Hogyan segít az angoltanulásban, ha ki tudod rakni a Rubik-kockát?

A Rubik-kocka kétségtelenül az egyik, ha nem a leghíresebb magyar találmány a világon. Japántól Kanadáig, Ausztráliától Dél-Afrikáig, Németországtól Brazíliáig milliók ismerik és játszanak vele talán éppen ebben a pillanatban is.

Az eredeti nevén „bűvös kockának” nevezett játék létezése és páratlan sikere ellentmond minden játékipari alapelvnek. Nem ad ki hangot. Nem mozog, nem villog, és nem látszik rajta, hogy értékes. És egy átlagember nem, vagy csak kitartó gyakorlás árán tudja megfejteni. Mégis valósággal berobbant a köztudatba.

Rubik Ernő találmánya nem csupán egy bonyolult matematikai feladvány szórakoztató megtestesülése, hanem az emberi kreativitás és képzelőerő megnyilvánulása is. A Rubik-kocka hungarikumként egy két lábon járó országimázs-kampány, amely a világ legeldugottabb helyeire is elviszi a „jó hírünket”. Nem csak egy izgalmas játék tehát, hanem egy olyan felbecsülhetetlen kulturális érték, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. De vajon mi a kapcsolat a Rubik-kocka és egy angol nyelvtanfolyam között? Olvass tovább és kiderül!

angol-nyelvtanfolyam-rubik

A Rubik-kockát kirakni „nem könnyű meló”. A tökéletes megoldásra léteznek absztrakt matematikai modellek és a profi játékosok által alkalmazott gyakorlati technikák, de egy hétköznapi ember számára még így is elég nehéz kirakni a bűvös kockát. Nem lehetetlen, de nehéz. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha valaki edzés nélkül akarná lesétálni az El Caminó-t, vagy a polgári törvénykönyv passzusainak ismerete nélkül szeretné védeni saját magát a bíróság előtt egy bonyolult jogi eljárásban.

A nehézség illusztrálására álljon itt egy szám: 43 252 003 274 489 856 000. Tehát negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer. Ennyi lehetséges állásba állítható az eredeti 3X3-as bűvös kocka. Ha pedig itt van ez a szó szerint felfoghatatlanul nagy szám, akkor vajon mennyire vigasztaló számodra, hogy mindössze 20 forgatásból ki tudnád rakni, ha ismernéd a megfelelő lépéseket?

A Rubik-kocka tökéletes szimbóluma annak az egyre bonyolultabbá váló világnak, amelyben élünk. Az élet szinte valamennyi területén szinte végtelen számú döntési alternatíva, lehetőség és elágazási pont van, amelyek komplex mintákat alkotnak, és végül kijelölik azt az életutat, amelyet létezésünk során mindannyian bejárunk. Ráadásul a tudomány és a technológiai fejlődés révén a minket körülvevő anyagi és szellemi környezet is egyre bonyolultabb. Specializálódunk, egyre kisebb és differenciáltabb részekre bontjuk a tudást és egyre távolabb kerülünk a „nagy egész” látásának képességétől.

Kételkedsz? Akkor engedj meg egy kérdést: ha elromlana az okos telefonod te meg tudnád otthon, házilag szerelni? Egyáltalán érted az általad használt eszközök működési mechanizmusát? Vagy te is inkább csak jól-rosszul használod azokat a tárgyakat, programokat és technikai kütyüket, amelyeket mások évek, évtizedek hosszú kutató-fejlesztő munkájával hoztak létre? A Rubik-kockához, hasonlóan az élet más területeihez és „eszközeihez”, nem mellékelnek használati utasítást. A kirakás nehézsége éppen abban áll, hogy magadnak kell rájönnöd arra a bizonyos 20 helyes lépésre, amely a jó megoldáshoz vezet.

De visszatérve a bevezetőben feltett kérdésre: mi a kapcsolat egy angol nyelvtanfolyam és a bűvös kocka között? A kapcsolat a használati utasítás meglétében, vagy épp hiányában keresendő. Mert akárcsak a Rubik-kocka titkának megfejtéséhez, a nyelvtudás megszerzéséhez is csak ritkán csatolnak útvonaltervet. És a jó megoldás megtalálásáig, vagyis a célba érkezésig bizony a legtöbben egyszer, vagy akár többször is eltévedhetnek. Ha nem is negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer lehetőség van, de azért ahhoz éppen elég az opció, hogy térkép hiányában könnyen zsákutcába tévedjünk.

angol-nyelvtanfolyam-rubik

Ez legfontosabb különbség a hagyományos nyelviskolák módszerei és a Speak! által képviselt beszédközpontú angol nyelvtanfolyam között. Mi a „célállomás látványterve” (jobb állás, több lehetőség stb.) mellé mellékeljük az oda vezető út rajzát is. Ezen a képzeletbeli térképen pedig olyan állomásokat is megjelölünk, amelyeken mindenképpen át kell haladnod a magabiztos nyelvtudás felé vezető úton. Olyan körülményeket, amelyekkel szembe kell nézned és olyan kihívásokat, amelyeknek meg kell felelned, ha meg akarsz tanulni angolul.

Kitartó, állhatatos gyakorlás, folyamatos, hangos beszéd és kommunikáció, házi feladatok és páros gyakorlatok, drillek, drillek és drillek. Ezek azok az eszközök és körülmények, amelyek a helyes úton tartanak, ha megtanulod őket használni. Odafigyelő, szakmailag felkészült, professzionális és törődő tanárok. Ők pedig azok az útitársak, akik végigkísérnek a célig és segítenek, ha valamiért elakadnál, vagy meghátrálnál.

A beszédközpontú angol nyelvtanfolyam térképén nincsenek nagy titkok. Csak kemény munka, szorgalom, teljesítménycentrikus, elvárásközpontú oktatási szemlélet és egy olyan módszer, amely, ha nem is 20 lépésben, de segíthet kirakni a nyelvtudás „bűvös kockáját”. Kell ennél több?

Share This