Mennyi pénzt dobsz ki naponta a kukába? Nem az akciós, hanem a hatékony angol nyelviskola, a jó angol nyelviskola

Mennyi pénzt dobsz ki naponta a kukába? 5, 10, 25, 50, 250 Ft-ot? Semennyit? Jól teszed. Akkor hadd tegyek fel egy kérdést: miért akarod fölöslegesen elherdálni a fizetésed egy tekintélyes részét egy minden tekintetben „olcsó” nyelvtanfolyamra, ha jobb helyre is tehetnéd a pénzed? Miért választanád az „akciósat” a hatékony angol nyelviskola helyett? Ha nem akarsz önmagad és a pénztárcád ellensége lenni, akkor jól figyelj. 9 kérdés és 9 válasz, amivel elkerülheted, hogy rosszul dönts.

angol-nyelviskola-kuka

Személyesen tapasztaltam, hogy nagyok sok ember úgy iratkozik be egy angol nyelviskola tanfolyamára, hogy fogalmam sincs arról pontosan miért is fizet. A máskülönben erősen „ár-érzékeny” emberek, akik hetente legalább kétszer átolvassák a nagyobb üzletláncok akciós szórólapjait, ha nyelvtanulásról van szó, valahogy elveszítik a realitásérzéküket és önmaguk ellenségévé válnak. Ez persze nem kizárólag az emberek hibája, hiszen a szolgáltatók zöme semmilyen kísérletet nem tesz annak érdekében, hogy kitárja kapuit és bátran megmutassa mit tud, mire képes. De addig, amíg bennünk, vásárlókban nincs meg az igény arra, hogy tudjuk mire és kik költik el a pénzünket, nem merünk kérdéseket feltenni, addig ne csodálkozzunk, hogy a legtöbb angol nyelviskola szórólapján csak az „akciók” és a „270 Ft/órától” hazugsága jelenik meg. Egy biztos: ettől még nem fog javulni az angol oktatás minősége. Olyan helyzetet kell teremtenünk, amelyben mi, vásárlók, rákényszerítjük a szolgáltatókat arra, hogy nyílt lapokkal játszanak, ehhez pedig kérdéseket kell feltennünk. Miért? Ugyanazért, amiért nem veszünk cipőt vagy ruhát anélkül, hogy felpróbáltuk volna. 9 kérdés és 9 válasz, amivel elkerülheted a rossz –vagyis nem hatékony- angol nyelviskola, „olcsó” nyelvtanfolyamait!

  1. Lesz-e a tanórákon magnóhallgatásos feladat? – ha igen, az te időd pazarlása, mert ezt otthon is meg tudod csinálni egyedül és nem kell hozzá angol nyelviskola.
  1. Lesz-e a tanfolyamon olyan feladat, hogy valaki hangosan felolvas egy szöveget, a többiek pedig hallgatják? – ha igen, nem hatékony, mert neked is meg kéne szólalnod, és nem csak ott ülni kukán.
  1. Lesz-e az órán teszt kitöltős feladat? – ha igen, nem hatékony, mert ezt otthon egyedül is meg lehet csinálni és nem kell hozzá angol nyelviskola.
  1. Lesz-e olyan feladat az órán, ahol egy-egy mondatban a kihagyott helyekre ki kell találni, hogy mi az odaillő szó? – ha igen, nem hatékony, mert ezt is meg tudod csinálni otthon egyedül és nem kell hozzá angol nyelviskola.
  1. Lesz-e olyan feladat az órán, amikor képeket kell összekötni bizonyos szavakkal? – ha igen, nem hatékony, mert ezt is meg tudod csinálni otthon egyedül és nem kell hozzá angol nyelviskola.
  1. Lesz-e olyan feladat az órán, hogy a szavakat el kell rendezni helyes sorrendben ahhoz, hogy kijöjjön egy mondat? – ha igen, az nem hatékony, mert ezt is meg tudod csinálni otthon egyedül és ehhez sem kell angol nyelviskola.
  1. Az órákon helyeznek-e hangsúlyt az amerikai és a brit kiejtések közti különbségekre? – ha nem, akkor az nem hatékony, mert sok különbség van, amit fontos ismerned.
  1. Az órákon hozzávetőleg az idő hány százalékát töltik a diákok beszéddel? – ha kevesebb mint 90-95%-át fejenként, akkor az nem hatékony, mert angolul beszélni, csak beszéd közben lehet megtanulni.
  1. A tanárok egyen módszert alkalmaznak, vagy rájuk van bízva, hogy mit csinálnak a diákokkal? – ha nem egyforma módszert alkalmaznak, akkor az nem túl biztató, mert akkor valójában az angol nyelviskola sem tudja pontosan, hogy egy-egy tanár mit csinál a diákokkal.

angol-nyelviskola-kuka

Amennyiben túl sok rossz válasz érkezik vagy túl sok „nem tudom.” a kérdéseinkre, kezdjünk el gyanakodni, mert a „270 Ft/órától” hazugsága végül irtózatosan drága buli lesz. Tedd fel bátran ezeket a kérdéseket annak az iskolának, amit választottál, mert ez a minimum, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy ne dönts rosszul vagy felelőtlenül.

Persze a legjobb az lenne, ha találnál egy olyan nyelviskolát, ahol van ingyenes szintfelmérő, személyre szabott oktatási tanácsadás és egy kötelezettségmentes bemutatóóra, ahol nem árulnak zsákbamacskát, hanem mindent elmondanak magukról és minden kérdésedre válaszolnak.

Nem titok: a Speak! angol nyelviskola egy ilyen hely. Tégy próbára minket.

Share This