Kép forrása: www.freepik.com

Még a leglelkesebb tanulók életében is vannak nehéz napok, amikor egyszerűen nem akaródzik nekikezdni az angolozásnak. Van azonban pár „fegyver”, amit ilyenkor is bevethetsz, hogy legyőzd a motiválatlanságot.

Nyomaszt az időjárás és kicsit már belefáradtál ebbe az idei évben? És hiába tudod, hogy milyen fontos lenne rendszeresen foglalkozni az angollal, mégis sokszor nehezen szánod rá magad? Hidd el megértem, mindannyiunknak vannak nehezebb időszakjai, vagy napjai.

Szeretnénk segíteni, ezért összegyűjtöttünk 3 tippet, amivel motiválhatod magad ilyenkor:

1) Pörgesd fel az agyad

Ha csak fáradtan ülsz a kanapén, attól nem fogsz feltöltődni. De ha kicsit kizökkented magad, akkor könnyedén felpörgetheted a tested, és utána a tanulás is könnyebben megy majd.

Rakd be a kedvenc zenéd és énekelj hangosan. Moss arcot, vagy zuhanyozz le, hogy felfrissülj. Esetleg sétálj, tornázz, vagy kocogj fél órát. Ezekkel az egyszerű trükkökkel azonnal új energiát nyersz majd és a tanulás is könnyebben fog menni utána.

2) Ne erőlködj

Van amikor az ember már mindent megpróbál, de semmi nem segít abban, hogy motivált legyen. Ilyenkor az erőlködés már inkább árt mint használ. Ezért ebben a helyzetben jobban járunk, ha lazítunk kicsit, és egy kreatívabb módot választunk az angolozásra.

Ha nem bírsz nekiülni a leckeírásnak, de szeretnéd, ha nem maradna ki a napi angolozás, akkor tegyél be egy filmet angol hanggal és felirattal. Vagy csak hallgasd meg a napi híreket online a BBC rádióban angolul, és utána próbáld meg egy rövid kis fogalmazásban összefoglalni, hogy miket tudtál meg. Esetleg olvass el egy hosszabb angol nyelvű cikket valami olyan témában, ami egyébként is érdekel és szótárazd ki belőle az ismeretlen szavakat.

Az ilyen apróságokkal is fejlődik a nyelvtudásod, így ha komolyabb tanulásra nincs energiád, akkor legalább egy szórakoztató kis nyelvleckét tarts magadnak a fentiekkel.

3) Beszélj valakivel

Egy tartalmas beszélgetés mindenkit feltölt, hiszen a jó társaságtól erőt kapunk. Szóval ha nem tudsz kibillenni a motiválatlanságból, akkor beszélgess!

Már az is sokat segíthet, hogyha felhívod egy barátod és csevegtek kicsit, hogy jobb hangulatod legyen és kizökkenj a motiválatlanságból. De ha igazán profi vagy, akkor beszélgethetsz az angoltanulásról is tanároddal, vagy tanulótársaddal, hogy motiváljanak. És persze az is sokat segít haladóbb szinteken, ha angolul beszélgetsz. (Ez garantáltan beindítja az agyad és a nyelvhasználattól kedvet kapsz majd ahhoz is, hogy magadtól folytasd a tanulást.)

Az első két pontban nem tudunk segíteni, de a jó beszélgetésekre teret adnak beszédközpontú, csoportos angolóráink (amik már online is elérhetőek). Ezeken a jó társaság, a profi tanár, és a hatékony módszer garantáltan motivál majd. Próbáld ki:

Jelentkezem
Share This