10 film, amelyből szórakozva tanulhatsz angolul (1. rész)

A nyelvtanulás egyik legszórakoztatóbb és leghatékonyabb módja az eredeti nyelvű filmek nézése. Érdemes – legalábbis az elején – angol felirattal nézni, így nem történhet meg, hogy a kiejtés miatt nem értjük meg az elhangzottakat. Ha szükséges állítsuk meg és hallgassuk újra a kiesett részt, de a legjobb, ha igyekszünk belefeledkezni a történetbe és abba, hogy az „agyunk angol” használatra hangolódjon.

(Később még írunk arról, hogy miért jó a filmekből angolul tanulni és milyen módszerekkel maxolhatjuk ki ezt a tanulási módot.)

Social Network – A közösségi háló (2010)

A mindenki által ismert és használt Facebook keletkezésének és fejlődésének történetét mutatja be ez a pörgős és izgalmas film. A fiatal Zuckerberg célja, hogy megváltoztassa az emberek közötti kommunikáció módját és eszközeit – és valljuk be, fenekestül felforgatta a korábbi életünket.

Az ötletekkel és lelkesedéssel teli főhősnek számtalanszor csalódnia kell a barátaiban, többször bíróság előtt találja magát, de nem adja fel az álmait. A filmből azt is megtudhatjuk, hogy valóban ő volt-e a Facebook feltalálója vagy sem.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? Mert a párbeszédek közelítenek a valódi beszélt nyelvhez, az Aaron Sorkin által írott forgatókönyv tele van vicces fordulatokkal, amely igen élvezetessé teszi a szöveg megértését. A technikaőrültek külön csemegézhetnek a számítógépek, technológiák, a web és a közösségi háló témakörében elhangzó számtalan szakkifejezésen.

The Hangover – Másnaposok (2009)

A film négy jó barát kalandos útját mutatja be a barátjuk esküvőjére menet. Az út azonban olyan viszontagságosra sikeredik, hogy még az sem biztos, hogy odaérnek a szertartásra…

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A vizuális gegekkel tarkított vígjáték esetében a látottak nagyban hozzájárulnak az elhangzottak megértéséhez. A Másnaposok karakterei a mindennapi amerikai angolt használják, így bőven kiokosodhatunk az aktuális szlengből és a legénybúcsúhoz kapcsolódó kifejezésekből mint „stag party” (kanbuli) és „all-nighter” (egész éjszakán át tartó).

The Hunger Games – Az éhezők viadala (2012)

A jövőben játszódó történet színtere egy elképzelt állam, Panem. Az Éhezők Viadala itt minden évben megrendezésre kerül, és évente minden kerületből két embert sorsolnak ki a nemes feladatra, hogy részt vegyen rajta. Ebben az évben Katniss, a 12 kerületi 16 éves lány is a versenyzők közé kerül, a felkészülését és a versenyben való részvételét követhetjük nyomon az izgalmas, nem mindennapi hangulatú filmben.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A rendkívül látványos film egymást követő eseményei biztosítják, hogy bepótold azt amit a szövegből elmulasztottál. A nyelvezete egyszerű és a kiejtés tiszta észak-amerikai, könnyen érthető. A mozgalmasság mellett a film előnye, hogy mindenféle stílus igényeit kielégíti: drámai, romantikus, akciódús, jövőben játszódó és vicces.

Toy story – Játékháború (1995)

A Toy story volt az első egész estés, számítógéppel készített, 3D-s animációs film. A történet egy kisfiú, Andy játékairól szól. A játékok, amikor Andy távozása után egyedül maradnak a szobában, életre kelnek. Egy új játék érkezése és új kedvenccé válása a régebbiekből féltékenységet vált ki és háborút indítanak a betolakodó ellen. Az összecsapás során két játék (a régi és az új kedvenc) elveszik, ez után az ő kalandjaikat követhetjük nyomon.

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? Mert alapvetően gyermekeknek készült, így sem a történet logikája, sem a nyelvezete nem túl összetett, bonyolult. Ezzel együtt az idősebb korosztály számára sem unalmas, na pláne, hogy felnőtteknek szóló vicceket is elrejtettek benne.

Cast Away – Számkivetett (2000)

A történet főszereplője, Chuck Nolan rendszerelemző a Fedex-nél, és munkája rengeteg utazással jár. Amikor pont karácsony előtt küldik Malajziába, nem jön ki túl jól, hogy ott kell hagynia barátnőjét. A repülő viharba kerül és lezuhan, Chucknak azonban sikerül túlélnie a katasztrófát.

Egy napi tengeren hányódás után egy lakatlan szigetre kerül. A sztori nagy része a szigeten töltött 4 évről szól, arról, ahogy a főszereplő a magány és a kiszolgáltatottság ellen küzd. Végül egy szerencsés véletlen folytán egy hajó felveszi és hazaviszi, de eddigre a dolgok otthon alaposan megváltoznak…

Miért kiváló ez a mozi a tanulásra? A film nagy részében Chuck monologizál, így nincsenek bonyolult viszonyok a szereplők között, nincs csavaros történet, amelyet nehezen lehetne követni. Tom Hanks, aki a főszerepet játssza híres lassú beszédjéről és tiszta kifejezésmódjáról, így nem kell attól tartanunk, hogy nem fogjuk érteni a szavait.

Folytatjuk!

Ha pedig nem akarsz a következő részig várni az angoltanulással, vagy nem csak érteni, de beszélni is szeretnéd az angolt, próbáld ki tankönyvmentes online tanfolyamainkat. Első lépésben pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Share This