Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

A biciklizést nem lehet elfelejteni. Akár húsz év elteltével is éppen olyan könnyedén találhatjuk meg az egyensúlyunkat kétkeréken, mint annak idején. Sajnos az angoltanulás nem így működik, hiszen ha nem pallérozzuk folyamatosan az elménket, a tudásunk idővel elkopik, és csak hosszadalmas munkával csalogathatjuk elő. Már ha egyáltalán újra megtaláljuk ehhez a motivációnkat.

A nyári szünet volt gyerekkorunk kedvenc időszaka, alig vártuk, hogy végre a sarokba dobjuk az iskolatáskát, a fiók mélyére süllyesszük a tankönyveket, és kiélvezzük az év legszebb napjait. A végtelen semmittevés, játék és szabadság érzését semmi sem múlhatta felül, és eszünkbe sem jutott azon aggódni, hogy szeptemberben ismét vissza kell térnünk az iskolába. Felnőttként már kinőttük az iskolapadot, és búcsút vettünk a hónapokig tartó nyári szabadságtól, de a vakáció életérzése megmaradt, ezért sokan vesszük lazábbra a dolgokat a nyári időszakban. Ki hibáztathat ezért minket, hiszen mindannyian megérdemeljük a pihenést az egész éves hajtás után… Azonban felnőtt fejjel már érdemes tudatosabban beosztani a szabadidőnket, és helyet találni az angoltanulásnak is két strandon eltöltött délután között, ellenkező esetben még a végén ugyanott találjuk magunkat az ősz beköszöntével, ahol az angolozást elkezdtük. A hónapokig tartó munkát pedig senki sem akarná sutba vágni, nem igaz?

A nyári felejtés

Számos kutatás foglalkozik a “nyári felejtés” problémájával, ami kortól függetlenül érintheti a diákok többségét. Az első tanulmányok már 1906-ban napvilágot láttak, amikor is a diákok év eleji teljesítménye jelentősen csökkent a korábbi tanév végének tanulmányi átlagához képest, sőt, azt is kimutatták, hogy idősebb diákok esetében a nyári felejtés mértéke még magasabb volt. A szakemberek szerint a megszokott rutintól való hosszútávú eltérés hatására a korábban rögzült információk elkophatnak, így akár egy hónapnyi “információveszteség” is érheti azokat, akik nyáron teljesen felhagynak a gyakorlással. 

Ismétlés a tudás anyja

Hogy elkerüljük a nyári felejtést, bizony rendszert kell vinnünk az életünkbe, még akkor is, ha legszívesebben csak lógatnánk a lábunkat egész nyáron. Sok diák számára megterhelő ebben az időszakban a tanulásra koncentrálni, ugyanakkor szerintünk érdemes ezt az időszakot egy kiváló lehetőségként értelmezni. A nyári hónapok tökéletes alkalmat biztosítanak arra, hogy fejlesszük önmagunkat, és hogy közelebb kerüljünk az angollal kapcsolatos céljainkhoz. Be kell látnunk, hogy az angoltanulás egyik alappillére a folytonosság, így ha hosszabb időre szüneteltetjük, elveszítjük a lendületet, és később csak nehezen tudjuk újra felvenni a fonalat. Persze senkitől sem várhatjuk el, hogy naponta több órát görnyedjen a nyelvtani szerkezetek vagy szólisták fölött, azonban tudatos időbeosztással és az egyensúly megtalálásával helyet szoríthatunk a nyári élvezetek mellett a tanulásra is. Arról nem is beszélve, hogy akár egy nyaralás is kiváló alkalmat teremthet arra, hogy élesben is gyakorolhassuk az angol beszédet!

Tippek, trükkök, praktikák

Heti két óra angolozással szinten tarthatod a tudásodat, heti négy óra tanulással pedig még fejlesztheted is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy milyen módszerekkel csempészheted be az angolozást a mindennapjaidba.

1. Jelentkezel hozzánk valamelyik nyáron induló online angol nyelvtanfolyamunkra

Ha komolyan gondolod, és nem szeretnéd, ha nyáron az angolod visszafejlődne, akkor számodra az a legjobb megoldás, ha csatlakozol hozzánk, és online angolozol csoportban, vagy magánórák keretein belül. Így nem kell sokat aggódnod azon, hogy kialakíts magadnak egy menetrendet, hiszen alkalmaink fix napokon, fix időpontokban vannak, így egyenletesen és folyamatosan fejlődhetsz az angoltanulásban. Ráadásul helyhez sem vagy kötve, csak egy laptopra, webkamerára, mikrofonra és stabil internetkapcsolatra lesz szükséged ahhoz, hogy becsatlakozz az órákba. Ugye milyen egyszerű?

2. Angolul beszélsz, amikor csak lehet

Nincs kifogás, rajtad a világ szeme! Akár egy külföldi kér útbaigazítást, akár a nyaraláson elegyednek szóba veled, hagyj fel a régi szokásokkal, és ne bújj ki a társalgás alól! Ragadd meg az alkalmat, és kamatoztasd a tudásod élőben is! Hidd el, minél többet kommunikálsz angolul, annál magabiztosabb leszel! Ne félj attól, hogy hibázni fogsz, ugyanis abból tanulhatsz a legtöbbet. Ha igazán elszánt vagy, ráveheted egy angolul tudó ismerősödet, hogy a nyár folyamán csak és kizárólag angolul kommunikáljatok! Ez akár egy jó kis fogadással egybekötött kihívás is lehet, aki először szólal meg magyarul, az fizeti a fröccsöt…

3. Feliratkozol a YouTube-csatornánkra a heti tanulnivalóért

Tudtad, hogy a Speak! Nyelviskola YouTube-csatornáján minden héten új videóval készülünk, hogy minden angollal kapcsolatos kérdésedet megválaszoljuk? Péter, nyelviskolánk egyik alapítója minden tanagyagot úgy állít össze, hogy a videó végén lévő gyakorlófeladatok megoldásával az újdonságok rögzüljenek, és ne csak írásban, hanem élő beszédben is könnyedén alkalmazhasd őket! 

4. Minden helyzetben az angol tartalmakra fókuszálsz

Ha mégsincs kapacitásod az angol szerkezetek gyakorlására, igyekezz a mindennapi dolgokban is megtalálni a lehetőséget a tanulásra! Ne legyél lusta, magyar szinkron helyett eredeti hanggal nézd a filmeket, sorozatokat! A nyári könyvedet kivételesen angolul olvasd el, lapozgass angol híroldalakat, cikkeket, tartalmakat, és vadászd az ismeretlen szavakat! Készíts magadnak szótárt, és törekedj rá, hogy naponta legalább 5-10 új kifejezéssel bővüljön! 

Félsz, hogy sokat felejtenél nyáron? Az a legtutibb, ha bebiztosítod magad, és részt veszel valamelyik nyáron induló online angol nyelvtanfolyamunkon! Ha megfogalmazódott benned a motiváció, már meg is tetted az első lépést, hogy elérd az angolozással kapcsolatos céljaidat! Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, ami után felhívunk, hogy megbeszéljük a továbbiakat!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This