A város, ahol az emberek angolul beszélnek, de senki sem angol – Speak! angol nyelviskola

London sok szempontból izgalmas és sokszínű város.  Könnyen meg lehet tapasztalni az angol nyelv sokféleségét. Eddig is az egyik kedvenc helyem volt, de amióta elkezdtem jobban elmerülni a különböző akcentusokban és dialektusokban, azóta, ha lehet, még jobban imádom ezt a várost. Blaskovits Eszter, a Speak! angol nyelviskola tanárának élménybeszámolója…

Már viszonylag korán, amikor elkezdtem angolt tanulni, alig vártam, hogy éles helyzetekben használhassam. Az első ilyen éles bevetéssel nem volt nagy szerencsém, mert Skóciában sikerült kikötnöm és egy skót családdal próbáltam beszélgetni. Nem sok sikerrel. De ez nem szegte kedvemet és azóta is minden lehetőséget megragadok, hogy megtapasztaljam, hogyan használják az angolt az Angliában élők. Egy angol nyelviskola tanáraként különösen fontosnak érzem, hogy a lehető legtöbb akcentussal, beszédstílussal találkozzam, hogy minél több hasznos infót tudjak átadni ezzel kapcsolatban a diákjaimnak.

angol-nyelviskola-londonlife

Legutóbbi londoni látogatásom során a szálláson belecsöppentem egy beszélgetésbe. Nem sokkal később kiderült, hogy az egyikük skót, a másikuk pedig walesi. Volt még egy srác, aki nem nagyon vett részt a beszélgetésben, aztán kiderült, hogy magyar, és elmesélte, hogy próbált beszélgetni, de nem sokat értett belőlük. (Valószínűsítem, hogy az utazása előtt nem a Speak! angol nyelviskola tanfolyamára járt, de ez itt nem a reklám helye, szóval hagyjuk 🙂 )

Később a Karibi-térségből Londonba költözött úriemberrel hozott össze a sors a buszon, akivel a ”Proper English”-ről kezdtünk beszélgetni. (Kicsit ironikus, nem?). Végül sikerült két brightoni lánnyal is beszélgetnem, amíg egy koncertre várakoztunk. Hurrá! Bent a kezdésre várva a mellettem ülőkkel elkezdtünk beszélgetni, ahol hamar kiderült, hogy az egyikük itt tanul, és nemrég kötözött Londonba Spanyolországból. De a másik lány szintén angol volt. Hurrá! Így is 40% alatt maradt az igazi angol beszélgetőpartnereim aránya, de mindegyikük elég jól beszélt angolul, szóval az angolt 100%-ban tudtam használni a kommunikációhoz.

angol-nyelviskola-empty

Összességében London egy nagyon jó kis hely, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, „kevés az igazi angol”. De angolul mindenki beszél. Szóval, ha külföldre készülsz, mert szeretsz utazni, vagy szeretnél kint gyökeret ereszteni, akkor csak egy valamit tudok üzenni: hajrá! A többit megoldjuk itt, a Speak! angol nyelviskola óráin.

eszter_2

Blaskovits Eszter, Speak! angol nyelviskola

Share This