Mitől félnek a diákok? Pető Zsanett, a Speak! angol nyelviskola tanárának írása

Mitől félnek a diákok?- szögeztem neki a kérdést Pető Zsanettnek, a Speak! angol nyelviskola egyik legnépszerűbb tanárának, aki nem mellesleg kiváló tollú író is. Kíváncsiak vagytok, hogy mitől féltek? Hogy mi az, ami miatt a hideg is kiráz titeket egy angol nyelviskola láttán? Akkor görgessetek tovább…

„Manapság gyakorlatilag nap, mint nap veszünk valamit, terméket, vagy szolgáltatást. Olyasmiért, amiről tudjuk, hogy hasznunk származik belőle, hogy jót tesz nekünk, előbbre visz minket, szívesen adunk ki pénzt, akár egy nagyobb összeget is.

angol-nyelviskola-felelem

A tudásba, tanulásba fektetett összeg és energia nagyon látványosan meg tud térülni, viszont, ha kárba vész, az a sikertelenség érzetét kelti bennünk. A nyelvoktatás egyike azoknak a szolgáltatásoknak, amiken nagyon könnyű nagyot csalódni, és akár egy életre el is mehet a diák kedve az egésztől. 

Bizonyára nagyon nehéz újra belekezdenie valamibe, amiben korábban már valaki csalódott. Félhet attól, hogy nem kap majd elég figyelmet, hogy nem fog érteni mindent, hogy lemarad, hogy nem törődnek vele. Az is felmerülhet benne, hogy mi lesz, ha a csoporttársai sokkal ügyesebbek nála, vagy ha egyszer ki kell majd állnia a többiek elé, és képtelen lesz megszólalni? És mi lesz akkor, ha nem fog tudni eljönni az összes órára, hogyan fogja bepótolni az órát, amin nem vett részt? Mi van, ha nem érti a tanárt, ha nagyon gyors, vagy épp túl lassú a tempó, mert az összes csoporttársa rosszabb nála angolból? Mi történik majd, ha hibát vét, ha nem tudja, hogy valamit hogyan kell helyesen kiejteni, vagy megfogalmazni?

Sokan attól is félnek, hogy olyasmit csináltatnak majd velük órán, amit otthon egyedül is lehet, hogy teszteket kell majd kitölteni, és hanganyagot hallgatni. Félnek attól, hogy nem tanulnak használható dolgokat, hogy nem az életszerűség lesz az elsődleges szempont az órán. 

angol-nyelviskola-felelem

Rengeteg szintfelmérőt javítottam már, és egyetlen dolog közös volt mindegyik emberben, aki eljött hozzánk: mindegyikük valami újat, valami mást keresett. Egy olyan módszert, amivel hatékonyan lehet haladni, ami megadja a lehetőséget arra, hogy rengeteget gyakorolják a beszédet, ami interaktív és pörgős.

Szeretnénk eloszlatni az összes kétséget, ami egy leendő diákunkban felmerülhet, bármilyen nehéznek is tűnik ez a feladat. Ha ők bizalmat szavaznak nekünk, és úgy döntenek, hogy minket választanak, akkor mi garantáltan mindent megteszünk azért, hogy elérjék az angol nyelvvel kapcsolatos céljaikat, legyenek azok bármilyen nagyra törőek. ( : ”

pető-zsanett

Pető Zsanett, Speak! angol nyelviskola

Share This