Kép forrása: canva – canva.com

Hamarosan véget ér az év, tervezgethetjük, hogy mit szeretnénk megvalósítani 2023-ban. Van, aki nagy változásokban gondolkodik, új autót, házat szeretne, családot alapítana. Olyan is akad, aki egy nagyobb utazást tervez, vagy felújításba kezd. Mások szeretnének megszabadulni pár kilótól, vagy többet pihenni, szórakozni. Elolvasni egy jó könyvet, többször elmenni színházba vagy moziba. Utóbbi tervezésében tudunk segíteni: elkészítettük az általunk legjobban várt angol nyelvű filmek listáját!

2023-ban is változatos produkciókat ígérnek a filmstúdiók. Számos alkotás kap folytatást, de sok új ötlettel is előálltak a készítők. Hagyjuk a szinkronos tartalmakat, a valódi élményért érdemes ezeket a filmeket eredeti angol nyelven megnéznünk! Ha azonban még nem elég jó az angolunk, akkor a premierekig még van időnk beiratkozni egy nyelvtanfolyamra. Ehhez jó  választás lehet a Speak! Nyelviskola, ahol online angol órákon mélyíthetjük a nyelvtudásunkat. Azután irány a mozi, nézzük, hogy milyen angol nyelvű sikerfilmek várhatóak 2023-ban!

1. Oppenheimer

Kezdjük a listát egy életrajzi filmmel, amely várhatóan júliusban érkezik a magyar mozikba. Az Eredet és a Dunkirk rendezője, Christopher Nolan ezúttal a II. világháború legdrámaibb pontjára kalauzol el minket, és az atombomba atyjának életét mutatja be. A címszerepben  Cillian Murphy, aki Nolan szinte minden filmjében felbukkan: a már említetteken kívül az általa igazgatott Batman-filmek madárijesztőjeként is láthattuk már. A szereplőgárdát alkotja még Emily Blunt, Matt Damon vagy éppen Robert Downey Jr., akiket a moziszeretőknek aligha kell bemutatni. Igazi történelmi dráma, a korszak után érdeklődőknek és a stílust kedvelőknek kihagyhatatlannak ígérkezik.

2. A bálna – The Whale

Egy újabb dráma került a listánkra, méghozzá meglepő módon Brendan Fraser főszereplésével. Az őserdő hőse, a Múmia-filmek, és A bájkeverő kétbalkezes hősének a karrierje évek óta mélyrepülésben van, de a kritikusok szerint ezzel a filmmel főnixként térhet vissza, sőt az Oscar-díj esélyeseként tekintenek rá. A Rekviem egy álomért és a Fekete Hattyú rendezéséért elismert Darren Aronofsky szintén nagyot dobbant a filmmel a közelmúltban elkövetett egy-két félresikerült alkotása után. A történet főhőse egy kórosan elhízott, több, mint 250 kilós angoltanár, aki próbálja rendbe hozni az életét, és kibékülni a tinédzser lányával, azonban súlyproblémái miatt a házat sem tudja elhagyni, még az óráit is online tartja meg. A részleteket februárban megtudhatjuk, elöljáróban annyit, hogy a premier előtti vetítéseken percekig állva tapsolt a publikum.

3. Kokainmedve – Cocain Bear

Igaz történet alapján megálmodott horror-thriller, legalábbis a készítők szerint. Ez eddig szép és jó, azonban félő, hogy mi újat lehet kihozni egy történetből, amelyben egy csapat erdőben rekedt ember menekül egy drogra éhes, vérszomjas medve elől. 1985-ben egy kokaint szállító kisrepülő lezuhan egy georgiai erdőben, az arra járó mackó pedig boldogan lakmározni kezd a több kilónyi bódító szerből, aztán persze még többet akar. A rendezés is elég meglepő, hiszen Az éhezők viadala Effie-jeként és a Másnaposok szerencséje bombanőjeként megismert Elizabeth Banks jegyzi a mozit. A Sharknado-filmek után, amelyek öt részt is megéltek, már semmin sem lepődünk meg, de reméljük, hogy nem megy el paródiába az alkotás. Egy biztos, hogy az idén elhunyt Ray Liotta is szerepet vállalt benne, így a februári premiert mindenképpen várjuk meg az értékeléssel.

