Kép forrása: canva.com

Mindannyiunk számára akadnak a szívünkhöz közel álló szabadidős tevékenységek, amik feltöltenek, motiválnak és inspirálnak minket a hétköznapokban. Ezek a dolgok azonban sokszor háttérbe szorulhatnak egyéb elfoglaltságaink miatt. Ha az angol nyelvtanulás során úgy érzed, hogy egy kicsit elveszítetted a lelkesedésedet, itt az ideje, hogy más szemszögből közelítsd meg a problémát! A legkedvesebb hobbid — bármi is legyen az — segíthet átlendülni az akadályokon! Már mutatom is, hogyan.

1. Festés, alkotás

Köztudott, hogy alkotás során az elme megnyugszik, a szorongás oldódik, ehhez pedig különösebb tehetségre sincs szüksége senkinek, az alkotókedv bőven elég. Bármilyen technikát vagy eszközt választhatsz, a lényeg, hogy ne gondold túl! Leld örömödet abban, hogy létrehozol valamit, idézd fel a gyermeki lelkesedésedet, és kapcsold ki a világ zaját. Ne legyen bűntudatod, amiért alkotással ütöd el az időt, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy egy kicsit lazítson a tempón. Ráadásul akár az angol szókincsedet és hallásértésedet is fejlesztheted, miközben kreatívkodsz! Keress rá angol nyelvű oktatóvideókra, és próbálj meg az instruktor segítségével haladni! Új szavakat sajátíthatsz el, és gyakorolhatod, milyen úgy figyelni az angol beszédre, hogy közben mást is csinálsz!

Bob Ross neve ismerősen csenghet, a 90-es években sugárzott műsora az én egyik kedvencem! Akár kezdőként is megpróbálhatod követni a videóit, amiben megmutatja, hogyan készül el az adott tájkép. Garantált kikapcsolódás, és már csak a megnyugtató hangja miatt is megéri együtt festeni vele.

2. Filmek és sorozatok

Van egyáltalán olyan, aki nem kedveli a filmeket? Szerintem mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő műsort, sorozatot vagy egész estés filmet. Az viszont sajnos már kérdéses, hogy mennyi időt tudunk szánni arra, hogy filmekkel szórakoztassuk magunkat a rohanós hétköznapokban. Akárhogy is, ebben az esetben is két legyet üthetünk egy csapásra, ha eredeti nyelven, angolul nézzük a kiválasztott filmet. Érdemes a tudásszintednek megfelelő műsorral kezdened, nézhetsz akár meséket is, amelyek egyszerűbb nyelvezete tökéletes lehetőséget nyújt a gyakorlásra. Ha bizonytalan vagy, először magyar felirattal kezdj neki, később válthatsz angolra, ha pedig már nagyon belejöttél, akár felirat nélkül is bevállalhatod! Rövidebb sorozatrészek esetében kétszer is megnézheted az adott epizódot, először angolul, majd magyarul. Így biztos, hogy minden kifejezés a helyére kerül, és nem marad benned kérdőjel!

A Learn English With TV Series YouTube-csatorna remek inspirációforrás lehet ahhoz, ha éppen nem tudod, mit is nézz. Rengeteg filmet és sorozatot ajánlanak, a videóikban pedig kivesézik az ismeretlen angol szavakat. Ebben például a Shrek című mesében elhangzó kifejezésekkel ismerkedhetsz meg:

3. Sütés-főzés

Van, akinek a házimunka elkerülhetetlen része, és van, aki a konyhában éli ki igazán a kreativitását. Ha szenvedélyed a sütés vagy a főzés, és imádsz új dolgokat kipróbálni, a következő tippeket tuti, hogy hasznosnak találod majd! A legegyszerűbb, ha megpróbálsz egy angol receptet követni. Nyugodtan szótárazd a hozzávalókat, és fordítsd le az instrukciókat, mielőtt belevágsz. Kezdd a kísérletezést valami igazán egyszerű étellel! Ha haladóbb szinten vagy, akkor azzal is gyakorolhatod az angolt, hogy hangosan kommentálod, amit éppen csinálsz! Képzeld azt, hogy a saját főzőműsorodat forgatod éppen, beszélj a kamerába érthetően, és magyarázd el a nézőidnek a főzés folyamatát! Tudom, vicces és komfortzónából-kilépős a feladat, de sokat javíthat a beszédkészségeden és az önbizalmadon is. 

Bármelyik sztárszakács videóját választhattam volna, de Jamie Oliver sajtos makarónijánál finomabb (és egyszerűbb) most nem jutott eszembe. Szerintem ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!

4. Olvasás

Az olvasás igazán értékes gyakorlat, bármilyen nyelven történjen is, de ha bevállalsz egy angol nyelvű olvasmányt, rengeteget tehetsz a fejlődésedért! A diákok legtöbbször ódzkodnak attól, hogy belevágjanak, hiszen valóban nagyobb elköteleződést jelent, mint mondjuk megnézni egy sorozatrészt. De ha a tudásodnak megfelelő és számodra izgalmas olvasnivalót választasz, akkor nagy baj nem történhet! Olvasás közben gyűjtsd az ismeretlen szavakat, szótárazz, vagy próbáld ki, milyen az, ha kontextusból próbálod meg felépíteni a jelentést. Nem baj, ha még nem érzed magad elég magabiztosnak. Válassz olyan történetet, aminek a cselekményét már ismered, vagy olvasd újra angolul a kedvenc könyvedet! Akár hangoskönyvet is választhatsz, ezzel a hallásértésedet tudod majd nagyon hatékonyan fejleszteni.

Bármi, amit Stephen Fry olvas, narrál vagy mesél, zene füleimnek, ezért szívből ajánlom, hogy válassz az általa felmondott hangoskönyvek közül! Kezdheted akár ezzel a kedves mesével is, A medve, akit Paddingtonnak hívnak:

5. Mozgás, sport

Az utóbbi időben rengeteg oktatóvideó vált ingyenesen elérhetővé a témában, így szinte bármilyen otthon elvégezhető edzésről nézhetünk videót akár a YouTube-on is. Ha pedig kifejezetten angol nyelvű videókra keresel rá, akkor bizony nemcsak az egészségedet, a tudásodat is fejlesztheted! Sőt, a méregdrága kondibérlet árán is spórolhatsz, és még egy kis angolozást is beiktathatsz közben. Még ha el is veszíted a fonalat, mivel a videón figyelemmel tudod követni a gyakorlatsort, hamar ráérzel majd, melyik kifejezés mit jelent, és a későbbiekben már automatikusan érteni fogod.

Adrienne az egyik kedvenc videósom, az ő videói segítségével szerettem meg a jógát. Rengeteg tematikus gyakorlatsor közül válogathatsz a csatornáján, nekem az ülőmunka miatt sajnos a hátfájdalmakat enyhítő tornája pörög a leggyakrabban. Nagyon hatásos, mindenképpen próbáld ki!

Megjött a kedved egy új hobbihoz, és szeretnéd közben az angolodat is fejleszteni? Azért vagyunk, hogy segítsünk! Az első lépés az ingyenes online szintfelmérő kitöltése, hogy a tudásszintednek megfelelő szinten tanulhass! Mi már nagyon várunk a következő beszédcentrikus angol nyelvtanfolyamon!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This