Tedd fel a jó kérdést! Speak! angol nyelviskola

Mindenki akar valamit. Jobb állást, kéthetes tengerparti nyaralást, új autót, egy picit nagyobb lakást, hogy mindkét gyereknek legyen saját szobája stb. Különbözőek vagyunk, éppen ezért különböző dolgokra vágyunk, de a vágyakozás maga közös bennünk. Mégsem sikerül mindenkinek megkapnia azt, amire vágyik. Miért? Ész? Tehetség? Szorgalom? Kitartás? Pénz? Szerencse? Motiváció? Igen és nem. Mert az itt felsorolt összes tényező ugyan valamiért fontos a siker szempontjából, de tudod mi az, ami még ezeknél is fontosabb? Az, hogy helyesen tedd fel a kérdést. Hogy honnan tudod mi a jó kérdés? Olvasd tovább a Speak! angol nyelviskola legújabb bejegyzését és megtudod.

angol-nyelviskola-jó-kérdés

Nem fogok tudni megtanulni angolul, mert nem fér bele egy angol tanfolyam az időbeosztásomba”. „Nem tehetem meg, hogy többet tegyek félre, mert már így is alig marad pénzem a hó végére”. „Úgysem fog összejönni az olaszországi nyaralás, mert nem lesz rá elég pénzünk”. Ezzel a hozzáállással egyenes út vezet a bukáshoz. Miért? Mert felelősség-elhárításon és előzetes kifogásgyártáson nyugszik. És miért nyugszik azon? Mert helytelenül lett feltéve az alapkérdés.

Ha az a célom, hogy meg akarok tanulni angolul, nem azt kell kérdeznem magamtól –vagy, ami még rosszabb: másoktól-, hogy megtehetem-e vagy sem. Belefér az időmbe? Van rá „lehetőségem”? Lesz elég alázat bennem, hogy újra iskolapadba üljek? Képes vagyok átadni a kontrollt? Ezek mind-mind helytelen, hibás előfeltevésen alapuló és romboló hatású kérdések, amelyek egy centivel sem visznek közelebb a vágyaid megvalósításához.

A helyes kérdés úgy hangzik: hogyan tehetem meg? Hogyan lesz elég időm arra, hogy egy angol nyelviskola tanfolyamára járjak? Hogyan fogom tudni előteremteni a tanfolyamhoz szükséges pénzt? Mit kell tennem azért, hogy képes legyek megbízni a választott angol nyelviskola tanáraiban, hogy át tudjam adni nekik az irányítást? Hogyan fogom tudni kezelni azt a helyzetet, hogy egy multinacionális vállalat középvezetőjeként, vagy ne adj isten, gyakorló pedagógusként újra az iskolapadban kell ülnöm?

A légvárépítés és az álmok valóra váltása közötti különbség, tehát a helyes kérdésfeltevésből indul ki. Minden más tényező ebből a megfontolásból indul ki és az erre adott válaszba tér vissza. Helytelenül, rossz hozzáállással és téves perspektívából feltett kérdésre egyszerűen nem tud jó válasz születni. Kár is vele próbálkozni.

1__1421742952_188.142.165.49

Ha az álmaid valóra váltásához nem adottak a feltételek, teremtsd meg őket. Ne vágd rá csípőből, hogy miért nem sikerülhet, hanem gondold végig, hogyan működhet. Nézd meg, hogy mit kell hozzá tenned. Olvass, járj utána, kérdezz rá az ismerőseidnél, tanulj, gyűjts információkat, írd fel az ötleteidet, keress rá a neten, rangsorolj. A gondolkodás csak időbe kerül, de nem lesz tőle vékonyabb a pénztárcád és nem kell lemondanod érte semmiről.

A Speak! angol nyelviskola akkor lép működésbe, ha már megtanultad feltenni a nyelvtanulás helyes alapkérdését: hogyan tudok megtanulni angolul? A többi már rajtunk múlik.

Share This