Hogyan világíthatja be a borongós őszi napokat egy angol nyelviskola?

Rohanunk az őszbe. Ilyenkor már az egész család készülődik az iskolára, aranysárgába öltöznek a házunkkal szomszédos park hatalmas lombú fájának levelei, a reggeli kávéhoz, vagy az esti borozgatáshoz pedig már jól esik a pulóver. A nyári lüktetés után más, nyugodtabb ritmusban kezd dobogni a szívünk és nem csak a természet, a város, hanem mi magunk is visszafogottabbá válunk. Több időt töltünk könyvvel a kezünkben a kedvenc karosszékünkben elnyújtózva, mint máskor. A mögöttünk hagyott nyár legjobb pillanatait őrző albumokat vagy családi videókat nézegetve szívesen húzódunk vissza saját „kis világunkba” és gőzölgő tea illata járja át a szobákat. Több időt töltünk a családunkkal, többet beszélgetünk másokkal és önmagunkkal, és számot vetünk az év eddigi eseményeivel, sikereivel és kudarcaival. Egy hűvösebb szeptemberi délutánon, amikor a nap bágyadt sugarai már erőtlenül érnek el bennünket, hajlamosak vagyunk melankolikusabbá és elmélkedőbbé válni. Sokak számára ez egyet jelent a letargiával, a megmagyarázhatatlan fáradtsággal és szomorúsággal, pedig ilyenkor sem kell szükségképpen a rossz gondolatok fogságába esnünk. Ezt a pici szünetet felfoghatjuk lehetőségként is. Egy olyan lehetőségként, amely időt ad az életünk átgondolására, és ha kell, az újratervezésre is. Arra, hogy mérlegre tegyük a jó és a rossz döntéseinket, a sikereinket és kudarcainkat. Ma arról olvashatsz kedves olvasó, hogy miért ne fuss el ez elől a lehetőség elől és hogyan világíthatja be a kissé borongós őszi napokat egy angol nyelviskola.

angol-nyelviskola-fall

Ha a tavasz a természet ébredésének ideje, akkor az ősz az ember önmagára eszmélésének és az elmélyülésnek az időszaka. Rabindranáth Tagore, indiai író-költő szerint, amikor elmúlik a fiatalság, az életbe gyönyörű időszak köszönt be, amely nyugodt és mély, mint a napsugaras ősz. „Ebben az időszakban érik meg az élet vetése és a kertben a gyümölcs. Az ifjúság tavaszi szertelensége akkor már nem helyénvaló. Mintha földi hajlékunk épületét most tetőzné be az élet. Ebben az időszakban minden, amit átélünk – jó és rossz is, az örömteli és a szomorú is -, megváltoztatja tudatunkat. Lemondunk arról, hogy az ábrándozás elvarázsolt világában tévelyegjünk, és úgy rendezzük be az életet, ahogyan azt a lehetőségeink megengedik.” A „nyugodt, mély és napsugaras” ősz tehát nem a veszteség, a bánat, hanem a kiteljesedés, a számvetés és a révbe érés időszaka. Ilyenkor nem csak a pasztellszínekben pompázó természet, hanem az ember is másik arcát mutatja a világnak és egyfajta megfontoltság lesz úrrá a gondolatainkon és cselekedeteinken. Egy csendes szeptemberi szombat délután tökéletes alkalom arra, hogy eltöprengjünk az élet nagy kérdésein és a sors különös fordulatain. Elnézegetve a fák lehulló leveleit, gondolatban magunk előtt láthatjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket megragadtunk, és amelyeket elsodort mellőlünk az élet. Ha délutáni sétára indulunk az avarszőnyeggel borított utcákon, elmerenghetünk a vágyaink és a hétköznapi valóság közötti távolságon, az idő múlásával egyre halványabbá váló gyerekkori álmokon és a céljainkon, amelyekért egész évben át keményen küzdünk.

