A klasszikus kérdések már kimentek a divatból? – Speak! angol nyelviskola

Vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát, amivel hivatalosan is megkezdődött a karácsonyi felkészülés. De a várakozás időszaka nem csak az ajándékvadászatról, a lakás felöltöztetéséről, vagy az ünnepi menüsor összeállításáról szól. Évtizedekkel ezelőtt a nagyszüleink és az ő nagyszüleik ezeket a napokat, heteket lelki felkészüléssel is töltötték. Felkészüléssel az ünnepekre, a karácsonyra, az újévre. És bár lehet, hogy porosnak és elavultnak tűnik ez a hagyomány, talán érdemes időt szánni két vásárlás között erre is. A kérdés persze most is az: felteszi még valaki a klasszikus kérdéseket? Hogy mi az, amit megtettünk, bár nem kellett volna és mi az, amit elmulasztottunk megtenni pedig meg kellett volna? Vajon minden útelágazásnál a helyes irányba indultunk? Esetleg valahol, valamikor az évben, egyszer utat tévesztettünk és észre sem vettük, hogy rossz felé tartunk? Vagy a túraszandál frottír zokni összeállítás mellett ezek a klasszikus kérdések is kimentek a divatból és a lelkiismeretünket is egy stylist öltözteti ünnepi díszbe? A Speak! angol nyelviskola mai bejegyzésében egy elfelejtett hagyományt fogunk visszahozni a divatba!

angol-nyelviskola-adventi

A klasszikus kérdések soha nem mennek ki a divatból. Legyen szó emberi kapcsolatokról, munkáról, vagy éppen nyelvtanulásról a „merre tartok?”-típusú kérdéseket nem lehet megkerülni. Olyanok, mint a kis fekete ruha a gardróbban.

Lehet, hogy az utcák és áruházak színpompás díszkivilágításában nem mindig látszanak jól, vagy éppen fontosnak, de attól még ott vannak ezek a kérdések. És kérdőn néznek rád: „mikor teszel fel magadnak?”

Te mikor teszed fel magadnak őket? Egyáltalán fel szoktad? Szembe tudsz nézni önmagaddal és a döntéseiddel? Vannak olyan döntéseid, amiket megbántál? Helyzetek, amikben ma másképp viselkednél? Ösvények, amelyek közül rosszul választottál?

És mi a helyzet az angollal? Úgy érzed, jó úton haladsz, hogy magabiztosan használd? Vagy tehettél volna többet is a nyelvtanulásért és 2015 csak a lelkiismeret furdalásod és nem a szókincsed növekedéséről szólt?

angol-nyelviskola-klasszikus

Bárhogy is legyen, bármelyik állapot is legyen igaz rád azt fontos tudnod, hogy ezeket a kérdéseket ne önmarcangolásból tedd fel! Ha bánod, hogy elakadtál a nyelvtanulással, vagy rossz angol nyelviskola rossz tanfolyamát választottad, akkor ez ne a feladásra, hanem a folyatásra legyen ok. Ha titkon szégyelled magad azért, hogy idén nem haladtál egy lépést sem az angoltanulással, akkor ebből ne azt szűrd le, hogy vége, többé nincs remény, hanem meríts erőt a lelkiismereted belső parancsából.

Hagyd ráhangolódni magad ezekre az érzésekre.
Készítsd fel a testedet és a lelkedet a jövő megpróbáltatásaira.
Írj listát arról, hogy milyen helyzetekben döntenél most máshogy, és ezek alapján jelöld ki a feladataidat 2016-ra.
Használd fel az adventet arra, hogy belenézz a múlt tükrébe, de a hibákban a javítás lehetőségét és a fejlődés esélyét lásd.
Ne büntesd magad, ha idén nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy szeretted volna, de kovácsolj tervet a következő évre, hogy a januári nagy hajtásban ne téveszd el az utat, vagy a következő lépést.

A jó hír az, hogy ha most itt vagy, a Speak! angol nyelviskola blogján és ezt a cikket olvasod, már meg is tetted az első lépést. Én mondtam: a klasszikus kérdések soha nem mennek ki a divatból 😉

Share This