Profi nyelvhasználó akarsz lenni? Tanulj meg klarinétozni! – Speak! angol nyelviskola

Talán elsőre nem egyértelmű, de van egy közös dolog abban, ha valaki profi zenésszé vagy profi nyelvhasználóvá szeretne válni. Pető Zsani, a Speak! angol nyelviskola tanára mai írásában lerántja a leplet erről a titokzatos hasonlóságról…

A szomszédomban lakik egy zenetanár, akinek múlt nyáron volt egy tanítványa, aki klarinéton tanult játszani. Egy nagyon meleg nyári napon is volt órája, és mivel minden ablak tárva nyitva volt, a remek akusztika miatt jól lehetett hallani, ahogyan gyakorolt. Ugyanazt a darabot játszotta újra és újra. Mindig ugyanannál a pontnál rontotta el, de nem adta fel, folyton újrakezdte.

Egy idő után őrjítő volt hallgatni, már szurkoltam neki, hogy csak most ne rontsa el, hogy végig tudja játszani, és végre mehessen tovább. Biztos vagyok benne, hogy ha ez kívülről ilyen bosszantó volt, akkor belülről ezerszer annyira frusztráló lehetett.

A klarinétos profi volt. Profi volt, mert nem adta fel. És profi volt a tanára is, mert nem hagyta, hogy tovább menjen, amíg nem sikerült. Nem hagyta, hogy mást csináljon, vagy, hogy máshogyan játssza a darabot. Pontosan tudta, hogy mit kell megtennie ahhoz, hogy sikerüljön, és nem adta fel, ahogyan a diák sem.

angol-nyelviskola-klarinet

A nyelvtanulásban ennek pont így kellene működnie. Ha valahol elakadsz, ha valami már túl fárasztó, vagy unalmas, nem az a megoldás, hogy váltunk, és csinálunk inkább valami mást, ami mondjuk jobban megy. Át kell tudni lendülni ezeken a pontokon, és a jó tanár (a jó angol nyelviskola tanára of course) nem arra hajt, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, és hogy az összes óra elképesztően izgalmas és változatos legyen. A jó tanár azt akarja elérni, hogy profi nyelvhasználó legyél, és tudja, hogy ennek megvan az ára. Ez pedig a hosszas, monoton, kemény munka.  A közös a profi nyelvhasználóvá és profi zenésszé válásban tehát a végeláthatatlannak tűnő, kemény gyakorlás.

Nem kötelező újra és újra eljátszani a darabot, amíg nem megy tökéletesen. Nem kötelező hosszú órákon át gyakorolni ugyanazt az apróságot, amíg vérré nem válik. De, ha komolyan veszed a célodat, akkor nem állsz le. Dönthetsz úgy, hogy csak ”néző” leszel, de csak akkor válhatsz profi nyelvhasználóvá, ha nem adod fel, és századjára is újrajátszod azt a bizonyos részt, amíg nem lesz tökéletes.

pető-zsanett

Pető Zsanett, Speak! angol nyelviskola

Share This