Külföldön, négy keréken – 5+1 életmentő tipp a Speak! angol nyelviskola ajánlásával

Bár hamarosan –sajnos- vége a nyárnak sokan csak most készülődnek még a jól megérdemelt külföldi nyaralásra. Ha azon gondolkodsz, hogy ezúttal nem repülővel, busszal, vagy vonattal, hanem autóval szeretnél nekivágni a nagy kalandnak, akkor jó, ha odafigyelsz a következő néhány tanácsra. 5+1 életmentő tipp a Speak! angol nyelviskola ajánlásával, ha négy kerén, külföldre készülsz.

Rekord benzinár ide-vagy oda, idén is sok ezer turista választja az autós nyaralást. Akár saját autóval, vagy bérelt kocsival szeretnél nekivágni a nyár végi nagy kalandnak sok dolgot kell előre átgondolnod, ha nem szeretnél kínos helyzetekbe kerülni és nem vagy oda a kellemetlen meglepetésekért. A következő néhány jó tanács betartásával és alapos felkészüléssel viszont az autós külföldi nyaralás gyerekjáték lesz. Készen állsz a nagy kalandra? Akkor vágjunk bele!

angol-nyelviskola-tipp

  1. Jó autó, jó nyaralás

Ha úgy döntesz, hogy kocsit bérelsz, fontos, hogy megbízható partnert válassz! Alaposan járj utána a biztosításnak, és kérdezz rá a cascóra is, amely magában foglalja a sérült autód mentésével, elszállításával kapcsolatos díjakat. Informálódj a Nemzetközi Zöldkártyáról is, hogy mely országokba szükséges, illetve, hogy a kocsi rendelkezik-e ezzel az okmánnyal!

Ha saját autóval nyaralsz, ezeket a kérdéseket szintén fel kell tenned a biztosítódnak. Ki kell derítened, hogy magyar vezetői engedélyeddel jogosult vagy-e járművezetésre, vagy szükséges-e kiváltanod nemzetközi jogosítványt. Ne feledd azt sem, hogy 18 év alatti személy érvényes magyarországi jogosítványa ellenére sem ülhet külföldön a volán mögé! Ha kölcsönautóval utazol, közúti ellenőrzéskor kérhetik tőled a tulajdonos írásos beleegyezését is. Büntetés járhat az országot jelző „H” matrica, a láthatósági mellény, vagy épp az elsősegélydoboz hiányáért is. Indulás előtt ellenőrizd az érintett országok KRESZ szabályait, mert ezek államonként eltérőek lehetnek. Mielőtt útra kelnétek, ellenőriztesd, hogy megfelelő az autód műszaki állapota!

  1. Pontos útvonal, biztos célba érés

A GPS berendezések jelzik ugyan a legrövidebb vagy leggyorsabb utat, de sok más fontos dologra nem figyelmeztetnek. Érdemes jól megválasztanod az indulás idejét és utánajárni annak, hogy az egyes csomópontokon mikor a legkisebb a forgalom. Ha Európában a határátkelőknél már nem is, de az azokat követő autópályás fizetőkapuknál komoly torlódások alakulhatnak ki.  Figyelj arra, hogy 3-4 óránként tartsatok pihenőt, ha pedig hosszabb útra vállalkoztok, inkább aludjatok egy éjszakát valahol félúton! Nézz utána azon országok út- és autópályadíjainak, melyeken áthaladtok, mert a különböző matricák mellett egyéb költségek is felmerülhetnek. Kalkulálj a parkolási, valamint a komp-, az alagút- és a híddíjakkal is!

  1. Csekkold az elérhetőségeket!

A Külügyminisztérium honlapjáról összegyűjtheted a szükséges diplomáciai elérhetőségeket, megtudhatod a felkeresni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek és konzuli képviseletek címeit, telefonszámait. A Minisztérium azt tanácsolja, hogy ha olyan államba készülsz, ahol nem működik hivatásos magyar külképviselet, vedd fel a kapcsolatot az EU valamely tagállamának képviseletével, vagy ha van, akkor a helyi tiszteletbeli magyar konzuli hivatallal.

