Mekk Elek angolul tanul? – Speak! angol nyelviskola

Ismeritek Mekk Elek meséjét? A történet főszereplője egy kecske, aki ezermesternek adja ki magát, pedig szinte semmihez sem ért. A házát 13 cégér díszíti, amelyek egy-egy mesterséget ábrázolnak és ezekben a foglalkozásokban Mekk Elek sorra ki is próbálja magát. Ha udvariasak akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk: változó sikerrel. De mi köze Mekk Eleknek az angoltanuláshoz? Mit keres az ezermester kecske története a Speak! angol nyelviskola blogján és mit tanulhatsz belőle, ha profi kommunikátor szeretnél lenni?

Mekk Mester persze nem tanul angolul, de van egy történet, ami szerintem nyelvtanulási szempontból is tanulságos lehet. Az ominózus részben Mekk Elek kőművesként egy házi építésére kap megbízást. Igazi kontárként mi mással is kezdhette volna az építést, mint a tetővel.

Először megépítette a tetőt, meg megkérte az otthonra áhítozó megbízókat, hogy ugyan álljanak már be a tető alá és tartsák, amíg ő megépíti a falakat. Azok meg tartották, tartották és csak tartották, de a ház persze sosem készült el és a mese végén Mekk Elekünk házáról még egy díszes cégér hullott a porba.

Mi a történet tanulsága? A sorrend élet-halál kérdése legyen szó házépítésről, szobrászkodásról, regényírásról, vagy nyelvtanulásról. A stabil alapokra építkezés alapszabályát nem csak a felkészült kőműves tartja be, hanem a profi nyelvtanuló is.

Hiába tanulod meg – elméletben – a passzívot, ha nem tudod használni az alapjául szolgáló nyelvtani szerkezeteket. Elmélyedhetsz az idiómák világában, de ha a legalapvetőbb szituációban is leblokkolsz, ha kommunikálni szeretnél, akkor az egészet megette a fene. Előreszaladhatsz és fellapozhatod valamelyik haladó nyelvkönyvet a függőbeszédért, de ha nem tudsz kérni egy pohár vizet az étteremben, vagy egy plusz takarót a recepción, szomjan halsz vacsora közben, vagy megfagysz a szobádban.

Amíg alapjain inog a nyelvtudásod, addig felhúzhatsz rá nagyszerű szerkezeteket és kidíszítheted nyelvi finomságokkal, nem leszel profi nyelvhasználó. Legfeljebb nyelvi kontár, akinek Mekk Mesterhez hasonlóan sok tudás van a fejében, de nem tudja összerakni a kirakót.

Zárójelben jegyzem meg, hogy Mekk Elek módszerei engem kísértetiesen emlékeztetnek egynéhány hagyományos angol nyelviskola elképzeléseire a hatékony angol oktatásról. Először elméleti boltozatot építsünk, utána ássuk csak meg azokat a gyakorlati alapokat, amik képesek megtartani a „tetőszerkezetet”. Zárójel bezárva.

Ahogy erről már korábban is írtunk, a nyelvtanulásban – történjen az a közoktatásban, vagy egy angol nyelviskola tanfolyamán – a helyes sorrend legalább olyan fontos, mint a jó módszer, vagy a tanári kompetencia. Mindig tartsd be a lépéseket, haladj tudatosan, építkezz szisztematikusan és az eredmény nem marad el. Mert a tanulási folyamat végén fog virítani a házadon a profi nyelvhasználó cégére, amit kiérdemeltél.

angol-nyelviskola-profi-nyelvhasznalo

Share This