Hallottad már azt az őrült ötletet, hogy a nyelvtanulás móka és kacagás is lehet?

Ez az egész egy olyan járvánnyá nőtte ki magát a nyelvtanulók körében, ami megállíthatatlan sebeséggel pusztít.

Szórakozva tanulni?

Na nem, a tanulás egy komoly folyamat és itt a szórakozásnak egyáltalán nincs helye. Remélem még nem vagyok elkésve és nem vetted be ezt a butaságot, mint a tanulj könnyedén, szórakozva, lazán és társai.

Ezt elkerülve hoztam neked 5 tippet, hogy megmentsd magad az olyan nyelvtanulási szörnyektől, mint az online tanulás, a videók és az e-book.

1) Csak is kizárólag 18. század előtt íródott könyveket olvashatsz

Találkoztál már olyan dolgokkal, hogy e-könyvek és applikációk?

Tudom kísértést jelent, hogy hatékonyak, vonzóak, olcsók és hordozhatóak, ami valóban így van, de még mindig nem tesznek túl az ezeréves könyveken.  

Az e-könyvek gyakorlatilag elérhetőek mindenhol és általában még ingyenesek is. De nem jobb megoldás egy réges-régi, kopott könyvből megszerezni a tudást, ami tökéletesen passzol a mai modern világhoz és emellett felkészít a való életben használatos kifejezésekre, szavakra?

Az applikációk ennél is szörnyűbbek. Az alkalmazások olyan nyelvtanulási kiegészítő eszközök, amelyekkel a nyelvtudást olyan fájdalommentesen és simán egészítheted ki, amennyire csak lehetséges.

Az egyik ilyen leghatékonyabb eszköz a Duolingo.

Csak elég ránézned a Duolingo logójára és már tudod, hogy a dolgok zökkenőmentesen fognak menni. Nos, az oldal állítása szerint az app segít szórakozva tanulni, és függőséget okoz. Vagyis a játékosság be van építve az eszközbe, minden lecke és oldal úgy lett kitalálva, hogy észre se vedd mennyire könnyedén, izgalmasan is lehet nyelveket tanulni.

Szóval jobb, ha vigyázol ezekkel a taposóaknákkal. A legbiztonságosabb útvonal, ha az ősrégi könyveket választod. Ne aggódj amiatt, hogy hatalmasak, nehezek és nem tudod elrakni a táskádba.

2) Mondj nemet a videókra

Rengeteg videós tanulási módszer létezik, amelyek masszívan erősítik a nyelvtanulási borzadalmak csapatát. Legyen az éppen egy film, YouTube videó, rövid mozi vagy sorozat.

Ezek a videók egyet jelentenek: vidám, laza tanulás. Jobb, ha vigyázol, mert nem tudhatod mikor fogsz egy időben tanulni és közben jól mulatni.

Soha ne higgy a kutatásoknak, melyek bizonyítják, hogy a technológia hatékonyabb eredményeket okoz a nyelvtanulás területén.

3) Ne felejtsd el, a zene csak fájdalmat okoz

El tudod hinni, hogy ma már egyes tanfolyamokon beépítik a tananyagba a zenéket?

Csak azért, mert néhány tudós tanulmányozta az emberi agy működését és kitalálta, hogy a zenén keresztül egyszerűbb megtanulni a kiejtést, neked még nem kell elhinned.

A zene valójában egy zavaró tényező. Ahelyett, hogy erőlködve próbálod a fejedbe tuszkolni a tananyagot, segít ellazulni és jobb kedved lesz tőle, sőt talán még energikusabb is leszel.

Így ahelyett, hogy unalmas nyelvtanuló, beszélő lennél, valami furcsa, boldog kis manó lehetsz, aki a testét megmozdítva, ritmusra, fülbemászó dalszövegeket kiabál célnyelven.

Ha tényleg ilyen akarsz lenni, hajrá.

4) Zárd be magad a szobádba

A tanulás egy maraton. Ennek nehéznek kéne lennie. És arra lett kitalálva, hogy egyedül csináld. Egyedül lenni a szobádban és végig lapozni több száz ókori könyvet építi a karaktered. Erősebbé és önállóbbá válsz.

Szóval ne legyél butus és felejtsd el, hogy másoktól kérj segítséget. Felnőtt ember vagy, miért kérnél segítséget akárkitől is, aki ért hozzá esetleg?

Mások, akik nem ilyen erős személyiségek, elkezdenek oldalakat böngészni. Például: italki, Livemocha, Busuu vagy a The Mixxer.

Ezek mind közösségi oldalak nyelvtanulók számára. Amikor ezekre az oldalakra keveredsz, talán találsz, valakit, akivel a célnyelveden cseveghetsz, sőt még barátokat is szerezhetsz. Emellett bátorítást, motivációt nyerhetsz vagy ne adj isten szórakozva is tanulhatsz.

Ki tenne ilyet?

A tanulás legjobb módja, ha egyedül a négy fal között csinálod. Szóval hajrá, itt az ideje, hogy nekiállj. Ne keress nyelvtanuló barátokat.

5) Szigeteld el magad az anyanyelvű beszélőktől

Oh na ne, a célnyelvem az anyanyelve?

Mindegyik idegesítően tökéletesen használja a nyelvet és bántó hallgatni a kiejtésüket.

Menekülj az ilyen emberek elől és kerüld el a következő oldalakat, mint a www.conversationexchange.com.

Meg se próbálj külföldi emberekkel beszélni, talán még a végén többet tanulsz tőlük, mint a könyvekből, munkafüzetekből.

Sőt, még a kultúrájukat is megismerheted, vagy érdekes történelmi eseményeket tanulhatsz meg. Nem beszélve arról, hogy megmutathatják a legjobb helyi éttermeket, helyeket, látnivalókat.

Mi az eredménye mindennek? Szórakozás, hát persze.

Így kérlek kerüld az olyan oldalakat, mint ez: www.openculture.com.

Talán elkezded értékelni a kultúrát és beleszeretsz a célnyelvedbe. Ez a végedet jelentené.

Ha értetted az iróniát, akkor köztünk a helyed. Iratkozz be 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkra, ahol mosolyogva és rengeteget beszélve tanulhatsz meg angolul. Vigyázz, fertőzően motiváló környezetbe kerülsz, ha eljössz hozzánk szintfelmérőre, szóval jól fontold meg, hogy most ide kattints:

button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This