10 film, amelyből szórakozva tanulhatsz angolul (1. rész)

A nyelvtanulás egyik legszórakoztatóbb és leghatékonyabb módja az eredeti nyelvű filmek nézése. Érdemes – legalábbis az elején – angol felirattal nézni, így nem történhet meg, hogy a kiejtés miatt nem értjük meg az elhangzottakat. Ha szükséges állítsuk meg és hallgassuk újra a kiesett részt, de a legjobb, ha igyekszünk belefeledkezni a történetbe és abba, hogy az „agyunk angol” használatra hangolódjon.

(Később még írunk arról, hogy miért jó a filmekből angolul tanulni és milyen módszerekkel maxolhatjuk ki ezt a tanulási módot.)

Social Network – A közösségi háló (2010)

A mindenki által ismert és használt Facebook keletkezésének és fejlődésének történetét mutatja be ez a pörgős és izgalmas film. A fiatal Zuckerberg célja, hogy megváltoztassa az emberek közötti kommunikáció módját és eszközeit – és valljuk be, fenekestül felforgatta a korábbi életünket.

Az ötletekkel és lelkesedéssel teli főhősnek számtalanszor csalódnia kell a barátaiban, többször bíróság előtt találja magát, de nem adja fel az álmait. A filmből azt is megtudhatjuk, hogy valóban ő volt-e a Facebook feltalálója vagy sem.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? Mert a párbeszédek közelítenek a valódi beszélt nyelvhez, az Aaron Sorkin által írott forgatókönyv tele van vicces fordulatokkal, amely igen élvezetessé teszi a szöveg megértését. A technikaőrültek külön csemegézhetnek a számítógépek, technológiák, a web és a közösségi háló témakörében elhangzó számtalan szakkifejezésen.

The Hangover – Másnaposok (2009)

A film négy jó barát kalandos útját mutatja be a barátjuk esküvőjére menet. Az út azonban olyan viszontagságosra sikeredik, hogy még az sem biztos, hogy odaérnek a szertartásra…

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A vizuális gegekkel tarkított vígjáték esetében a látottak nagyban hozzájárulnak az elhangzottak megértéséhez. A Másnaposok karakterei a mindennapi amerikai angolt használják, így bőven kiokosodhatunk az aktuális szlengből és a legénybúcsúhoz kapcsolódó kifejezésekből mint „stag party” (kanbuli) és „all-nighter” (egész éjszakán át tartó).

The Hunger Games – Az éhezők viadala (2012)

A jövőben játszódó történet színtere egy elképzelt állam, Panem. Az Éhezők Viadala itt minden évben megrendezésre kerül, és évente minden kerületből két embert sorsolnak ki a nemes feladatra, hogy részt vegyen rajta. Ebben az évben Katniss, a 12 kerületi 16 éves lány is a versenyzők közé kerül, a felkészülését és a versenyben való részvételét követhetjük nyomon az izgalmas, nem mindennapi hangulatú filmben.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A rendkívül látványos film egymást követő eseményei biztosítják, hogy bepótold azt amit a szövegből elmulasztottál. A nyelvezete egyszerű és a kiejtés tiszta észak-amerikai, könnyen érthető. A mozgalmasság mellett a film előnye, hogy mindenféle stílus igényeit kielégíti: drámai, romantikus, akciódús, jövőben játszódó és vicces.

Toy story – Játékháború (1995)

A Toy story volt az első egész estés, számítógéppel készített, 3D-s animációs film. A történet egy kisfiú, Andy játékairól szól. A játékok, amikor Andy távozása után egyedül maradnak a szobában, életre kelnek. Egy új játék érkezése és új kedvenccé válása a régebbiekből féltékenységet vált ki és háborút indítanak a betolakodó ellen. Az összecsapás során két játék (a régi és az új kedvenc) elveszik, ez után az ő kalandjaikat követhetjük nyomon.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? Mert alapvetően gyermekeknek készült, így sem a történet logikája, sem a nyelvezete nem túl összetett, bonyolult. Ezzel együtt az idősebb korosztály számára sem unalmas, na pláne, hogy felnőtteknek szóló vicceket is elrejtettek benne.

Cast Away – Számkivetett (2000)

A történet főszereplője, Chuck Nolan rendszerelemző a Fedex-nél, és munkája rengeteg utazással jár. Amikor pont karácsony előtt küldik Malajziába, nem jön ki túl jól, hogy ott kell hagynia barátnőjét. A repülő viharba kerül és lezuhan, Chucknak azonban sikerül túlélnie a katasztrófát.

Egy napi tengeren hányódás után egy lakatlan szigetre kerül. A sztori nagy része a szigeten töltött 4 évről szól, arról, ahogy a főszereplő a magány és a kiszolgáltatottság ellen küzd. Végül egy szerencsés véletlen folytán egy hajó felveszi és hazaviszi, de eddigre a dolgok otthon alaposan megváltoznak…

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A film nagy részében Chuck monologizál, így nincsenek bonyolult viszonyok a szereplők között, nincs csavaros történet, amelyet nehezen lehetne követni. Tom Hanks, aki a főszerepet játssza híres lassú beszédjéről és tiszta kifejezésmódjáról, így nem kell attól tartanunk, hogy nem fogjuk érteni a szavait.

Folytatjuk!

Ha pedig nem akarsz a következő részig várni az angoltanulással, vagy nem csak érteni, beszélni is szeretnéd az angolt, próbáld ki tankönyvmentes tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt: 

banner_button

Share This