Mindezek mellett fontos az is, hogy elérd külföldről a hazai bankodat, a biztosítódat, valamint az autóbérlést intéző céget. Ehhez persze szükséges, hogy bármikor tudj hívást kezdeményezni a mobilodról. Ennek díjairól és a szükséges roaming csomagokról is érdemes még a nyaralás előtt érdeklődni a mobilszolgáltatódnál. Figyelj a telefonod töltésére is. Vagy használj autós töltőt, vagy pedig ne a legmenőbb okostelefonodat vidd magaddal a hosszú útra, mert ezek nem bírják olyan sokáig. Ráadásul a folyamatos hálózatkereséstől és az állandó kapcsolatfelvételtől a készülékek még a szokásosnál is gyorsabban merülhetnek.

angol-nyelviskola-tipp

  1. Számold ki!

Ajánlott mindig egy kicsit fölé lőni a költségeket. Sok helyen a tavalyi vagy a nyári szezonon kívüli árak lehetnek még feltüntetve és a váratlan kiadásokkal is számolnod kell. Mindig legyen nálad elegendő készpénz, mert a külföldi tranzakcióknak bizony sokszor borsos ára van. Tarts magadnál valamennyi aprót is, pihenőhelyek és benzinkutak mosdóihoz, étel vagy ital-automatákhoz. Tájékozódj a bankodnál arról, milyen feltételekkel használhatod a kártyádat külföldön. Figyelj a beállított költési és készpénzfelvételi limitre is, nehogy a szállodai számla rendezésekor derüljön ki, hogy ekkora egyösszegű kiadást korábban nem engedélyeztél. Kártyás fizetés esetén a bankod középárfolyamon számol, így jobban jöhetsz ki, mint a kint vásárolt valutával.

  1. Védd magad és a családodat!

A mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötésén túl ajánlott kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát is. Arról, hogy az adott országban egy-egy orvosi ellátásért mennyit kell fizetni, az EU információs vonalán érdeklődhetsz. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis közúti baleset történt, töltsd ki az Európa-szerte egységes, kék-sárga baleseti bejelentőt és a lehető legpontosabban számolj be az eset körülményeiről. Külföldön csak olyan okmányokat írj alá, amelynek tartalmával teljes mértékben tisztában vagy.

És ezzel el is érkeztünk az utolsó, életmentő tippünkhöz. Mert hiába a pontos tervezés, a jó költségvetés, a megbízható autó, vagy a megfelelő biztosítás, mindig történhetnek váratlan helyzetek. Ha külföldön bármilyen bajba kerülsz, eltévedsz, vagy gyors segítségre, tanácsra szorulsz egy dolgot még mindenképpen vigyél magaddal a bőröndödben. A magabiztos angoltudást. Nyelvtudás nélkül honnan tudhatnád, hogy a baleseti bejelentőre mit fog felírni az autós, aki meghúzta a kocsidat? Hogy fogsz útbaigazítást kérni a helyiektől, ha valamiért tévútra vitt a GPS? Hogyan kérsz segítséget a helyi bankfiók alkalmazottaitól, ha az ATM behúzta a kártyádat? És mihez kezdesz, ha a Skót-felföld közepén elszáll a kocsid motorja?

A Speak! egy olyan angol nyelviskola, ahol pontosan az ilyen helyzetekre készítenek fel téged. Nem papír-ízű tudást, hanem az élethez nélkülözhetetlen gyakorlati ismereteket szeretnénk átadni a diákjainknak. Olyan, aktív, magabiztos és kommunikációképes nyelvtudást, amelynek birtokában a fent felsorolt helyzeteket könnyedén meg tudod oldani. Nem az a célunk, hogy a tanfolyam végén ki tudj tölteni egy tesztet, hanem, hogy helyt tudj állni nehéz szituációkban is. Beszédközpontú módszerek, folyamatos beszéd, kitartó gyakorlás és a valódi élet, valódi kihívásaira felkészítő tanulási folyamat. Ez a teljesítménycentrikus angol nyelviskola alapelve és a Speak! angol nyelviskola tanfolyamainak lényege.

Mert, ha akár itthon, akár külföldön indulsz neki négy keréken az ismeretlennek, sosem tudhatod, hogy mikor jön jókor, ha nyelvtudás is lapul a bőrönd mélyén.

Share This