„Manchester England England…” – Ismerd meg a Speak! Angol Nyelviskola „új termeit” (2. rész)

Május 2-ától egy megújult, több mint 1 100 négyzetméteres központban várja a Speak! Angol Nyelviskola az angolul tanulni vágyókat. A költözés előtt kiküldtünk egy felmérést a diákjainknak, amiben arra kértük őket, hogy legyenek az új tantermeink keresztszülei, és írják le, hogy ők milyen nevet adnának a termeknek. A kérdőívek kiértékelését, és egy második körös szavazást követően a városnevek lettek a befutók, így a Speak!-ben pár lépés választja el egymástól Oxfordot New Yorktól, Sydney-t Bostontól, Edinburghot Londontól.

Hubai Gergely, a Speak! Angol Nyelviskola tanára, és English Fun Facts rovatunk szerkesztője ennek apropóján összeszedte azokat az érdekességeket, kultúrtörténeti furcsaságokat, amik a „termeinkhez” kötődnek.

Ismerd meg új termeinket: az iparvárosok

 

Liverpool

Honnan ered a neve? A Mersey folyó menté fekvő város nevének eredeti alakja Liuerpool. A lifer szó egy régi angol kifejezés, barna, zavaros vizet jelent, főleg iszaptól vagy sártól szennyezve. A pool szó természetesen nem szó szerinti értelemben vett medencét jelent, hanem olyan mélyedést ahol megáll a víz. A 19. században terjedt el a környék lakóit tréfásan Liverpudliannak hívó kifejezés (a puddle jelentése pocsolya).

Mi történt itt? A Mersey folyó tölcsértorkolata miatt Liverpool az egyik legjelentősebb kikötőváros és kereskedelmi központ. A város viszonylag későn alakult ki, 1207-ben alapította Földnélküli János, aki állítólag maga tervezte meg a városközpont jellegzetes H-alakú központját, mely hét utcából áll. A területen még a 16. század közepén is alig 500 ember élt a környéken a népszámlálások szerint, az igazi fellendülést a 18. században a rabszolga kereskedelem révén ért el. Mire ez a piac megszűnt, Liverpool már megfelelős infrastruktúrával rendelkezett és nemcsak kikötő, hanem virágzó kulturális központ is lett.

Miről híres? Liverpool a pop zene világának fővárosa (legalábbis a Guinness Rekordok Könyve szerint) – innen indult a beat mozgalom és természetesen a Beatles zenekar is. John Lennon első zenekara 1957-ben, ebben már játszott Paul McCartney és George Harrison is, a liverpooli évek alatt azonban még számos változáson ment át az együttes: több dobost is elfogyasztották mielőtt megtalálták Ringo Starr-t és a nevük is sokat változott (egy darabig Silver Beetlesnek, később Silver Beatlesnek hívták őket). Nevükhöz köthető a „Brit Invázió”, amikor a brit zenészek és filmek meghódították az amerikai slágerlistákat és mozi pénztárakat.

Manchester

Honnan ered a neve? Manchester nevének legkorábbi írott formája Mameceastre, egy 1086-os iratban maradt fenn. A szó eredete valószínűleg a kelta mamm, melynek jelentése mell (valószínűleg egy mell alakú hegyre érthették). A „chester” utótag számos brit városban megtalálható, a régi angolban „ceaster” néven hívták a római városokat. A lakók önmagukat Mancunian-nak hívják.

liverpool_manchester

Mi történt itt? Manchester mindig is a textilipar egyik központja volt, az ipari forradalom során pedig az iparág egyik világszinten is jelentős helyszíne lett. 1830-ban itt nyílt meg az első vasútállomás (a vonal másik végén egy másik termünk, Liverpool állt). Manchester 1853-ban vált várossá, több mint 300 év után ez volt az első új város Anglia területén – ebben az évben már összesen 108 gyapotmalom működött errefelé. Habár a következő évtizedekben több település is beelőzte Manchestert (pl. Bolton), a város új fókusz talált és Közép-Anglia pénzügyi központja lett.

Miről híres? Hazánkban Manchesterről mindenkinek a város két focicsapata, a Manchester United és a Manchester City jut eszébe. A két csapat közül a United a régebbi: a Vörös Ördögöket 1878-ban alapították, eddig húsz alkalommal voltak bajnokok és 11-szer kupagyőztesek. A két évvel később alapított City (a kékek) jelenleg négy bajnokival és öt kupagyőzelemmel áll. A két csapat 2011 és 2014 között felváltva nyerték meg a Premier League bajnokságot.

További érdekességekért, és az English Fun Facts sorozat korábbi darabjait is megtalálod Facebook-oldalunkon, ahol naponta posztolunk érdekes, hasznos, szórakoztató és oktató tartalmakat:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, a Speak! Angol Nyelviskola tanára

Share This