Kép forrása: diana.grytsuk – freepik.com

A legutóbbi angolórámon egy kötetlenebb beszélgetős szakaszban arról kezdtünk el mesélni egymásnak egy csoporttársammal, hogy mennyire örülünk, hogy itt a nyár, mennyi tervünk van, hogy kiélvezzük a napsütéses hónapok minden pillanatát, de az is felmerült, hogy az angolozást vajon hogyan tudjuk majd beilleszteni ebbe a “szoros” menetrendbe.

Azt hiszem mindannyiunk nevében beszélek, ha azt mondom, hogy kemény évet hagytunk a hátunk mögött, és a nyári szünet ígérete még felnőttként is mennyire motiválja az embert. Végre kicsit lazábbra vehetjük a hétköznapokat, több időt szentelhetünk a pihenésre, és azokra a dolgokra, amikre talán ezidáig nem jutott annyi energiánk, mint szerettük volna. 

káció, akáció vakáció…

Persze a vakáció már egészen más, mint gyerekként, hiszen nem hagyhatunk ott csapot-papot, hogy az egész napot játékkal és édes semmittevéssel töltsük. Emlékszem, akkoriban egyáltalán nem tudtak rávenni a szüleim, hogy nyáron is beiktassak egy kis gyakorlást, örültem, hogy a tankönyveket hónapokig látnom sem kell. A kötelező olvasmányokat is jellemzően az utolsó pár napban daráltam le ahelyett, hogy a könyveket szépen beosztva, egész nyáron haladtam volna velük. 

Akkor sosem ismertem volna be, de utólag már belátom, ekkora kihagyás után nem volt egyszerű szeptemberben újra beilleszkedni az iskolába, visszaszokni a rutinba, sőt, az első néhány hétben úgy éreztem, hogy a tavaly tanultakat mind elfelejtettem. Mintha az egész előző tanév csak egy homályos emlék lenne, és keményen meg kellett dolgoznom azért, hogy felidézzem a tanultakat.

Nyári örömök és kompromisszumok

Hiszek benne, hogy legjobban a korábbi tapasztalataiból tanulhat az ember, ezért idén elhatároztam, hogy tudatosabban fogok az angolozáshoz hozzáállni. Június elején elkezdtem egy újabb angol nyelvtanfolyamot a Speak-ben, kitűztem magam elé néhány célt, és abban reménykedem, hogy ezek útmutatóként szolgálnak majd, mikor nehezen veszem rá magam arra, hogy házi feladatot írjak vagy szavakat tanuljak, miközben a Balaton partján is lógathatnám a lábam. Szerintem az egyensúly megtalálása a legnehezebb, pedig ez a nyári tanulás kulcsa. Helyet kell szorítani azoknak az elfoglaltságoknak, amelyek feltöltenek bennünket, de azokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyek a fejlődésünket szolgálják.

Az én esetemben a nehezítő körülmény az, hogy ha egyszer kiesek a lendületből, akkor csak nehézkesen találom meg újra a motivációmat. Mindannyiunknak szüksége van a feltöltődésre, hogy új inspirációkkal és tervekkel folytassa a mindennapokat, de ha valamikor, hát nyáron igazán könnyen elkalandozhat az ember figyelme. 

Pedig jobban belegondolva, ez a tökéletes alkalom arra, hogy fejlesszük önmagunkat. Az online angol tanulásnak köszönhetően stabil internetkapcsolattal bárhonnan csatlakozhatok az órákhoz. Ez a fajta kötetlenség nagyban növeli a szabadságérzetemet, így nem érzem, hogy bármiről is lemaradnék, vagy bármit is fel kellene áldoznom azért, hogy az angolozással haladjak. Épp ellenkezőleg! Még azt az időt is megspórolhatom így, amit az utazással töltenék a nyelviskolába jövet menet. Sokkal kellemesebb az erkélyen angolozni, mint télen a sötét szobában, és valahogy azt vettem észre, hogy könnyebben meg is marad a fejemben az új anyag.

Az arany középút

Persze nem áltatom magam, tudom, hogy lesznek olyan napok, mikor csábítóbb lesz a strandolás gondolata, mint az új nyelvtani szerkezetek gyakorlása, és bizony olyan is lesz, amikor megadom magam, és félreteszem a füzetemet. Úgy gondolom, amellett, hogy célokat tűzünk ki magunk elé és szorgalmasok vagyunk, azt is el kell fogadnunk, hogy néha belefér a lazítás is. Ez is hozzátartozik ahhoz, hogy megtaláljuk az arany középutat, és biztosítsuk, hogy a hosszú távú céljaink elérése ne keserves küzdelem, hanem kiegyensúlyozott folyamat legyen, ami közben még jól is érezzük magunkat.

Te sem szeretnéd, hogy nyáron egyre távolabb kerülj az angollal kapcsolatos céljaidtól? Itt az alkalom, hogy tudatosan tegyél a fejlődésedért. Csatlakozz nyáron induló online angol nyelvtanfolyamunk valamelyikéhez! Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket, ami után telefonon is megkeresünk, hogy átbeszéljük a továbbiakat.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This