Kép forrása: canva – canva.com

Az angoltanulást nem lehet siettetni, tanáraink is évekig fejlesztették magukat ahhoz, hogy átadják neked a tudásukat. Ha az ember elér egy bizonyos tudásszintet, akkor sem állhat meg, hiszen a nyelvtanulás nem olyan, mint a biciklizés. Nem elég “egyszer megtanulnod”, folyamatosan gyakorolnod kell ahhoz, hogy szinten tartsd a tudásod, ha pedig fejlődni is szeretnél, ahhoz kitartó, folyamatos ismétlés szükséges angolul.

Ha az ember hosszabb időre félreteszi a tanulást, bizony sokat felejthet. Ez éppen olyan, mint mikor az iskolában a nyári szünetről visszaérkező gyerekek szeptemberben kiesnek a ritmusból, és bizony időbe telik, mire újra felveszik a fonalat. Ha viszont beiktatnak egy kis gyakorlást, sokkal könnyebben veszik majd az új kihívásokat, és nem felejtik el a korábban megtanultakat sem. Ez felnőttként is ugyanígy működik, ezért bármi is legyen a célod az angolozással kapcsolatban, ahhoz, hogy elérd, folyamatosan időt és energiát kell fektetned a tanulásba. 

Ne rettenj meg a kihívástól, hiszen mi is azt valljuk a Speak! Nyelviskolában, hogy ehhez nem szükséges naponta órákon át görnyedni a súlyos tankönyvek felett! Nem kell, hogy a tanulás szenvedés legyen, meghúzhatod a határaidat és a saját tempódban haladhatsz, a lényeg a folytonosság. Sok blogbejegyzésünk volt már a témában, de most egy kicsit továbbtekintünk annál, hogy hogyan illesztheted be a hétköznapokba a rendszeres tanulást. Eláruljuk, hogy mi az a három fontos dolog, amit minden egyes nap gyakorolnod kell akkor, ha a tudásodat hatékonyan szeretnéd fejleszteni, és folyékonyan akarsz angolul beszélni!

1. Kiejtés

Ha a szavak helyes kiejtéséről van szó, többszörösen is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Sokszor merül fel a kérdés, hogy melyik a fontosabb? A tökéletes nyelvtan, vagy a tökéletes kiejtés? Nos, ha minket kérdezel, mindkettő egyaránt szükséges ahhoz, hogy folyékonyan beszélhess angolul. Azonban hadd vázoljunk fel egy helyzetet, ami segíthet megérteni, miért szükséges a kiejtés mindennapi gyakorlása. Sok diákon tapasztaljuk, hogy nem mernek megszólalni angolul. Még akkor sem, ha már évek óta tanulják a nyelvet, és a fejükben ott van a tudás. Hogy miért? Az önbizalomhiány csak az egyik oka, hiszen természetes, hogy félünk attól, hogy valamit elrontunk. Pedig a hibákból lehet csak igazán tanulni! Azonban sokan attól is félnek, hogy rosszul ejtik ki a szavakat, éppen ezért inkább elzárkóznak az élő kommunikációtól. Hiába van papíron tökéletes tudásuk, nem tudják használni, így sosem jutnak el arra a szintre, hogy folyékonyan beszéljenek angolul. A rosszul begyakorolt, már berögzült kiejtést nehéz újra megtanulni, ezért is olyan fontos, hogy a szavak helyes kiejtését már az elején elsajátítsák. A helyes kiejtés pedig nem csupán abban fog segíteni, hogy folyékonyan beszélj, de abban is, hogy megértsd, hogy mások mit mondanak angolul! Figyeld meg, hogy ha több figyelmet szentelsz a helyes kiejtésre, a hallásértési készségeid is fejlődni fognak.

2. Szókincs

Mielőtt felcsapnád a legvaskosabb angol szótárat, hogy bemagold a lehető legtöbb kifejezést, tedd fel magadban a kérdést: milyen szavakra van igazán szükségem, és melyek azok a kifejezések, amelyek segítenek elérni az angollal kapcsolatos céljaimat? Ha folyékonyan szeretnél angolul beszélni, elsősorban azokat a szavakat kell elsajátítanod, amelyeket a mindennapi életben használsz. Egy egyszerű módszerrel könnyedén beépítheted a napi rutinodba a szavak tanulását. Mindig legyen nálad kéznél egy notesz, vagy akár a telefonod, ahová lejegyzetelheted a számodra idegen szavakat. Figyelj arra, hogy mi történik veled napközben, mik azok a dolgok, amik szembejönnek. Tudnál mesélni róluk angolul is? Ha nem, akkor jegyezd fel az adott kifejezést, majd otthon keress rá, hogyan mondják angolul. Írd fel magadnak, és gyakorolj! Az is remek módszer, ha elképzeled, miről beszélgetnél a barátaiddal, vagy a kollégáiddal. Milyen szavak hiányoznak ahhoz, hogy gördülékeny legyen a beszélgetés? Írd fel ezeket is a listába, és készítsd el a saját zsebszótáradat, amit időről időre elővehetsz, hogy tanulj belőle. A lényeg, hogy legyél proaktív, kezdj azzal, amire igazán szükséged van, és fokozatosan tágítsd a látókörödet a szókincseddel kapcsolatban. Így biztosra veheted, hogy nem csak a már tanult szavakat ismételgeted, hanem minden egyes nap újdonságokkal is megismerkedsz.

3. Nyelvtan

Biztosan nem meglepő, hogy a nyelvtant is megemlítjük a listában. Hiszen hiába ismersz rengeteg kifejezést és tudod azok tökéletes kiejtését, ha nem tudod őket egy épkézláb mondatba helyezni. A mi online nyelvtanfolyamunk szintekre épül, hogy a kezdő és a haladó tanulók is megtalálják a kihívást az órákon, és fokozatosan haladhassanak a folyékony angoltudás felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden diákunk számára ugyanazok a nyelvtani szerkezetek és szabályok jelentik a legnagyobb nehézséget. Egyáltalán nem szégyen, ha haladó angolosként egy egyszerűnek titulált nyelvtani szerkezet fog ki rajtad. Ha felismered a hiányosságodat, és újra elismétled azt, amiről már megfeledkeztél, sokat tehetsz a fejlődésedért. Találd meg a gyengepontjaidat, koncentrálj arra, hogy megszerezd a hiányos tudást! Gyakorold azokat a szerkezeteket, amik mindig elbizonytalanítanak, mindaddig, amíg magabiztosan tudod alkalmazni őket. Házat is biztos alapra építünk, miért lenne ez másképp a nyelvtudásnál? A Speak! Nyelviskola YouTube-csatornája mindig nyitva áll előtted, ahol több száz nyelvtannal kapcsolatos tartalom közül válogathatsz. Ezeket a videókat bármikor megnézheted, és ismételheted velük a régen megtanult leckéket, utánajárhatsz azoknak a dolgoknak, amikkel nem vagy még tisztában, és tanulhatsz egészen új dolgokat is. Ráadásul hetente új videóval várunk, így mindig lesz új apropója a gyakorlásnak.

Az otthoni módszerek mellett szeretnél csapatban dolgozva, folyamatosan haladni a céljaid felé? A Speak! Nyelviskola online angol tanfolyamain olyan tudással ruházunk fel, amivel könnyedén boldogulhatsz a nagyvilágban. Többé nem kell félned attól, hogy megszólalj angolul! Első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és váltsd valóra az álmaidat!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This