Ki a hibás, hogy nem mersz megszólalni angolul? – Speak! angol nyelviskola

Sorry, ez lehet, hogy fájni fog, de most brutálisan őszinte leszek hozzád. Nem a közoktatás tehet róla. Nem a méregdrága magánórák, vagy az akciós tanfolyamok tehetnek róla. Nem egy hagyományos angol nyelviskola, vagy egy okostelefonos alkalmazás tehet róla. A felelős…

Te vagy. Mielőtt fejbe vágnál egy anyázós kommenttel, nem hibáztatlak érte. Csak az a helyzet, hogy a felelősség akkor is a Tiéd, ha átvertek, lehúztak; rossz tanárok, rossz módszerrel, rossz helyen és rossz időben tanítottak.

Lehet, hogy ezt a bejegyzést kétszer annyian olvasnák el, ha mást írnék. Ha kiszemelnék egy célpontot a magyar nyelvoktatási piacról és mondjuk szétszedném a közoktatás elmúlt 20-25 éves nyelvtanítási tevékenységét. De most egy másik utat ajánlok. Egy ennél bölcsebb, felnőttebb utat: a felelősségvállalás útját.

angol-nyelviskola-hiba2

Ha ezen az úton sétálsz, akkor nem a környezetedben keresed a hibát, hanem a saját döntéseidben, vagy nem döntéseidben. Nem a múltat nézed és mutogatsz ujjal másokra, pocsék tanárokra, átverésben utazó nyelviskolákra, túlfizetett sarlatánokra, hanem előre nézel és a kitörési pontot, a megoldást keresed.

Van egy listám. Ebben a listában összegyűjtöttem azokat a feladatokat, amiket meg kell tenned, ha meg akarsz tanulni angolul. Meg se kell mozdulnod érte. Elég, ha elolvasod, átgondolod és fejben lejátszod a dolgot. Készen állsz?

3+1 dolog, amit meg kell tenned ahhoz, hogy meg merj szólalni angolul:

  1. Válaszd le a személyiségedről a döntéseidet, a rossz tapasztalataidat és erősítsd meg az önmagadba vetett hitedet. Ez a 0. lépés. Ha kell, mondd el minden nap a tükör előtt: „Nem én vagyok a hibás, hogy nem merek megszólalni angolul, de csak Én tehetek azért, hogy ez ne így legyen.”
  2. Nem azért nem tanultál meg angolul, mert „hülye vagy”, vagy nincs „nyelvérzéked”. Hanem, mert nem akartad eléggé. Ezért „nem fért bele” soha az idődbe, és ezért nem vágtál bele újra.
  3. Tedd félre a sötét múltból vissza-visszamászó démonokat és egyszerűen kapcsold fel a folyosón a villanyt: tájékozódj, keress új utakat és ne lépj rá a régi, ismerős, de nem járható ösvényekre.

+1 Győzd le a félelmeidet és kezdd el használni az angolt, mert angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni. Nagy levegő: menni fog

Ha ezek megvannak, akkor meg lesz a „tökéletes” angol nyelviskola, tanfolyam, tanár is. Rakj rendet a fejedben és kezdj el tanulni. Drukkolunk és várunk vissza.

angol-nyelviskola-hiba

Share This