angol-nyelviskola-fall

Az emberi képzelőerő határtalan: az ilyen csöndes, magányos séták, vagy a barátainkkal, szerelmünkkel folytatott éjszakába nyúló beszélgetések olyan rejtett energiákat szabadíthatnak fel bennünk, amelyeknek már a létezéséről is megfeledkezhetünk. Ezek a rövid „megállók” segítenek abban, hogy a hétköznapok folyamatosan pörgő mókuskerekéből kiszállva, átgondoljuk az életünket. És az ilyen pillanatokból sokszor megújított fogadalmak, nagy elhatározások és új célok születnek. Meghozzuk a sokat halogatott döntéseket, lezárjuk a lezáratlan ügyeket és új elkötelezettségeket vállalunk. Megfogadjuk, hogy még keményebben dolgozunk, többet foglalkozunk magunkkal, vagy, hogy kibővítjük a vállalkozásunk tevékenységi körét. Elhatározzuk, hogy rendszeresen sportolunk, egészségesebben táplálkozunk, vagy többet túlórázunk a reménybeli előléptetés miatt. És igen. Szeptember elején sokan döntenek úgy is, hogy felnőtt fejjel, visszaülnek az iskolapadba. Méghozzá egy angol nyelviskola padjaiba.

Mert a borongós őszi napokon, amikor a jövőnket tervezgetjük, számba vesszük azokat a képességeket, eszközöket, tudást és tapasztalatot, amelyek az álmaink megvalósításához szükségesek. Az a világ, amelyben élünk pedig szinte minden sarkon az arcunkba vágja: „Nyelvtudás nélkül nem fog sikerülni!” A legtöbben tudják és belátják ennek a mondatnak az igazságát, de csak kevesek tesznek azért, hogy megfeleljenek a kihívásnak. Akik így tesznek tudatos életet élő, tudatos emberek, akik nem csak meghallják, de meg is értik a „kor szavát”. Akik számára nem ciki 40-50 évesen sem iskolába járni, tanulni, házi feladatot írni. Ők azok, akik tudják, hogy mit akarnak és ezért hajlandók áldozatot is hozni. És munka mellett, estéről estére, hétről hétre keményen dolgoznak a sikerért, ami nem is marad el.

angol-nyelviskola-fall

A Speak! nem egy hagyományos angol nyelviskola, ahol feldobálunk néhány vastag könyvet a futószalagra, rákötjük a fejedre a „tudás-áramoltatót”, majd a tanfolyam végén kitöltetünk veled egy tesztet és megveregetjük a válladat. Mert ezzel garantáltan nem jutsz közelebb a céljaidhoz és nem derül ki, hogy mi van a fejedben a sablonszerű teszt-megoldókulcsok mellett. A Speak! egy olyan hely, ahol a te vágyaid, a te álmaid állnak a nyelvtanulás középpontjában és nem mi. Ez az angol nyelviskola a tudatos emberekért jött létre; azokért, akik nem rettennek meg a teljesítménycentrikus oktatási szemlélettől és a kitartó gyakorlástól, amely minden sikeres nyelvtanulás alapja. Ez az angol nyelviskola megköveteli a munkát, a közösen lefektetett szabályok betartását, mert csak így tudunk felelősséget vállalni a fejlődésedért. Miért? Mert tudjuk, hogy a beszédközpontú, a valódi élet, valódi helyzeteire felkészítő, probléma-érzékeny oktatási módszerek fabatkát sem érnek nélküled. A te aktív, tudatos jelenléted, munkád és motivációd nélkül.

Ezért, ha összejössz egy csendes, szeptemberi estén a barátaiddal egy kellemes borozgatásra és elmerengsz a jövőd alakulásáról, akkor már tudod, hogy nálunk mire számíthatsz. Egy valamit megígérhetünk: ha úgy döntesz, hogy velünk akarsz végigmenni a siker felé vezető úton, nem engedjük el a kezed és biztosan célba jutsz mielőtt jövő ilyenkor újra aranybarna színekbe borul a világ.

Share This