Hány másodperc alatt gyorsul fel az angolod 100-ra? – Speak! angol nyelviskola

Veled előfordult már, hogy sokáig rágódtál valamin (klímavásárlás, költözés, új cipő stb.), de miután meghoztad a döntést, azt vártad, hogy azonnal történjen meg? Tegnapra legyen beszerelve a klíma, kezdjük el összepakolni este a cuccokat, vagy irány a pláza és vegyük meg a cipőt? Még ma? Most azonnal? Egy fontos döntés után idegtépő lehet a várakozás, mert úgy érezzük, hogy minden perc számít. És számít is. Csak nem egészen úgy, ahogy gondolod és nem csak a klíma-, vagy cipővásárlásban, hanem a nyelvtanulásban is. A Speak! angol nyelviskola ma az eltűnt idő nyomába ered és arra a kérdésre keressük a választ, hogy hány másodperc alatt gyorsul fel az angolod 100-ra?

A sportautók teljesítményét nem csak a maximálisan elérhető sebességben mérik a hozzáértők, hanem a gyorsulásban is. Ha az autód kb. 10 másodperc alatt gyorsul fel 100-ra, akkor Te egy teljesen hétköznapi személygépkocsi büszke tulajdonosa vagy. De, ha 2,4 alatt tudja ugyanezt a járgányod, akkor egy Hennessey Venom GT-ben száguldasz a magyar utakon (aminek egyébként szédületes 438 km/óra a végsebessége).

angol-nyelviskola-hennessey

Nem nehéz kitalálni, hogy üres, sík terepen, mondjuk egy képzeletbeli, privát autópályán, melyik kocsival érsz el előbb A-ból B-be. Az sem kérdés, hogy melyiket választanád, ha késésben vagy és sietsz. De vajon a nyelvtanulás is olyan, mint az autóvásárlás? Mindig a drágább megoldás lesz a gyorsabb? Előbb érsz célba, ha többet fizetsz, és a sebességre gyúrsz?

Az a baj, hogy a legtöbb „hagyományos” angol nyelviskola úgy próbálja eladni neked az Opel Astra-s tanfolyamait, mintha az egy Hennessey Venom GT lenne. Villámgyors. Áramvonalas. Megállíthatatlan. Miért? Mert Te ezt várod tőlük.

A csúcssebességet követeled, mert már meghoztad a döntést és nem bírsz tovább várni. Lehet, hogy az elmúlt 1-5-10-15 évedet azzal töltötted, hogy érveket és ellenérveket gyűjtöttél, pro kontra listákat írtál és magadat győzködted arról, hogy muszáj belevágnod, de mivel eldöntötted, már a tegnap is késő. Száguldani akarsz. Látványosan és gyorsan haladni, és ez tökre érthető.

De sajnos van egy rossz hírem. Nincsenek expressz tanfolyamok. Egyetlen angol nyelviskola sem árulhat „Henessey Venom GT-t”. Nem fog a szél a hajadba kapni a folyosón és nem fogsz megszédülni a sebességtől sem, amikor otthon ülsz estéről estére és leckét írsz, vagy angolul nézed a kedvenc sorozatodat.

De az a jó hír, hogy nem is erre van szükséged. Neked nem a leggyorsabb, legáramvonalasabb „közúti ragadozó” kell, hanem egy Hummer. Mert nem egy privát autópályán fogsz padlógázzal repeszteni, hanem egy rázós akadálypályával kell megbirkóznod. Egy nagyon kemény, kiszámíthatatlan tereppel, ami tele lesz hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel.

angol-nyelviskola-climb

A nyelvtanulás soha nem sima ügy. Nincsenek sima útviszonyok, kedvező időjárási körülmények, tökéletes „látási viszonyok”. Semmi sem tökéletes. Semmi sem egyszerű. Minden méterért meg kell küzdeni. Sok erőfeszítésre, kitartásra és motivációra van szükséged, ha végig akarod csinálni.

A „szupergyors” angol tanfolyamokat áruló, hagyományos angol nyelviskola marketingese megpróbálja elhitetni veled, hogy az idő legyőzhető, és csak pénz kérdése, hogy a rázós terepen haladsz, vagy egy Hennessey Venom GT kényelmében száguldasz a sztrádán.

Nekünk is könnyebb lenne olyan mondatokkal hirdetést írnunk, hogy „60 óra alatt megtanítunk angolul beszélni”, de nem fogunk pár tízezer forintért hazudni és tovább erősíteni ezt az iparági átverést.

Hogy is mondta a legendás Winston Churchill? „Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket.” Én se mondhatok mást. Most nem egy nemzet sorsa, hanem a Te életed és jövőd múlik azon, hogy elfogadod azt, hogy ha a sebességre/megúszásra utazol, akkor sosem érsz célba.

És a soha sokkal, de sokkal messzebb van az időben, mint 120-240 tanulással töltött óra egy olyan angol nyelviskola falai között, ahol megtanítanak angolul beszélni.

angol-nyelviskola-100

Share This