Kép forrása: rawpixel.com – freepik.com

Ha a cím alapján tovább olvastál, néhány dolog biztosan közös bennünk: nehezen oldódunk fel új társaságban, sokan hívnak minket csendesnek, és általában jobban érezzük magunkat egyedül, mint egy csapat idegen emberrel. Ismerősen hangzik?

Ezzel az indulócsomaggal sokszor nem volt könnyű az életem során beilleszkednem, barátkoznom vagy úgy általánosságban érvényesülnöm, azt pedig sosem gondoltam volna, hogy éppen egy csoportos online angol nyelvtanfolyam lesz az, ami segít jobban megnyílni és elfogadóbbá válni önmagammal szemben.

Amíg nem tudtam, hogy mit jelent az, hogy valaki introvertált személyiség, eléggé hadilábon álltam saját magammal. 

Nem értettem, hogy egyeseknek miért megy minden olyan könnyen, hogyan képesek teljesen lazán kommunikálni bárkivel, helytállni addig ismeretlen szituációkban, és az sem volt világos, hogyan lehet, hogy valaki folyton szomjazik egy másik ember társaságára, miközben én mindig jól elvoltam egyedül is. Emlékszem, már az oviban is a hozzám hasonlók barátságát kerestem, és inkább lógtam a “kívülállókkal”, mint olvadtam be a cserfes nagymenők közé. Hívtak már csendesnek, zárkózottnak, félénknek, sőt, sokan teljesen ok nélkül könyveltek el magának való embernek vagy éppen bunkónak, csak azért, mert nem a társadalmi normáknak megfelelően reagáltam egy-egy helyzetben. 

Valljuk be, az extrovertáltaknak egy picit könnyebb dolguk van a mai világban, hiszen olyan tulajdonságokkal bírnak, amiket sok helyen elvárnak. Vegyünk például egy álláshirdetést. A legtöbb cég általában nyitott személyiségű, jó kommunikációs készségekkel rendelkező alkalmazottat keres. Engem már ezeket a szavakat leírva is kivert a víz. Sokszor előfordult, hogy ha nem kezdeményeztem beszélgetést, azt illetlennek ítélték, ha nem nyitottam ismeretlenek felé, akkor zárkózottnak tituláltak, amikor pedig inkább egy izgalmas könyvet választottam egy buli helyett, egyszerűen unalmasnak vagy antiszociálisnak bélyegeztek meg. 

Kellett némi idő, míg tisztáztam magamban ezt a dolgot, és ebben a Speak! Nyelviskolában eltöltött idő is sokat segített. Rá kellett jönnöm, hogy a környezetemben nem mindenki fogja érteni, hogy mit miért csinálok, és kezdtem azt is elfogadni, hogy én egész egyszerűen csak más forrásokból merítem az energiámat, mint a legtöbb ember. 

Az online angol órák során sosem tudhatod, hogy kivel sodor össze a szél, ezért mindig elég színes csoportok alakulnak ki. 

Eleinte aggódtam, hogyan fogok boldogulni a sok új arccal, és hogy vajon ők mit fognak rólam gondolni, lesz-e egyáltalán bennünk valami közös? A válasz annyira egyértelmű volt, hogy csak hetek múlva világosodtam meg… Mindannyian szeretnénk angolul tanulni, és ennél több közös tulajdonságra nincs is szükség. Ha néhány évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy én leszek a legcserfesebb az angolórán, biztos, hogy az arcába röhögök. Pedig tényleg így van… néha csak úgy sziporkázom, és fogalmam sincs, honnan van bennem ehhez ennyi energia. A legviccesebb az, hogy a csoporttársaimban még valószínűleg fel sem merült, hogy én egyébként introvertált vagyok, hiszen olyan könnyedén folyt mindegyikükkel a beszélgetés, hogy lehetetlennek tartom, hogy azt feltételezzék rólam, hogy csendes típus vagyok. Én sem tudom, hogy pontosan mi történt, de óráról órára éreztem, hogy egyre gördülékenyebb a társalgás, és úgy viselkedem, mint azok, akiket irigyelni szoktam a lazaságuk miatt. Ja, és arról se feledkezzünk meg, hogy mindezt egy idegen nyelven sikerült produkálnom… 

Olvastam korábban egy cikket arról, hogy az emberek személyisége picit átalakul, amikor idegen nyelven beszélnek. 

Mintha lenne még egy verzió belőlük, aki csak akkor veszi át az irányítást, ha más nyelven beszélnek. Ha ez igaz, akkor valahol lakik bennem egy angolul beszélő “extrovertált én”, aki kevésbé szorong és görcsöl rá egy-egy szituációra, aki hamarabb nyílik meg másoknak, és aki simán elsüti egy viccel a kínosabb helyzeteket még akkor is, ha a poén csak neki vicces. Meg kell mondanom, remekül kijövünk egymással, sőt, rengeteg dolgot ellestem tőle! Például azt, hogy nem kell magam másnak tettetnem, mert ha én elfogadom önmagam, akkor mások is elérhetőbbnek, szimpatikusabbnak látnak majd, nem akarnak beskatulyzáni vagy felcímkézni, szimplán csak elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Szerintem ez lehet a titka annak, hogy az online angol órákon olyan felszabadultan tudok kommunikálni, és bizony ez segített abban is, hogy a mindennapi életben is jobban érvényesüljek.

Ki tudja mi vár rád, ha megtanulsz angolul! Önismereti kalandozás, új élmények, elképesztő találkozások? Csak akkor tudhatod meg, ha elengeded a félelmeidet, és kipróbálod magad! Csatlakozz a Speak! Nyelviskola diákjaihoz, és tapasztald meg mit hoz ki belőled 100% beszéd, 0% könyv módszer. Az első lépés az ingyenes szintfelmérő kitöltése.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This