Miért egyirányú utca a Tudásszerzés sétánya? És milyen alapokat kell letenni ahhoz, hogy sikeres legyen egy angol nyelvtanfolyam?

Ahhoz, hogy futhass, előbb járnod kell megtanulnod. Ahhoz, hogy járj, az első lépést kell megtenned. Ahhoz, hogy megtedd az első lépést, fel kell tudnod állni. Ahhoz, hogy fel tudj állni, előbb meg kell tanulnod megkapaszkodni a fotel karfájában. Ahhoz, hogy meg tudj kapaszkodni a fotel karfájában, előbb meg kell tanulnod kúszni. Ahhoz, hogy tudj kúszni, meg kell tanulnod hasra fordulni. Ahhoz, hogy a hasadra tudj fordulni, előbb meg kell tanulnod önállóan tartani a fejedet. Ahhoz, hogy meg tudd tartani a fejedet, előbb rá kell jönnöd, hogy van tested. Ahhoz, hogy tested legyen, meg kell születned. Szóval végső soron ahhoz, hogy futhass, először is meg kell születned. Ahogy egy sikeres angol nyelvtanfolyam is „a születéssel kezdődik”. De, hogy milyen út vezet a születéstől a magabiztos angoltudásig? Olvass tovább és kiderül…

angol-nyelvtanfolyam-tudasszerzes

Biztos kitaláltad már, hogy ez a mai blog bejegyzés a helyes sorrendről szól. Azokról a lépésekről, amelyek a tanulási folyamat során elvezetnek a nem tudástól a tudás állapotáig. És minden előzetes híresztelés ellenére a Tudásszerzés sétánya egyirányú utca. Ha tanulsz, utóbb soha nem tudhatsz kevesebbet és nem lehetsz Te magad sem kevesebb, mint akkor, amikor elkezdtél tanulni.

Nem szeretem a közhelyeket, mégis egy közhellyel kell kezdenem. Legyen szó bármilyen típusú oktatásról, vagy képzésről, minden az alapoknál kezdődik. Mert mi történne, ha elsős korodban a kezedbe nyomnának egy kémiakönyvet? Azért nem tudnál mit kezdeni vele, mert hülye vagy? Szó sincs róla! Azért nem értenél belőle egy árva szót sem, mert nem az út elején, hanem a legvégén kezdted.

Ha nem lépésről lépésre, fokról fokra haladsz, akkor a tanulási folyamat eleve kudarcra van ítélve. Ha nem ismered meg a betűket és a számokat, nem fogsz tudni olvasni. Ha pedig nem tudsz olvasni és nem tudod értelmezni az olvasottakat, akkor esélyed sincs megérteni egy komolyabb szöveget. A helyzet még ennél is bonyolultabb, ha a kémiához, vagy a biológiához hasonló, komplex és elméleti tárgyról van szó.

angol-nyelvtanfolyam-tudasszerzes

Ahhoz, hogy ne érezd úgy, hogy „ez nekem magas”, mindig az éppen aktuális szintednek megfelelő nehézségű „fába” kell vágnod a fejszédet. Ha túl nehéz a fa, akkor elcsüggedsz és kudarcként éled meg a tanulást. Ha pedig túl könnyű, akkor az azt jelenti, hogy nem tanultál semmit.

Hogy mit jelent a helyes sorrend egy angol nyelvtanfolyam és az angoltanulás esetében? Legalább 5 dolgot:

  1. Ha nem töltesz ki lézerpontos szintfelmérőt, akkor nem kerülheted el a „nekem ez túl magas” érzést és fogalmunk sem lesz, hogy milyen nehézségű fába kell vágnod a fejszédet.
  2. Ha fordítva ülsz a lovon és Te akarod meghatározni a szintedet, akkor lehet, hogy rossz úton indulsz el és soha nem jutsz el a nem tudástól a tudásig.
  3. Ha nem sajátítod el az alapokat, akkor nem fogod megérteni a bonyolultabb szerkezeteket és nem fogod tudni megugrani a következő szintet.
  4. Ha az alapok ugyan többé-kevésbé jól ott vannak a fejedben, de Te rögtön 3-4 szinttel feljebb akarsz lépni és pl. 2 hónap múlva már nyelvvizsgáznál kezdő létedre, akkor el fog menni a kedved az angoltanulástól. Mert higgy nekem: nem fog sikerülni.
  5. Ha nem jó a sorrend, akkor frusztrált leszel és kudarcba fullad az egész angol nyelvtanfolyam.

Egy ház megépítését nem lehet a tetővel kezdeni. Legalábbis nem a Speak!-ben. Ha nincsenek szilárd alapok, akkor a legszebb épületet is elfújja az első komolyabb tavaszi fuvallat. Sikerre vágysz a nyelvtanulásban? Szeretnéd végre úgy érezni magadat egy angol nyelvtanfolyam után, hogy sokat fejlődtél, tanultál és közben mégsem haltál bele?

Akkor kezd az alapoknál és tartsd be a sorrendet. A többi már jönni fog magától.

Share This