A beszédközpontú angol tanfolyam nem csak duma- bemutatóórán jártam

Csütörtök, este 6 óra, Klapka utca. Telefonnal a fülemen, laptoppal a táskámban, munkából rohanva és holtfáradtan estem be, éppen időben. A kíváncsiság vezetett el a Speak! Nyelviskola bemutatóórájára: lendületesen, a hitetlenek rendíthetetlen szkepticizmusával léptem be az ajtón és alig egy óra múlva –magamat is alaposan meglepve- lelkes rajongóként távoztam. Mi történt ez alatt a 60 perc alatt? Még én se tudom biztosan.

angol-tanfolyam-bemutatóóra

Mindig is gyanúsnak találtam azokat a reklámokat, amik az „emberek problémáira” ígértek –látszólag rendkívül egyszerű és ésszerű, vagy éppen gyors- megoldást. Hasonló gyanakvás élt bennem a Speak! Nyelviskola netes hirdetéseivel, weboldalának üzeneteivel („beszédközpontú angol oktatás”) kapcsolatban is.

Tény, hogy nekünk, magyaroknak a nyelvtudás az egyik legfájóbb gyenge pontunk. Egy felmérés szerint a magyarok 75%-a egyetlen idegen nyelven sem képes megszólalni és ez messze a legrosszabb adat az Európai Unióban. Tehát ha valaki arra vállalkozik, hogy megszólaltassa az embereket angolul, ahhoz finoman szólva is nem csekély bátorságra, kitartásra és magabiztosságra van szüksége.

Érdekelt, hogy a Speak! Nyelviskola csak nevében és a szlogenek szintjén érzi sajátjának a beszédközpontú nyelvoktatást vagy valóban így is gondolja, és ez alapján működik?

A bemutatóórára tehát félig-meddig a „leleplezés”, „tettenérés” szándékával érkeztem, ami úgy két-három percig még a fejemben is volt. Aztán egy meglehetősen szuggesztív pasas –alias Dunay Péter- egyszer csak elkezdett beszélni, kifejezéseket felírni a táblára, vicceket mesélni, vagy csak simán mesélni, újabb és újabb feladatokat adni és én hagytam magam sodródni, kizökkenni, figyelni, jegyzetelni, tanulni. Annyira gyorsan pörögtek az események, hogy nem csak az órámra felejtettem el ránézni, hanem észre se vettem, hogy többet kommunikáltam, beszéltem angolul, mint az elmúlt fél évben összesen.

„Hiányzott” a más nyelvtanfolyamokon megszokott gyomorgörcs, a szorongás a „szerepeltetéstől”, a mindenkinek kínos „mesélj magadról valamit”-szituáció, vagy a homályos, didaktikus és életszerűtlen nyelvtani magyarázatok.

A bemutatóóra felépítése és a profi tanári hozzáállás miatt sikerült megszabadulni a gátlásaimtól, elfeledkezni a tudásbéli hiányosságaimról és leküzdeni a félelmeimet az esetleges rossz kiejtés, vagy pontatlan fogalmazás miatt. Péterről tényleg elhittem, hogy képes lehet áttörni a bennem és talán másokban is meglévő, évek óta épülő, láthatatlan falat, amely a magabiztos nyelvtudás és a teljes kiszolgáltatottság között húzódik.

angol-tanfolyam-beszédközpontú

A Speak! Nyelviskola bemutatóórája engem két dologról győzött meg.

Egyrészt arról, hogy a beszédközpontú angol tanfolyam nem csak duma! Komolyan gondolják, hitelesen és jól csinálják.

A másik, hogy ha a sok rossz tapasztalat és hiábavaló próbálkozás után valaha újra angol nyelvtanfolyamra jelentkeznék, akkor nagy valószínűséggel elsőként a Klapka utca 1. szám alatt kopogtatnék.

Share This