Mennyi idő alatt juthatunk el a 0-ról a magabiztos angoltudásig? Kérdések és válaszok a Speak! angol nyelviskola tanárának tollából

Ma arra keressük a választ, hogy mennyi idő alatt juthatunk el a 0-ról a magabiztos angoltudásig? Pető Zsanett, a Speak! angol nyelviskola nem mindennapi tanárának írása a nyelvtanulásról és arról, hogy osszuk be hasznosan az időnket. Öveket becsatolni, füleket hegyezni, szemeket nagyra nyitni: vágjunk bele!

A kérdés, amit a legtöbbször feltesznek nekem a diákjaim, a következő: mikor fogok végre probléma nélkül, bátran és helyesen beszélni? A válaszom mindig az, hogy gyakorolni kell, és akkor menni fog. De mégis mennyit? Ahhoz, hogy nulláról középfokú nyelvtudásra tegyetek szert, körülbelül 500-600 óra gyakorlásra van szükség. Ez elsőre elég soknak, már-már teljesíthetetlennek, és végtelenbe nyúlónak tűnhet, pedig ez egyáltalán nincs így!

angol-nyelviskola-500-óra

Az időnk hatékony beosztása óriási feladat, ezért ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor vadásznunk kell a lehetőségeket arra, hogy olyasmivel töltsük, ami igazán fontos. Ha valaki elkezd angolul – vagy bármilyen más nyelven – tanulni, határozottnak és szenvedélyesnek kell lennie. Ha igazán akarod, akkor lesz időd megcsinálni a házit, lesz időd elolvasni egy angol nyelvű cikket a metrón, lesz időd on-line kitölteni egy feladatot. Ha végiggondolom a napomat, én is számtalan ”üresjáratot” látok, amit arra is használhatnék, hogy tanuljak.

Manapság rengeteg időt töltünk a képernyők előtt, a fotelből nézve a kedvenc sorozatunkat, vagy online, különböző portálokat olvasgatva. Egy kutatás szerint a magyarok naponta átlagosan 280 percet, vagyis több mint 4,5 órát töltenek a TV előtt, ami európai rekord. Emellett, illetve sokszor ezzel párhuzamosan egy átlagos magyar felnőtt 3-3,5 órát lóg a neten. Riasztó, hogy már a 10-12 éves gyerekek is közel 3 órán át tapadnak rá vagy a televízió vagy a számítógép képernyőjére. Mennyire klassz lenne, ha ennek az időnek csak a felét tanulásra fordítanánk!

angol-nyelviskola-500-óra

Ezek alapján tehát visszadobnám a kérdést: te mennyi időt tudsz rászánni hetente a tanulásra? Kétszer másfél órát? Kétszer négy órát? Esetleg ennél is többet? És otthon mennyi tudsz gyakorolni mindezek mellett? Napi fél órát? Egyet? A számolást rátok bízom, de ebből azt hiszem világosan látszik, hogy az 500-600 óra egyáltalán nincs fényévekre, ha okosan osztod be az idődet, és igazán elhivatott vagy!

Egy angol nyelviskola csak a kezdőlökést és a feltételeket tudja megadni, de a többi rajtad áll. Légy elkötelezett, tanulj szorgalmasan, tanulj az angol nyelviskola falain kívül is és szabadíts fel a napodból legalább 1 órát a tanfolyamon kívül a gyakorlásra. Nem fogod megbánni.

pető-zsanett

Pető Zsanett, a Speak! angol nyelviskola tanára

Share This