4. Dungeons and Dragons: Begyárbecsület – Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Márciusban érkezik a népszerű fantasy szerepjáték filmes adaptációja. A vicces jeleneteket és akciódús kalandokat ígérő mozi igyekszik a játék szellemét a vászonra varázsolni. Voltak már hasonló próbálkozások, mindig rizikós bevállalni egy ilyen projektet, de nekünk tetszett a Warcraft: A kezdetek vagy a Lara Croft: Tomb Raider is, az idén bemutatott Unchartedről nem is beszélve. Persze előfordulnak melléfogások is: a Max Payne – Egyszemélyes háború nem adta vissza a játék hangulatát. Ha valaki a filmek előtt sokat játszott ezekkel, akkor persze lehet, hogy csalódni fog, egy kilencven perces moziban nehéz mindenkinek megfelelőt létrehozni. A 2000-es, Jeremy Irons főszereplésével készült próbálkozásnál biztosan nagyobbat fog szólni, erre garancia lehet Chris Pine és Michelle Rodriguez. Alig várjuk!

5. Indiana Jones 5 – Indiana Jones and the Dial of Destiny

Egyelőre nem sokat tudni a filmről, mindössze annyit, hogy június 30-án érkezik a mozikba. Mi is sokat gondolkodtunk rajta, hogy egyáltalán felkerüljön-e a listánkra, azonban találtunk egy előzetest, ahol felcsendült az ismerős dallam, és elöntött minket a nosztalgia, hogy újra megnézzük Indi kalandjait. Már persze az első három epizódot, ugyanis a negyedik részről sok minden elmondható, de a rosszat már sokszor leírták sok helyen, jót meg mi sem tudunk, így inkább várjuk a következő kalandokat. Persze kérdéses, hogy van-e értelme nyolcvan évesen még magára öltenie a régész-kalandor szerepét Harrison Fordnak, de előre ne temessük az alkotást. Annál is inkább, mivel az aktuális főgonosz szerepét az a Mads Mikkelsen alakítja, akit elsősorban a Doctor Strange Kaeciliusaként és a Legendás Állatok-sorozat Grindelwaldjaként ismertünk meg, ráadásként pedig Antonio Banderas is felbukkan a filmben. Bizakodva várjuk a bemutatót.  

6. A galaxis őrzői vol. 3. – Guardians of the Galaxy Vol. 3

2023-ban sem tétlenkedik a Marvel Studios, májusban érkezik A galaxis őrzői harmadik, várhatóan befejező része, de még ezelőtt a mozikba kerül A Hangya és a Darázs: Kvantumánia, valamint év végén jön a Marvelek című film. Mi leginkább a James Gunn által rendezett A galaxis őrzőit várjuk, ugyanis véget ér a kalandos körülmények között összeverbuválódott csapat közös története. Természetesen a teljes szereplőgárda a megszokott arcokból kerül ki: többek között Chris Pratt, Zoe Saldana vagy Dave Bautista karakteréért is szoríthatunk, mint ahogyan az eredeti, angol nyelvű filmekben mindig, most is Bradley Cooper és Vin Diesel kölcsönzi Mordály és Groot hangját. Kíváncsian várjuk, hogyan fejezi be a csapat a közös kalandokat, hogyan zárul a galaxis őrzőinek története.

7. Babylon

Végezetül következzen egy film, ami az Egyesült Államokban már idén a mozikba kerül, de nálunk csak január közepén fogják bemutatni, emiatt pedig bőven helye van a listánkon. Az Oscar-díjas Damien Chazelle (Kaliforniai Álom) által rendezett mű az 1920-as évek Hollywoodjába kalauzol el minket, ahol a némafilmet éppen felváltani készül a hangosfilm. Régi sztárok elbuknak, újak születnek, emellett a féktelen szórakozás, a drogok és az erotika jellemzi leginkább a kor világát. A film a jelmezeivel A nagy Gatsbyt idézi, féktelenségével pedig A Wall Street farkasát. A főbb szerepekben Margot Robbie és Brad Pitt, de feltűnik a vásznon Emma Stone, Tobey Maguire és Olivia Wilde is. Egy januári, hideg, téli éjszakán elsőrangú moziélménynek tűnik.

Ezzel listánk végére is értünk, amelyre persze sok nagyon várt alkotás nem fért fel, de ha böngésszük a moziműsort, akkor biztosan találkozni fogunk velük: végre úgy néz ki, elkészül a Mission Impossible következő része, de érkezik a Tini Nindzsa Teknőcök, A sikoly, vagy éppen a Shazam! legújabb epizódja is, a Halálos iramban-saga tizedik részéről nem is beszélve. Jön a Creed harmadik próbálkozása is márciusban, de Tom Hanks, Colin Farell vagy Viggo Mortensen filmje is fut majd a mozikban az év első harmadában.

Lesz itt minden, mint a moziban: animációs film, vígjáték, akció, horror – mindenki megtalálhatja a kedvenceit. Bármit is választunk, nézzük eredeti, angol nyelven az angol nyelvű filmeket, mert így élvezhető legjobban a színészek játéka, és a rendező által alkalmazott apró finomságok. Ha ehhez fejleszteni kell még az angolod, akkor keresd fel a Speak! Nyelviskolát, és első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This