Kép forrása: canva – canva.com

Kifogások mindig lesznek, de ha igazán fejlesztenéd az angoltudásod, akkor az angoltanulást nem hanyagolhatod el. Minden nap lehet sikerélményed, akár a karácsonyi őrület közepette is, legyen szó néhány új szó megtanulásáról, egy nyelvtani szerkezet elsajátításáról, vagy a házi feladatod megoldásáról. De még akkor is teszel valamit a tudásodért, ha a Resszkessetek betörők! című filmet idén angol nyelven nézed újra. Ha megfogadod a tanácsainkat, tuti, hogy úgy zárod majd az évet, hogy büszke lehetsz magadra!

1. Segíts azokon, akiknek a karácsony nem a felhőtlen boldogságról szól, és cserébe szerezz egy ajándékot, ami az angoltudásodat fejleszti!

2022-ben is összefogtak a Speak! Nyelviskola munkatársai és diákjai, hogy szebbé varázsolják a rászoruló gyermekek ünnepét. November 30-áig várjuk adományaidat, és gondoskodunk róla, hogy a jócselekedet ne maradjon elismerés nélkül. Felajánlásodért cserébe választhatsz egy ajándékot:

  • saját fejlesztésű ListenEZ hanganyag csomagunkat az angol hallás utáni szövegértés otthoni fejlesztéséhez,
  • saját fejlesztésű HomeEZ munkafüzetünket az angol mondatalkotási képesség gyakorlásához,
  • „Nem mersz megszólalni angolul” pdf formátumú e-könyvet,
  • „SMS szótár” pdf formátumú e-könyvünket.

Ide kattintva minden részletet megtalálsz jótékonysági akciónkról!

2. Kérd ajándékba a következő nyelvtanfolyamodat!

A huszonharmadik nyakkendő, és a tizedik pár zokni után biztosan te is örülnél egy igazán hasznos meglepetésnek! Ráadásul a szeretteid dolgát is megkönnyítheted, ha előre megbeszéled velük, hogy mit kérsz karácsonyra. A Speak! online angol nyelvtanfolyammal nem lőhetsz mellé, és így a következő évet már úgy indíthatod, hogy nemes célt tűzöl ki magad elé! Ha még nem jártál nálunk, akkor először töltsd ki az ingyenes szintfelmérőnket, hogy megtudd, milyen szinten van most a tudásod, így kiderül, melyik csoportban kezdheted majd a tanulást.

3. Hadilábon állsz valamelyik nyelvtani szerkezettel? Ne hagyd, hogy kifogjon rajtad!

Ha valamit elhatározol, azt meg is tudod csinálni. Tudjuk, hogy diákjaink életét sokszor megnehezíti egy-egy mumus, ami jellemzően bonyolultabb nyelvtani szabályok alakját ölti magára. Ha még nem ismered YouTube-csatornánkat, akkor ez egy szuper alkalom arra, hogy felfedezd hasznos videóinkat! Több száz angollal kapcsolatos lecke vár rád, ráadásul minden héten új tartalommal várunk. Jellemzően olyan kérdéseket boncolgatunk, amik tanulóink számára nehézséget okoznak, de ígérjük, ha megnézed a videót, és elkészíted a hozzá tartozó gyakorlatsort, nem maradnak majd benned kérdések.

4. Beszélj angolul amikor csak teheted! Még akkor is, ha más nem hallja.

Hagyj fel a régi rossz szokásokkal, és lépj ki a komfortzónádból! Meglepődve fogod tapasztalni, hogy nem is olyan félelmetes angolul kommunikálni. Akár egy turista kér tőled útbaigazítást, akár a munkahelyeden kell beszélgetned a külföldi kollégákkal, ne bújj ki a társalgás alól! Keresd azokat a helyzeteket, ahol élesben használhatod az angolt. Nekünk elhiheted, minél többet kommunikálsz angolul, annál magabiztosabb leszel. Ha nincs alkalmad rá, hogy mással gyakorolj, akkor itt az ideje, hogy elkezdj magadban beszélni! Így is sokat tanulhatsz, gyakorolhatod a kiejtést, és készülhetsz azokra a szituációkra, amikor másokkal kell beszélgetned. Ne félj attól, hogy hibázni fogsz, mert ezekből tanulhatsz csak igazán. Bátorság!

5. Vegyél példát Bridget Jones-ról, és kezdj naplóírásba!

Idézd fel a tinédzser éveidet, és ragadj tollat! Most azonban angolul vesd papírra a gondolataidat, hogy fejleszd az íráskészségedet. Nem kell Háború és béke hosszúságú fejezetekkel megtölteni a noteszedet, de figyelj rá, hogy minden nap legalább néhány mondatban rögzítsd az aznapi eseményeket. Ha gondolod, indíthatsz blogot is, ahol megosztod, hogy mi történt veled, hogyan érezted magad. Kialakíthatsz akár egy tematikát is, például írhatsz véleményt azokról a filmekről, amiket megnéztél, az albumokról, amiket meghallgattál, vagy a helyekről, ahol jártál. Nincsenek szabályok, a lényeg, hogy angolul írj! Gondolj csak bele, milyen érdekes lesz visszaolvasni évekkel később!

6. Tanulj új kifejezéseket a saját, tematikus szólistáddal!

Az angol szavak megtanulása néha tényleg egy kis magolást igényel, ezért meg tudjuk érteni, hogy a diákjaink miért nem rajonganak érte. De lehet ezt úgy is csinálni, hogy az ember élvezze, és inkább kihívásként tekintsen rá, sem mint nemkívánatos, unalmas kötelességre. Na de hogyan készül a saját, személyre szabott szólista? Már mondjuk is. Válassz egy témát, és sorold fel azokat a szavakat, amik eszedbe jutnak róla. Itt egy példa. A témánk a tél, és ezek a dolgok ugranak be: kandalló, hólapát, szánkó, madáretető, csúszásveszély. Az ismeretlen szavakat a jelentésükkel együtt írd fel a füzetedbe, vagy vedd fel a Quizlet.com nevű oldalon létrehozott listádba. Addig gyakorold őket, amíg meg nem jegyzed mindet! Ebben a módszerben az a legjobb, hogy bármikor alkalmazhatod, akár egy kirándulás is inspirálhatja a következő listádat, így másokat is bevonhatsz a szógyűjtésbe.

Ha megjött a kedved az angolozáshoz, akkor csatlakozz hozzánk, és légy részese az angoltudásodnak megfelelő online nyelvtanfolyamnak! A Speak! diákjainak már bevált a 100% beszéd, 0% könyv módszer, biztos, hogy te is imádni fogod. Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes szinfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This