[Ajánló] 5 angol könyv a téli szünetre

Van annál békésebb és pihentetőbb pillanata a karácsonynak, amikor a fényekbe öltözött nappaliban, elnyújtózol a kanapén, kezedben azzal a könyvvel, amivel valamelyik szeretted lepett meg? Aligha. Most 5 olyan angol könyv ajánlója következik Rusz Timi tollából, ami szuper olvasmányélményekkel teheti felejthetetlenné az idei ünnepet.

5 angol könyv, ami belevésődik a szívedbe

Mivel angol irodalmat tanultam az egyetemen, mindig is rajongtam egy jó könyvért. Irodalom szakos hallgatóként az ember sok fajta, sok műfajú regényt olvas, akarva akaratlanul.

Vannak olyanok, amikre már nem is emlékszem, és vannak olyanok, amik egy életre belevésődtek a szívembe.

Ötöt kiválasztani számomra is kihívást jelentetett. De sikerült.

Ez az öt könyv a tökéletes olvasmány téli szünetre

5-angol-konyv-teli-szunet-3

1) Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe (The Picture of Dorian Gray)

Ez az egyik legzseniálisabb regény, amit valaha olvastam. Többszöri nekifutásra sikerült csak a végére érnem, de minden egyes perc megérte, amit az olvasásával töltöttem.

Egy olyan fiatalemberről szólt, aki megszállottan szeretné megőrizni a fiatalságát és szépségét. Ezért az egyik nagyon jó barátja portrét fest róla.

Dorian azt kívánja, hogy bárcsak az idő ne fogna rajta, és örökké fiatal maradna. (…)

Később új ismeretségeken keresztül a fizikai élvezetek minden formáját, és a züllés minden vállfaját magáévá teszi. Ezáltal elveszítve azt, ami igazán széppé tesz egy embert: a méltóságát.

Hogy mi a szerepe mindebben a festménynek? Hát ahhoz el kell olvasni a regényt.

Olvass róla többet itt: http://bit.ly/2gOgRWp

2) F Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby (The Great Gatsby)

Kicsit elcsépelt témának tűnhet, mivel több filmadaptáció is készült a könyvről, és mindegyik remekre sikerült.

Viszont mindig is úgy gondoltam, hogy az eredeti regény hangulatát, ízeit, illatait, és mondanivalóját semmi sem adja annyira jól vissza, mint a sárgás papírú, finom illatú könyv maga.

A nagy Gatsby remek könyv. Könnyed olvasmánynak is mondható.

Ez a regény egy szerelem története. Szegény családból származó fiatalember szerelmes lesz egy gazdag lányba, Daisybe. Háború jön, ők nem tudnak együtt lenni, és a fiú elmegy a frontra.

Sok év múltán újra összesodorja őket a sors. Gatsby pedig minden eszközt megragad, hogy vagyont szerezzen és újra meghódítsa a most már Mrs. Buchananként ismert Daisyt.

Sikerül neki? A regényből kiderül.

Olvass róla többet itt: http://bit.ly/2h3yL51

3) Angela Carter: A kínkamra és más történetek (The Bloody Chamber and Other Stories)

Ezt a novellagyűjteményt azért szeretem annyira, mert szívmelengető meséket tartalmaz. Olyan meséket, amiket mindenki ismer és szeret a gyerekkorából.

Viszont, ha úgy ül neki valaki ennek a kötetnek, hogy újra fog olvasni néhány jól ismert történetet, akkor nagy meglepetések várnak az Olvasóra.

Jelen van a Hófehérke, Piroska, a Farkas, a Szépség, a Szörnyeteg, Kékszakáll, és még Csizmás Kandúr is megjelenik.

Viszont minden történetben van egy csavar. Nem szeretném lelőni a poént, ugyanis akkor igazán élvezetes egy olvasói élmény, ha nincsenek spoilerek.

Olvass róla többet itt: http://bit.ly/2hR7rXF

4) Jean Rhys: Széles Sargasso tenger (Wide Sargasso Sea)

Minden női bölcsészhallgató rajong Jane Austenért és a Bronte nővérekért. Én is ezek közé az egyetemisták közé tartoztam.

Egyik kurzusomon az egyetemen viszont tanultunk Jean Rhysről. Nem ismertem őt azelőtt, nem is nagyon tudtam, hogy milyen műfajban írt.

A mi kapcsolatunk meglátni és megszeretni alapon működött. Elolvastam a Wide Sargasso Sea-t, és beleszerettem.

Ez a regény egy úgynevezett mellékregény. Sokan ismerik Jane Eyre történetét. Szinte mindenki ismeri Antoinettet (Bertha, Rochesternek az őrült ex-felesége a padlás szobában). Viszont nem tudjuk, hogy miért olyan ő, amilyen.

Jean Rhys hangot ad neki. Elmeséli az ő személyes történetét.

Különböző állomásait látjuk az életének: elnyomásból épült gyermekkor, elárult szerelem, őrült féltékenység, és végső reménytelenség. Mindent kicsit más megvilágításban látunk mind a Bronte regényben, mind a Rhys regényben, miután megismerjük Bertha történetét.

Olvass róla többet itt: http://bit.ly/2h3CzmX

5-angol-konyv-teli-szunet-2

5) Charles Dickens: Karácsonyi ének (A Christmas Carol)

Ha már karácsonyi szünet, akkor mindenképpen fel kellett kerülnie erre a listára annak a regénynek, ami minden angol családban legalább megemlítésre kerül az ünnepi időszakban.

Ebenezer Scrooge, egy idősödő, tehetős férfi mindene a vagyona. Zsugori, és semmi sem hat a megkeményedett szívére.

Egyik éjszaka egy régi ismerősének a szelleme látogatja meg azzal a szándékkal, hogy ráébressze, hogy milyen sors vár rá, ha nem változtat az életén.

Az elkövetkezendő 3 éjszaka még 3 szellem teszi tiszteletét Scroogenál: Elmúlt Karácsony Szelleme, Jelen Karácsony Szelleme, és Jövő Karácsony Szelleme.

Mindhárom szellemnek egy célja van: ráébreszteni Scrooge-ot arra, hogy az igazán fontos dolgokat az életben nem lehet semmilyen vagyonnal kifizetni. Mi történik a regény végén? A könyvből kiderül. 🙂

Olvass róla többet itt: http://bit.ly/2h3wEOy

Az ünnepekre való készülődésünk itt még nem ért véget. Kövess minket a Facebookon, ahol minden nap posztolunk valamilyen érdekes, hasznos, fontos, és aktuális tartalmat (cikket, leckét, videót stb.):

facebook_like_button

timi

Rusz Tímea, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This