Kommunikáció = siker.  A Speak! angol nyelviskola gondolatai a kommunikáció fontosságáról

A Speak! angol nyelviskola egy valóságos „laboratórium”. Rengeteg megfigyelés és „gondolatkísérlet” zajlik benne napról napra, amelyek nagyon értékes tapasztalatok megszerzéséhez vezetnek. A volt, jelenlegi és jövőbeni diákjaink szívesen osztják meg velünk a nyelvtanulással kapcsolatos korábbi élményeiket és érzéseiket; a bemutatóórától kezdve pedig mi is folyamatosan „leíratjuk” velük a tapasztalataikat. Ez a fajta kétirányú kommunikáció nem csak a szolgáltatásunk színvonalának javításához jelent nélkülözhetetlen segítséget, hanem „nagy felismerésekre” való ráeszméléshez is. Ma egy ilyen „felismerésről”, a kommunikáció és a siker kapcsolatáról fogunk beszélni.

angol-nyelviskola-kommunikacio

Beszéd és írás. Két olyan tényező, amely az emberi fajt kiemeli az állatvilágból és megkülönböztet minket minden más földi életformától. A kommunikáció képessége velünk született készség. Olyan „evolúciós csodafegyver”, amely révén képesek vagyunk közösségek és kultúrák létrehozására, bonyolult szabályrendszerek, erkölcsi normák kidolgozására és követésére. A homo sapiens sapiens lényegében „homo commmunicationes”, hiszen a gondolkodó ember elméje által teremtett világot a kommunikáció révén vagyunk képesek közös otthonná formálni.

Egy gondolat erejéig hunyjuk be a szemünket és képzeljünk el egy kommunikáció nélküli világot. Milyen lenne egy hely, ahol az emberek nem képesek megosztani egymással a gondolataikat, érzéseiket, ötleteiket, sőt ezeknek még a megfogalmazásáig sem jutnak el? Még elképzelni és nehéz, hiszen a kommunikáció elemei, a beszéd és az írás képessége, tudása nélkül már eleve gondolkodni sem tudunk.

A 21. század sok tekintetben a kommunikáció évszázada. A technológiai fejlődés révén az emberek a másodperc töredéke alatt képesek eljuttatni a gondolataikat, üzeneteiket a világ egyik végéből a másikba. Hihetetlen mennyiségű információ áramlik azokon a mindent behálózó globális hálózatokon keresztül, amelyeket az emberi képzelőerő és leleményesség alkotott meg. Ha egy hatalmas ollóval egyszerűen elvágnánk az embereket, országokat, kontinenseket és kultúrákat összekötő információs hálózatokat és csomópontokat, az általunk ismert világ a darabjaira hullana.

A kommunikációról, mint az információközvetítés rendszeréről persze nem csak az egész emberiség perspektívájából gondolkodhatunk. Ha a beszéd-, és íráskészség szerepét az egyes emberek szintjére lebontva vizsgáljuk, akkor is azt látjuk, hogy a kommunikáció egyszerűen nélkülözhetetlen. Annak, aki megfelelő kommunikációs képességek birtokában van összehasonlíthatatlanul több esélye van rá, hogy sikeres emberré váljon, mint annak, aki nélkülözi ezeket a készségeket.

Gondolj csak bele: egy állásinterjún két azonos tudású jelentkező között gyakran a kommunikációs készségek eltérő szintje a döntő pont. Egy cégvezető az esetek többségében a magabiztos fellépésű, gördülékenyen beszélő és jól fogalmazó pályázót választja a kevésbé kommunikatív jelentkezővel szemben. A tudás tehát önmagában még kevés: át is kell tudnunk adni mindazt, ami a fejünkben van.

Egy angol nyelviskola számára nyilván a magas szintű nyelvtudás átadása a legfontosabb cél. De a Speak! angol nyelviskola sosem a „papír-ízű” tudásról beszél, hanem a magabiztos, aktív és kommunikációképes angoltudás megszerzéséről. Mert végső soron mit sem ér a nyelvtani szabályok tökéletes ismerete, vagy a hihetetlenül nagy szókincs, ha nem párosul jó kiejtéssel, felszabadult és folyamatos beszéddel, hatékony és kifejező íráskészséggel.

angol-nyelviskola-kommunikacio

A „100% beszéd, 0% könyv” mottóval jellemzett oktatási módszerünk lényege is az, hogy képessé tegyük a diákjainkat az angol nyelven történő kommunikációra. De azt is látjuk, hogy a Speak! angol nyelviskola beszédközpontú oktatásában részt vevő diákok a tanfolyam végére nem csak az idegen nyelv használatában fejlődnek sokat. Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb tanítványunk „hétköznapi” kommunikációja is hihetetlenül nagy változáson meg keresztül.

A Speak! angol nyelviskola oktatási filozófiája, amely a magabiztosság, a felszabadultság, a használhatóság és a kommunikatív gondolkodás köré épül, messze túlmutat az angoltudás megszerzésénél. Olyan segítséget nyújt a diákoknak, amellyel az élet más területein is jobban boldogulnak, sikeresebbek, kiegyensúlyozottabb és elégedettebbek lesznek.

„3 éve kezdtem el angolul tanulni még Angliában, de a konyhanyelven kívül semmit sem tanultam meg a kint töltött idő alatt. 4 hónapja hazaköltöztem és elhatároztam, hogy meg akarok tanulni helyesen angolul beszélni. Ezért iratkoztam be a Speak!-be és rohamosan elkezdett fejlődni a „beszélőkém” és ezzel együtt megnőtt a magabiztosságom is. Egy történetet is el szeretnék mesélni: Angliában volt egy kamionsofőr kollégám, aki „bennszülött” angol volt. Tőle sokat tanultam a konyhanyelvet. A minap beszéltem vele Facebookon és le volt döbbenve, hogy mennyit fejlődtem. Többször is megdicsért a beszélgetés közben, pedig csak 4 hónap telt el a legutolsó beszélgetésünk óta és én csak 2 hónapja járok a Speak!-be. Azóta sikerült ekkora fejlődést elérnem, amiért nagyon hálás vagyok.” (Tóth Lajos)

A volt és jelenlegi diákjaink sokszor számolnak be arról, hogy amióta a Speak!-be járnak egyre több munkahelyi és magánéleti siker éri őket. Hogy megnőtt a magabiztosságuk, sok dicséretet, vagy jobb állást kaptak, előléptették őket stb. Vagyis lényegében a környezetük egyre több és több pozitív visszajelzést, visszacsatolást küld feléjük. És ez hihetetlenül jó dolog.

Mi, a Speak! angol nyelviskola csapata meg szeretnénk változtatni az emberek angol tanulással kapcsolatos gondolkodásmódját. Mert hiszünk abban, hogy amit csinálunk, az nem csak a nyelvtudásban, hanem a mindennapok más területein is jótékony hatással van a diákjaink életére.

És ha másért nem, már csak ezért is megérné csinálni.

Share This