Kép forrása: Canva-canva.com
Az angol konyha gazdag történelme és sokszínűsége nem mindenki számára olyan egyértelmű, mint a briteknek. Ezen az sem segít, hogy a különböző fogásokat olyan névvel illették, amik már azelőtt bizalmatlanságot váltanak ki, hogy egyáltalán tudjuk, hogyan is készülnek. Pedig a legtöbbször nem kell tartanunk semmitől, bár igaz, ami igaz, az angolnakocsonyát mi sem mernénk bevállalni… Készen állsz angol gasztrokalandunk utolsó állomására? Akkor lássuk, milyen furcsa angol ételeket tartogat még számunkra a szigetország különleges konyhája!
Pigs in Blankets
Talán az egyik legkedvesebb elnevezése ennek az ételnek van, pigs in blankets, azaz malacok betakarva. Az angolok így hívják a kisebb, ujjnyi méretű kolbászokat, amiket baconbe vagy szalonnába tekerve sütnek ki. Egy másik verziója, amikor bacon helyett leveles tésztába göngyölve készítik el, ezek a falatkák itthon is elég népszerűek, különösen szilveszterkor. A karácsonyi időszakban gyakran készítik el, és köretként, vagy előételként tálalják, sokszor mártással, vagy áfonyadzsemmel fogyasztják. Annyira imádják, hogy már a karácsony egyik jelképévé vált, készülnek pigs in blankets alakú karácsonyfadíszek, mintás pulóverek és zoknik, sőt, még pigs in blankets ízesítésű csokoládé is.
Az étel magáért beszél, de ha bizonytalan vagy, ez a videó segíteni fog az elkészítésében.
Bangers and Mash
Egy kikerülhetetlen klasszikus, az angol konyha egyik alappillére a következő versenyzőnk, ami jellemzően minden pub étlapján szerepel, és vétek nem megkóstolni. Kolbász és krumplipüré, de miért hívják bangers and mashnek? A bangers elnevezés abból a hangból ered, amit a kolbász főzés közben ad ki magából a hús magas víztartalma miatt, a mash pedig a mashed potato, vagyis a krumplipüré rövidített változata. Ez az étel a 20. század elején tett szert hatalmas népszerűségre, kiváltképp a munkásosztálybeli családok körében, mert olcsó, laktató és viszonylag könnyen elkészíthető volt nagy mennyiségben is. Manapság is nagyon közkedvelt, jellemzően párolt borsóval és gravyvel tálalják, egyes helyeken pirított hagymával is megszórják.
Kivételesen nem receptet mutatunk, hanem egy vidám kis videót Olivia Colman színésznővel, aki klasszikus angol ételeket kóstol, és közben izgalmas sztorikat mesél.
Eton mess
Egy izgalmas desszert a következő pont a listánkon, aminek a fordítása nem éppen a legegyszerűbb. Eton ugyebár egy nemzetközi hírű magániskola Angliában, ugyanakkor a mess szócska többféleképpen is értelmezhető. Leggyakrabban a rendetlenségre utal, de ebben a helyzetben azt jelenti, hogy “egy adag étel”, ugyanis ezt a fiúiskolába járó diákok körében népszerű desszertet pohárba, vagy kehelybe tálalva szolgálták fel. Ha viszont megnézzük, hogyan is készül az Eton mess, a rendetlenségre, összevisszaságra utaló jelentés is értelmet nyer! Egyfajta humoros utalás arra, hogy az étel tulajdonképpen egy kavalkád, vagy keverék: friss eper, morzsolt pavlova és tejszínhab alkotja, ami nem feltétlenül mutat gusztusosan a tálban, de annál finomabb!
Ha lenyűgöznéd a vacsoravendégeket, akkor itt van négy különböző elkészítési módja ennek az egyébként meglehetősen egyszerű, de nagyszerű receptnek.
Chip butty
Két nagyon alapvető hozzávaló alkotja a chip buttyt: sültkrumpli és kenyér. Tulajdonképpen ennyi. De ha valaki felturbózná, adhat hozzá balzsamecetet, curry szószt, gravyt, vagy éppen ketchupot. Az angoloknak nem kell sok ahhoz, hogy egy étel megmelengesse a szívüket, és még mielőtt ítélkezünk, próbáljuk ki otthon mi is! Biztos, hogy nem véletlenül lett népszerű, Paul Ainsworth Michelin-csillagos séf is elkészítette a saját verzióját kovászos kenyérből és ropogós krumpliból, amit majonézzel és parmezánnal bolondított meg, de 2020-ban még az új-zélandi Burger King is előrukkolt a chip butty gyorséttermi változatával.
Gordon Ramsey sem veti meg ezt az egyszerű finomságot, amit a segítségével te is elkészíthetsz otthon:
Az angol konyha szokatlan nevű angol ételei gyakran meghökkentik a külföldieket, de nem csak érdekes elnevezésük miatt maradnak emlékezetesek, hanem azért is, mert az elsőre furcsa fogások egyedülálló ízeket rejtenek. Meghoztuk a kedved hozzájuk? Vagy maradsz a megszokottnál? Ha az angoltanulásról van szó, akkor azt javasoljuk, hogy merj kilépni a komfortzónádból. Csak annyi a dolgod, hogy helyet foglalsz az INGYENES online angol bemutatóóránkra, ahol elköteleződés nélkül kipróbálhatod, miért más a Speak!-módszer. Ezen az oldalon minden információt megtalálsz, és jelentkezni is tudsz.


Gerenda Ingrid
szövegíró