Kép forrása: Canva-canva.com

Legyünk őszinték, az angol konyhának nem túl jó a híre. Sokan úgy gondolják, hogy egyszerű, íztelen és bizarr fogásokat készítenek, de szerintünk ez túlzás. Ahogy minden nemzetiségnek, a briteknek is megvannak a leghíresebb étkeik, de ahogy a túrós csuszát sem ismerik a világ másik felén, úgy a brit konyha remekei sem feltétlenül népszerűek világszerte. Ebben a bejegyzésben mondjuk pont nem az volt a célunk, hogy a legfinomabb ételeiket összeválogassuk… Most inkább az hajtotta a kíváncsiságunkat, hogy miért adtak furcsa neveket egy-egy fogásnak.

Angels on Horseback

Angyalok lóháton? Ez meg miféle étel lehet? Biztosak vagyunk benne, hogy magadtól nem találnád ki. Ezt a brit klasszikust általában előételként szolgálják fel, ami nem más, mint osztriga, ropogós baconbe tekerve. Az angels on horseback nevet ez még mindig nem magyarázza? Pedig egyszerű: a luxushozzávalónak számító osztrigára sokszor angelként hivatkoznak az angolban, a bacon pedig állítólag a lovak nyergére emlékeztet. Ha ők mondják… Mindenesetre ez a fogás évtizedek óta nagyon népszerű, még mindig sokan fogyasztják az előkelőbb éttermekben, de nagy ünnepek alkalmával a családoknál is az asztalra kerül, amit leginkább egy pohár pezsgő, vagy fehérbor társaságában, citromlével meglocsolva fogyasztanak el. 

Ez a finomság nem biztos, hogy mindenkinél népszerű lesz, de ha nem is készíted el otthon, legalább nézd meg, mások hogyan csinálják… addig is gyakorolhatod az angolt!

Jam Roly Poly

Következzen egy desszert, ami talán nem is áll távol annyira a magyarok ízlésétől, minket például piskótatekercsre emlékeztet. A jam roly poly már a nevéből adódóan is izgalmas, de nemcsak a kellemes hangzása, hanem a jelentése miatt is. A jam adja magát, hiszen egy lekvárral megtöltött, és feltekert tésztáról beszélünk, de vajon mit jelent a roly poly? A roly-poly kifejezést alacsony, és kerekded emberek jellemzésére használják, ha erre gondolunk, máris érthető, miért neveznek így egy süteményt is. A jam roly poly tésztája lisztből, vajból és tejből készül, amit vékonyra nyújtanak, majd lekvárral kennek meg. Feltekerve sütik ki, majd felszeletelve tálalják, gyakran vaníliasodóval nyakon öntve. Eddig ártalmatlannak hangzik, nem igaz? Akkor mesélünk még az eredetéről. A 19. századból származó receptet korábban shirt-sleeve puddingnak, azaz ingujj-pudingnak is nevezték, mert előfordult, hogy egy régi ingbe csavarva gőzölték sütés helyett. Ebből a szokásból alakult ki, hogy dead-man’s armnak, vagyis halott ember karjának kezdték el becézni. Szerintünk szerencsésebb, hogy a jam roly poly terjedt el inkább.

Ezt a receptet tuti, hogy imádni fogod, ezért ha kipróbálnád, az alábbi videót ajánljuk hozzá:

Bubble and Squeak

Az egyik kedvenc elnevezésünk a gyűjtésünkből egészen biztosan a bubble and squeak, amit valahogy úgy fordítanánk, hogy bugyborékolás és nyikorgás. Ezt a két hangot adja ugyanis főzés közben a következő angol étel, ami egy igazi maradékmentő fogás. Krumpli és káposzta általában mindig van benne, de mehet bele minden, amit a hűtőben találunk: répa, borsó, kelbimbó… tulajdonképpen bármilyen zöldség. A hozzávalókat összepürésítik, majd forró serpenyőben addig sütik, míg aranybarna nem lesz. Jellemzően reggelire fogyasztják, sokszor kolbász, bacon vagy tojás mellé. Bár még nem kóstoltuk, laktatónak, és igazán gazdaságosnak hangzik, nem csoda, hogy a 18. század óta töretlen a népszerűsége. 

Habár ebben a receptben az a jó, hogy egy kicsit mindig más ízű annak függvényében, milyen zöldségmaradék van otthon, de ha mégis kell útmutató, Jamie Oliverben nem fogsz csalódni:

Stargazy Pie

Azt már tudjuk, hogy az angolok mindenből pitét sütnek, nem csak gyümölcsből, vagy lekvárból, hanem különböző húsokkal, ragukkal is megtöltik a pitetésztát. A halas pite jelensége sem annyira sokkoló elsőre, no de a stargazy pie egy egészen más szinten furcsa, mint egy sós pite. A csillagnéző pite név már alapból szokatlan… főleg ha kiderül, ki nézi a csillagokat. Nos, a pite tetejéből kikandikáló szardínia fejek, akik tényleg mintha az égbolt felé irányítanák a tekintetüket. Anglia legnyugatibb megyéjében, Cornwallban nagyon népszerű, sőt, máig a téli hónapok egyik legkedveltebb fogása. Elkészítésének hagyománya a Mousehole nevű faluból indult, ahol tradicionálisan Tom Bawcock’s Eve napján készítik el december 23-án. Bawcock egy híres halász volt, aki a hatalmas vihar ellenére is kihajózott, hogy élelmet szerezzen az éhező népnek. A monda szerint a kifogott halakból egy hatalmas pitét sütöttek, amiből az egész falu jóllakott, tiszteletére azóta is minden évben ünnepséget rendeznek.

Nem tudjuk elképzelni, hogy bárki nekilát otthon ezt elkészíteni, úgyhogy inkább egy kis informatív videóval készültünk recept helyett:

Nos, mit gondolsz az angol ételekről, az angol konyháról? Meghoztuk az étvágyad, vagy inkább elvettük? Akárhogy is, az angoltanuláshoz az is hozzátartozik, hogy megismerjük az angolul beszélő országok kultúráját. Persze a nyelvet is gyakorolnod kell ahhoz, hogy mindent megérts az angolokkal kapcsolatban! Ha fejlesztenéd a tudásodat, akkor nincs más dolgod, mint helyet foglalni az INGYENES online bemutatóóránkra, mert nálunk minden diáknak az első lépése, hogy kipróbálja a módszert kötelezettségmentesen. Ezen az oldalon találsz információt a módszerünkről és tudsz jelentkezni a bemutatóórára.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This