról letört darabokba. De mi a „túlélés” legbiztosabb módja? Mitől függ, hogy valaki elsodródik, kiugrik a csónakból, vagy egyszerűen csak nem kapaszkodik tovább és „elmerül”, vagy mindent megtesz az „életben maradásért”? És miért muszáj egy angol nyelvtanfolyam előtt és alatt, folyamatosan, újra és újra feltenni a kérdést: miért nem mersz megszólalni?

angol-nyelvtanfolyam-nem-mersz-2

Ha belegondolsz, őrületesen nagy felelősség mentőcsónaknak lenni és a nyelvoktatási rendszer hajótöröttjeitől azt kérni, hogy bízzanak. Bízzanak abban, hogy itt és most nem az számít, hogy mi történt a múltban, hanem, hogy mit tesznek meg a jelenben azért, hogy legyen jövőjük. Hogy tényleg nincsen könyv, a papírnál fontosabb az élet és még ennél is fontosabb a nyelvzsibbasztó gyakorlás, a folyamatos beszéd. De azt tapasztaljuk, hogy aki képes bízni, felelősséget vállalni és keményen dolgozni, annak sikerül. És ezek a diákok az angol nyelvtanfolyam végére olyan rutint szereznek, ami bátorságot önt beléjük, ha éles helyzetre kerül a sor. Megmenekültek, mert meg mernek szólalni.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek olyanok, akiknek sem mi, sem a módszer nem jövünk be. Vannak, akik el sem jönnek hozzánk. Mások ugyan igen, de még a tanfolyam előtt, vagy félúton elmennek tőlünk. Mert nem ezt várták, nem erre számítottak, nem úgy haladnak, ahogy szeretnének, vagy egyszerűen csak nem és kész. Nincsenek sokan, akik „kiugrálnak a csónakból”, vagy más vizekre eveznek, mégis elegen vannak ahhoz, hogy feltegyük a kérdést: miért?

Mit vártak tőlünk, ha nem ezt? Mire számítottak, ha nem erre? Miért nem érzik, hogy haladnak az angollal, amikor a többségük elismeri, hogy pl. sokat fejlődött a beszédkészsége, vagy egyszerűen bátrabban használja az angolt? A mi készülékünkben van a hiba?

Nézzük meg tételesen. Lehet, hogy néha benézünk dolgokat és korántsem vagyunk tökéletesek. De nem szoktunk kertelni. Nincsenek apró betűs részek. A weboldalunkon nem állítunk valótlanságokat. Az ajánlataink korrektek és tartjuk a szavunkat. Az ingyenes szintfelmérőn és az oktatási tanácsadáson lézerpontosan belőjük a tudásszintet és elmondjuk a javaslatainkat a hogyan tovább-ról. A bemutatóórán a saját szemével láthatja mindenki, hogyan zajlik egy óra, és élő egyenes adásban figyelheti meg a módszer működését, hatékonyságát. Aztán jön a lényeg, a 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol nyelvtanfolyam maga, amiért ezt az egészet csináljuk és amiért a diák –elvileg- idejött.

angol-nyelvtanfolyam-nem-mersz

Ezek után talán jogos a kérdés, hogy mit vártak tőlünk, ha nem ezt? A folyamat melyik pontján került homokszem a gépezetbe? Mikor érte, érhette olyan inger, hatás a diákot, hogy úgy érezze, menekülőre kell fognia a dolgot? Azt hiszem, hogy erre nincs is igazán jó válasz. Őszintén, a kiszállók többsége maga sem tud magyarázattal szolgálni a dologra. Csak azt érzi, hogy valami nem stimmel, nem érzi jól magát, nem akarja folytatni. És ugrik.

Azt gondolom, hogy a „csónakból kiugrók” többségét vissza lehet és vissza is kell tartani az ugrás előtti pillanatban. De ezt akkor, és csak akkor lehet megtenni, ha tudunk a probléma létezéséről. Ha odajössz hozzánk a folyosón, hogy „hé, figyelj már rám, baj van”. Ha szólsz a tanárodnak, hogy problémád, kérdésed van, vagy egyszerűen csak érzed, hogy kezdesz elbizonytalanodni.

De kanyarodjunk vissza a bevezetőben feltett kérdésre. Miért muszáj tehát egy angol nyelvtanfolyam előtt és alatt, folyamatosan, újra és újra feltenni a kérdést: miért nem mersz megszólalni? Hát ezért. Hogy ne érezd úgy, hogy ki kell ugranod a csónakból. Hogy ne csak angolul merj és akarj beszélni, de szóvá merd tenni, ha problémád van, vagy elbizonytalanodtál a folytatást illetően.

Mert így, őszintén, kimondva és nem szőnyeg alá söpörve a problémákat tudunk jó csapat lenni, a 100% beszéd, 0% könyv módszerű angol nyelvtanfolyam pedig valódi menedék és süllyedés-biztos mentőcsónak.

Share This