A Speak! angol nyelviskola alapítói a kezdetekről és a nyelviskola első egy évéről

Dunay Péter és Hrncsár József nem mindennapi vállalkozásba kezdtek, amikor egy évvel ezelőtt úgy döntöttek: megalapítják a Speak! Nyelviskolát. Egy jó angol nyelviskola létrehozása óriási feladat. Sok munkát és még több áldozatot követelt, de Péter és Józsi a legnehezebb pillanatokban sem adta fel. Mai bejegyzésünkben tőlük olvashattok egy személyes vallomást egymásról, a Speak! angol nyelviskola megalapításáról, a kezdetekről és az első egy évről.

angol-nyelviskola-kezdetek

Józsi vallomása a Speak!-ről, Péterről és a kezdetekről

„Péterrel a kapcsolatunk a 2000-es évek elején kezdődött. Bennem a nyelviskola ötlete Péterrel már 2006 környékén megfogalmazódott, de akkor egy olyan vállalkozást vezettem, ami teljesen lekötött.

2010-ben úgy alakult, hogy eladtam az érdekeltségeimet és azonnal eszembe jutott, hogy az angol nyelviskola még mindig pálya.

Péter ekkor óriási munkában volt, a tudását is ekkor írta le és egyszerre több projekten is dolgozott.

Én azt gondoltam, hogy egy olyan eszközt kell adni a diákjaink kezébe, amit máshol nem kaphatnak meg.

Kevesen tudnak akkor tanulni, amikor akarnak, amikor kedvük van. A legtöbb embernek a tanuláshoz kell a vezetés (tanár), kell a versenyszellem, kell a motiváció (a társak) kell a rend/rendszer (órarend), esetleg valamilyen külső impulzus (jó társaság, új helyszín).

Kicsit hasonló a helyzet, mint a sportolással, vagy a bulizással, hiszen egy társsal nem csak edzeni, de szórakozni is sokkal élvezetesebb.

 Megértettem, hogy várnom kell Péterre.

Viszont azt is éreztem, hogy ott bujkál benne a vágy, hogy szeretne nagyságrendekkel több embert angolul megtanítani, mint akiket személyesen tud tanítani.

Nagyon boldog voltam, amikor 2013 elején azt mondta, hogy “CSINÁLJUK”.

Elkezdtünk adatokat gyűjteni és összeállítani az első üzleti tervünket egy kilométeres teendőlistával és eszközigénnyel. Elkezdtük végiggondolni, hogy mit hogyan fogunk csinálni a marketingben, az értékesítésben, és a tanításban. Hát azt el kell ismernem, hogy nagyon másként csináljuk a dolgokat ma, rengeteg mindenen kellett az első egy év alatt változtatni, de szerencsére mára minden tevékenységünknek összeállt a masszív váza, kerete.

Imádtam az elmúlt egy évet, mert egy új dolgot felépíteni nagyon izgalmas és tanulságos dolog. Az egyetlen, ami miatt egy kis lelkiismeret furdalásom van az a családom, mivel reggel eljövök otthonról és csak késő este érek haza.

A megértésért köszönet a feleségemnek és a gyerekeimnek.

Nélkületek nem sikerült volna.”

Hrncsár József, az egyik alapító

angol-nyelviskola-kezdetek

Péter gondolatai a Speak! Nyelviskola alapításáról

„A gondolat alapvetően 3-4 évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Nem bennem, hanem Józsi barátom fejében. Nyilván nem volt neve, de nem is ez volt az érdekes, hanem az, hogy intézményesíteni kéne azt a fajta módszert, amit használtam a diákoknál.

Józsi is diák volt. Ő is sokszor ráfutott aknákra az angol tanulása során. Azonban ez a módszer, amit ma “100% beszéd, 0% könyv” módszernek hívunk, nála is működött.

Úgy volt, hogy 3-4 évvel ezelőtt Józsi egy olyan élethelyzetbe került, hogy az életében új célt akart kitűzni maga elé. Sikeres vállalkozó volt, remek ügyvezető és vezető. Egy dolog hiányzott neki: egy cél, ami mögé 1000%-san be tud állni. Hosszú keresgélés után rájött, hogy a legnagyobb érték, amit adhat az embereknek, az a tudás.

Hát így kezdődött. Azt mondta nekem: “Péter, rájöttem, hogy az embereknek tudás kell. Kevesen beszélnek angolul. Mivel az általad alkalmazott módszer nekem működött, biztos vagyok benne, hogy másoknak is fog, mert a lehető legnagyobb problémát kezeli: a beszédet. Lenne kedved ehhez?”

„Hmm, van”, mondtam én. Aztán még 2 évig kerülgettük a témát, hogy milyen lenne egy nyelviskola. Én nem voltam benne biztos, hogy bele akarok vágni, mert bár a módszerre tényleg volt igény, de könnyen tudtam „magamat értékesíteni”, nyugodt volt az életem és nem voltam benne biztos, hogy ezt a nyugalmat én el akarom-e dobni.

Aztán 2013 januárjában mégis felhívtam Józsit, és azt mondtam neki, hogy “CSINÁLJUK!”

Ennek a felségeink nem nagyon örültek, mert tudták jól, hogy egy nyelviskolát nem lesz egyszerű felépíteni, de teljes mértékben mögénk álltak, és az otthoni teendők oroszlánrészét levették a vállunkról. Ezúton is hálás köszönet nekik, és mind a hat és fél meglévő gyerekünknek – négy Józsinál, kettő és fél nálam: 2015. február végén fog megszületni a harmadik lányom/nyunk.

Szóval elindult a tervezés 2013. januárjában, augusztusban már volt helyünk – Klapka utca 1. – szeptemberben elkezdtük tolni a bemutatóórákat, és október 14-én, hétfőn 17 órakor elindultak az első tanfolyamok.

Kb. 30 diákunk volt. Ma, 2014. október 14-én, kedden kb. 250. És mindenki biztos lehet benne, hogy nem fogunk megállni!

Mindenkinek köszönet, akik segítettek minket az utunkon.”

Dunay Péter, a másik alapító

Share This