A pénz a világ egyik legfontosabb mozgatórugója. Nem telik el úgy nap, hogy ne kerülne szóba valamilyen formában, legyen szó vásárlásról vagy számlafizetésről.

Ha angolul fogsz kommunikálni, a pénz ugyanúgy egy alapvető, megkerülhetetlen téma lesz.

Ezért összeszedtük a pénzügyi angol 11 legfontosabb és leggyakrabban előforduló kifejezését, hogy mindig felkészült legyél a témából.

lend / borrow – kölcsönad / kölcsönkér

I can lend you some money if you’re in need. (Tudok kölcsönadni valamennyi pénzt, ha szükséged van rá.)

I hate to borrow but I’ve got no other choice. (Utálok kölcsönkérni, de nincs más választásom.)

 

(can) afford – megengedheti magának

I try to eat organic food whenever I can afford it. (Próbálok bio ételeket enni amikor csak megengedhetem magamnak.)

He couldn’t afford to go on holiday last year because of his divorce. (A válása miatt tavaly nem engedhette meg magának, hogy nyaraljon.)

 

invest (in something) – befektet (valamibe)

Since the interest rate is so low nowadays, it’s better to invest your money than keep it in a bank. (Mivel a kamat olyan alacsony mostanában, jobb befektetni a pénzed, mint a bankban tartani.)

The price of the stock I invested in doubled overnight. (A részvény ára, amibe befektettem, egy éjszaka alatt megduplázódott.)

 

be in the red / black – veszteséges / nyereséges

If the company is in the red for another quarter, we might have to shut down. (Ha a cég még egy negyedévig veszteséges lesz, lehet, hogy be le kell állnunk.)

During the financial crisis only a handful of businesses were in the black. (A pénzügyi válság alatt csak egy maroknyi cég volt nyereséges.)

 

go bankrupt – csődbe megy

You should start paying more attention to money unless you want to go bankrupt. (El kéne kezdened jobban odafigyelni a pénzre, hacsak nem akarsz csődbe menni.)

Due to high costs and low income, his business went bankrupt after a few months. (A magas költségeknek és alacsony bevételnek köszönhetően pár hónap után csődbe ment a vállalkozása.)

 

save up – spórol, félretesz

I’ve been saving up for almost half a year so I can travel to Greece this year. (Már majdnem fél éve spórolok, hogy idén el tudjak menni Görögországba.)

It’s always a good idea to save up, you never know what could happen. (Mindig jó ötlet félretenni, sose tudhatja az ember, mi történhet.)

 

be broke – le van égve

I wish I could go to the concert with you but I’m totally broke. (Bárcsak mehetnék veled a koncertre, de teljesen le vagyok égve.)

I don’t know how they could afford that car, they said they were broke. (Nem tudom, hogy engedhették meg maguknak azt az autót, azt mondták, le vannak égve.)

 

be loaded – tele van pénzzel / ki van tömve

I saw your boss driving a Ferrari, he must be loaded. (Láttam, ahogy a főnököd egy Ferrarit vezet, biztos tele van pénzzel.)

If I were loaded, I’d definitely buy a house near the sea. (Ha ki lennék tömve, biztos, hogy vennék egy házat a tenger közelében.)

 

haggle – alkudozik

I like to haggle when I go to the market. (Szeretek alkudozni, amikor piacra megyek.)

In the Middle-East it’s customary to haggle with the vendors. (A Közel-Keleten szokás alkudozni az árusokkal.)

 

foot the bill – állja a cehet

Since the company is footing the bill, I decided to stay at the fanciest hotel in town. (Mivel a cég állja a cechet, úgy döntöttem, hogy a város legflancosabb szállodájában szállok meg.)

You footed the bill last time, so let me repay the favour. (Legutóbb te álltad a cechet, úgyhogy hadd adjam vissza a szívességet.)

 

cost an arm and a leg – egy vagyonba kerül

It costs an arm and a leg to rent a flat downtown these days. (Manapság egy vagyonba kerül, hogy az ember a belvárosban béreljen lakást.)

Wow, your phone is so cool! It must have cost an arm and a leg. (Hű, de király a telefonod! Biztos egy vagyonba került.)

Többre lenne szükséged az előrelépéshez néhány ütős kifejezésnél? Fel kellene turbózni a beszédedet? Próbáld ki tankönyvmentes és kommunikatív tanfolyamainkat, ahol jó állás-biztos nyelvtudásra tehetsz szert. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőre itt:

button

Sallam Samir, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This