Mit jelképez az adventi koszorú négy gyertyájának lángja egy angol nyelviskola számára?

Pár hét múlva itt a karácsony. Lassan ünnepi díszbe és fénybe öltöznek az utcák, a parkok, a kirakatok és házak. Felkerülnek az ajtófélfára az első fényfüzérek, az ablakpárkányokat ellepik a hóember és Télapó-figurák, a szomszédból pedig egyre gyakrabban hallatszik át a Csendes éj. A feleségem ilyenkor igazán elemében érzi magát. Nincs olyan év, hogy december elsejére már ne állna bevetésre készen a karácsonyi témájú asztalterítők, futók, díszpárnák, takarók, mécsesek, girlandok és csecsebecsék egész kis serege. Bár decembertől januárig néha az az érzésem, hogy a Télapó műhelyében lakunk, én sem tudom kivonni magamat a „végeredmény” hatása alól. A lakásunk ebben a két hónapban olyan meghittséget, melegséget és szeretet áraszt magából, ami miatt legszívesebben ki sem tenném a lábamat otthonról. De a feleségem számára, az arany, ezüst, bíbor és zöld színekben szikrázó dekorációk, kiegészítők között is különös jelentőséggel bír az adventi koszorú, amit minden évben saját kezűleg, ő maga készít. Elgondolkodtam: vajon miért ragaszkodnak az emberek ennyire pont ehhez a régi, vallási hagyományhoz, miközben számos más hasonló szokás az évszázadok során feledésbe merült? Mi lehet az oka annak, hogy ilyen nagy jelentőséggel bír az adventi koszorú és vajon mit szimbolizálhatnak a rajta elhelyezett gyertyák lángjai? Egy angol nyelviskola gondolatai a második gyertyagyújtás elé…

angol-nyelviskola-advent

1860 karácsonya előtt, Johann Heinrich Wichern, evangélikus lelkipásztor az ünnepek előtt gyertyákkal díszítette fel egy berlini árvaház kör alakú csillárját, hogy jelezze a Szentestéig hátralévő idő múlását. A krónikák szerint ekkor vált a koszorú a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kellékévé. Az adventi koszorú formája, vagyis a tökéletes kör az örökkévalóság szimbóluma. A koszorút uraló négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelképezi és vasárnapról vasárnapra, mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg. Így mire elérkezik a keresztény világ legszentebb napja, addigra nem csak a fenyőfa, hanem a koszorú is fénybe borul. A gyertyák színére többféle magyarázatot tart számon a hagyomány, de mindegyik történetben közös, hogy a színek a szeretet, a béke, a remény és az angyalok érkezését, eljövetelét jelképezik.

Mert az advent szó eredeti jelentése is ez: megérkezés, az Úr eljövetele. Az adventi hagyományok az ünnepi várakozást különleges tartalommal töltik meg, mintegy keretbe foglalva a karácsony készülődést. A gyertyagyújtás szertartása azonban nem csak a Szenteste előtti időszakot szorítja finoman ünnepi keretek közé, hanem egy kis időre le is lassítja körülöttünk a világot. Mert az a pillanat, amikor meggyújtjuk az első, majd a második és harmadik gyertyát egy kis időre megállítja azt az őrült rohanást, amiben élünk.

A szokásosnál is keményebb év végi hajtás a munkahelyeken, a szinte végtelennek tűnő ajándékbeszerzés és vásárlási láz közepette nagy szükségünk van erre az áramszünetre. Meg kell állnunk ahhoz, hogy értékelni tudjuk a pillanatot és a következő hetek káoszában is emlékeztetni tudjuk magunkat arra, hogy mit miért teszünk. Mert a díszek, mécsesek, takarók, párnák, mézeskalácsok, fényfüzérek és fenyőágak buja erdejében sokszor éppen az ünnep lényege veszik el. Az idő, amit azokkal tölthetsz, akiket a világon a legjobban szeretsz.

Szóval, ha az a kérdés, hogy mit szimbolizálnak az adventi gyertyák, akkor számomra mindenekelőtt azt, hogy állj meg. Állj meg egy percre és add át magad a karácsony szellemének. Hagyd, hogy átjárjon a szeretet, a megbocsátás, a remény és a béke érzése. Hagyd, hogy ne csak a bejárati ajtód, vagy a kocsifelhajtód, hanem a lelked is ünnepi díszbe öltözhessen. Adj időt magadnak, hogy kiélvezd az év legcsodálatosabb napjait, amikor összegyűlik a család és végre együtt ünnepelhetsz a számodra legfontosabb emberekkel.

angol-nyelviskola-advent

Az adventi gyertyák fényeinek sugaraiban lehetőségünk nyílik elgondolkodni a számunkra igazán fontos dolgokról.A családról, a szeretet erejéről, az együtt töltött idő fontosságáról, a békéről és a reményről. Csupa olyan dologról, amelyekről év közben keveset beszélünk és hajalmosak vagyunk megfeledkezni róluk. Nehéz az adventi időszaknál alkalmasabb pillanatot találni arra, hogy feltegyük magunknak a kérdést: elégedettek és boldogok vagyunk? Vagy vannak dolgok, amiken változtatnunk kellene ahhoz, hogy jobbak legyünk és jobban érezzük magunkat a bőrünkben? Vajon eleget teszünk magunkért és a családunkért? Mindent megteszünk azért, hogy ne csak nekünk, de nekik is könnyebb, boldogabb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb életük legyen?

A Speak! angol nyelviskola képzeletbeli adventi koszorúján elhelyezett gyertyák fényei ezekre a kérdésekre világítanak rá. Nem tudjuk és nem is akarjuk helyetted megmondani a válaszokat. Azt viszont tudjuk, hogy az ünnepi gondolkodós-időszak „nagy kérdései” között sokatoknak ott van a nyelvtudás problémája is. Kell jobb pillanat az adventi gyertyagyújtásnál ahhoz, hogy a lángok fényében ne csak a kérdés megfogalmazásához, hanem a helyes válasz megtalálásához is közelebb juthass? Aligha.

Használd ki ezeket a pillanatokat és a következő gyertya meggyújtásánál gondolj arra, hogy jövő ilyenkor mennyivel boldogabb, elégedettebb és magabiztosabb ember lehetnél, ha elszánnád magad a cselekvésre.

A Speak! angol nyelviskola ott lesz melletted, amikor az ünnepi díszletek között meghozod életed legjobb döntését.Amit soha nem fogsz megbánni, ezt megígérhetem.

Share This